Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας οφείλει να σέβεται επιστημονικούς και δεοντολογικούς κανόνες

πατραΚε Υπουργέ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών δεν είναι αντίθετος στην ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και περιορισμό της σπατάλης στον υγειονομικό χώρο. Θεωρεί όμως ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα πρέπει να προκύπτουν μετά από σοβαρό σχεδιασμό των εφαρμοζόμενων πολιτικών υγείας με πρόβλεψη των συνεπειών τους στη δημόσια υγεία και πάντα μετά από διαβούλευση με τους ιατρικούς φορείς. Η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και οι αιφνιδιασμοί, δεν είναι πλέον ανεκτοί από τον ιατρικό κόσμο και από τους Έλληνες πολίτες και είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτοι για την Ελληνική Οικονομία.

Η λογική της εξοικονόμησης πόρων και του εξορθολογισμού των δαπανών στο χώρο της Υγείας δεν πρέπει να είναι αποδεκτή όταν:

  • δρα εις βάρος των θέσεων εργασίας, του μισθολογίου των γιατρών, της επιβίωσης των ατομικών ιατρείων,
  • δρα εις βάρος της ορθής άσκησης της ιατρικής,
  • προκαλεί επιβάρυνση της λειτουργίας της ΠΦΥ ή νοσοκομειακής περίθαλψης,
  • αντιβαίνει στη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων
  • δημιουργεί συνθήκες αυξημένου δημόσιου υγιειονομικού κινδύνου
  • εξακοντίζει δευτερογενώς τις δαπάνες υγείας με επιβάρυνση της υγείας των πολιτών λόγω επιπλοκών ή ανεπιθύμητων ενεργειών

Το τεκμήριο ενοχής «δήθεν ύποπτων συναλλαγών» που έχετε εναποθέσει στους ώμους σύσσωμου του ιατρικού κόσμου αποτελεί πράξη πρόκλησης και σπίλωσης του πολύτιμου ιατρικού έργου που προσφέρουν απρόσκοπτα όλοι οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υποαμειβόμενοι και απλήρωτοι για μακρά χρονικά συστήματα, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποτρέποντας το από το να καταρρεύσει.

Ο ιατρικός κόσμος δεν αντιτίθεται στην επιλογή αξιόπιστου γενόσημου φαρμάκου, αλλά εναντιώνεται σε πρακτικές ισοπέδωσης των επιστημονικών κανόνων και στη στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος του γιατρού στην επιλογή του καταλληλότερου φαρμακευτικού σκευάσματος, σύμφωνα με την επιστημονική του γνώση και επαγγελματική του εμπειρία. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα γενόσημα σκευάσματα δεν είναι όλα ίδια, δεν έχουν όλα την ίδια κλινική αποτελεσματικότητα ή τις ίδιες παρενέργειες ούτε προβλέψιμη ταυτόσημη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Οι ηθικοί, επιστημονικοί, δεοντολογικοί και οικονομικοί κανόνες άσκησης της ιατρικής επιστήμης πρεσβεύουν τα κάτωθι:

  • Οι λειτουργοί Υγείας οφείλουν να επιλέγουν το φθηνότερο σκεύασμα που κρίνουν ως αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο.
  • Οι μαχόμενοι γιατροί οφείλουν να στηρίξουν όσο μπορούν την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία που προσφέρει αξιόπιστες λύσεις με δοκιμασμένα σκευάσματα επί δεκαετίες.
  • Ο ιατρικός κόσμος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εκβιαστική εμμονή του Υπουργείου στον κατακλυσμό χορήγησης γενόσημων φαρμάκων άγνωστης ταυτότητας χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή της επιστημονικής κοινότητας και χωρίς να δοθεί ο χρόνος εκτίμησης των αποτελεσμάτων της χορήγησης αυτών με ασφαλή συμπεράσματα, δημιουργώντας δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άννα Μαστοράκου                   Γεώργιος Σκρουμπής

Κοινοποίηση:

1. ΠΙΣ,

2. ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

3. ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *