Ούτε βολονταρισμός, ούτε παθητικότητα. by openpolitics1

bolontaismosΟ λαός μπορεί να δείχνει ότι στέκεται ‘ατάραχος’ έναντι της συνολικής κρίσης, όπως διατείνονται πολλοί («καλά πότε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος;»), αλλά πολλές φορές το ‘φαίνεσθαι’ δε δείχνει όλη την πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει μεγάλο ‘φορτίο’ σε στοχασμούς, σε προβληματισμούς. Αν στήσει κανείς αυτί σε διπλανές παρέες ακούει πολύ συχνά έντονους διαλόγους, διενέξεις μέσα στην ίδια την παρέα για το τι φταίει και για το τι θα λύσει τα προβλήματά μας. Όμως αυτές οι διενέξεις δε δημοσιοποιούνται, δεν οδηγούν σε συγκεκριμένες πράξεις.

 

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ‘δυναμικό’ στην κατάσταση που βιώνουμε, μάλιστα το «δυναμικό της κατάστασης» αποτέλεσε για το Ζυλλιέν πηγή έμπνευσης (με το δυναμικό της κατάστασης εξηγεί τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης των Κινέζων στο «Εγκώμιο της Απραξίας»).

Μπορεί να ισχύει λοιπόν «το θεώρημα του δυναμικού της κατάστασης» το οποίο μας περιγράφει το εξής: αν σε μια κεκλιμένη επιφάνεια έχουμε νερό και στήσουμε ένα φράγμα για να το συγκρατεί, τότε ανοίγοντας μια τρύπα το νερό θα ξεχυθεί με μεγάλη δύναμη, ανάλογη της ποσότητας που ήταν ενόσω συγκρατιόταν.

Αν υπολογίσουμε ότι συμβαίνει το «θεώρημα του δυναμικού της κατάστασης», τότε χρειαζόμαστε:

Α. στρατηγική για να υπολογιστεί ποια είναι η κεκλιμένη επιφάνεια και πού θέλουμε (και πρέπει) να την οδηγήσουμε,

Β. στρατηγική για να υπολογιστεί και να αξιολογηθεί η ευνοϊκή συγκυρία, ώστε να μη γίνει τίποτα τυχαία, ούτε να χρειάζεται η δύναμη των Θείων.

Αν τα παραπάνω ισχύουν τότε κάνοντας μια αναγωγή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας απλοϊκά ισχύει το εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του ναι μεν αξιοποίησε την ‘κεκλιμένη επιφάνεια’ τον Ιούνη του 2012 και πολλαπλασίασε τις ψήφους του, αλλά αφήνει στην τυχαιότητα, στην υπεραπλούστευση, στα ‘σημάδια’ και στο πεπρωμένο ότι ήρθε η ώρα να κυβερνήσει, χωρίς να αξιοποιεί «το δυναμικό της κατάστασης», με αποτέλεσμα να μην ΄ξεκολλά’ από εκεί που τον αφήσαμε τον Ιούνη του 2012.

Η ΝΔ και η ηγεσία της ναι μεν αξιοποίησε την ‘ευνοϊκή συγκυρία’ της καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2012 και ‘συνέλεξε’ το ‘φοβισμένο λαό’, αλλά παραπέμπει την τύχη της (και της χώρας) στη δύναμη του Θεού και στα αφηρημένα success stories. Ταυτόχρονα, συναγωνίζεται άτυπα με τη Χ.Α. στο πώς θα (επαν-)εντάξει το ‘ακροδεξιό’ πλήθος στις δυνάμεις της (μεταναστευτική πολιτική, αυταρχικό κλείσιμο ΕΡΤ κα)

 

Συμπέρασμα-Σχόλιο:

Η δημιουργική μαγιά και τα φυτώρια υπάρχουν, ο προβληματισμός υφίσταται, η αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου TINA (There Is No Alternative) είναι γεγονός. Οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ‘μεταμόρφωσης’ παίρνονται έστω διάσπαρτες. Αυτό που μένει είναι το «δυναμικό της κατάστασης» να αξιοποιηθεί, για να μη μείνει τίποτα στην τύχη.

Καλά είναι τα φυτώρια, όμως χρειάζονται συντονισμό και στρατηγική. Τα φυτώρια θέλουν σκάλισμα, βοτάνισμα, όργωμα για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν. Να τα ΑΦΗΣΟΥΜΕ να μεγαλώσουν, να μην τα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ και να τα αξιοποιήσουμε για τους εαυτούς μας, αλλά κυρίως για το χωριό, την πόλη, τη χώρα και τον πλανήτη μας..

Δε χρειάζεται να ‘πράττουμε’ ανυπόμονα, πολλές φορές χρειάζεται να περιμένουμε, για να ‘χτυπήσουμε’ πιο αποτελεσματικά.

http://openpoliticsgr.wordpress.com/

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

www.bertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *