Νέα από Αρκαδία. Σε αναζήτηση της αλήθειας

ARKADIA18-150x1501Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια και μετά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, το ερώτημα «Μήπως το λιγότερο είναι περισσότερο», απασχολεί αρκετό κόσμο. Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι η κρίση μας έμαθε όντως να ζούμε σαφώς  με λιγότερα. Και όχι απαραιτήτως χειρότερα. Γιατί το σίγουρο είναι ότι μαθαίνοντας να ζούμε με τα λίγα, δεν μας λείπουν και τόσο τα πολλά. Γεγονός που και αυτό έχει την ομορφιά του και αναδύει απελευθέρωση.

Τα τελευταία χρόνια κυρίαρχο  σαν πολιτισμικό πρότυπο ο καταναλωτισμός έστρεψε τον άνθρωπο στη συσσώρευση, στον πυρετό του ατομικού συμφέροντος, στην απαξία του συλλογικού και στην καταστροφή του πλανήτη. Τον απομάκρυνε  από τα σημαντικά, απλά πράγματα της ζωής. Τον οδήγησε σε απώλεια  της  επαφής με τον κόσμο, με την φύση, με την αυτογνωσία, με την παράδοση, με τον πολιτισμό.

Τα παραπάνω ήρθε να μας υπενθυμίσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πολιτικό μηχανικό και πιανίστα Νικόλα Γιαβρούμη, την περασμένη Κυριακή στο θέατρο του Αγιώργη, από την Κοινοφελκή Επιχείρηση του Δήμου Τρίπολης και το Αττικό Ωδείο. Μια εκδήλωσε για μια προσωπικότητα βαθύτατα φιλοσοφημένη, που πάντα αναζητούσε το μέτρο και που δυστυχώς «έφυγε» νωρίς, άφησε όμως ως παρακαταθήκη μια στάση ζωής αξιοζήλευτη και  πολλά έργα, με κυριότερο   το θέατρο του Αγιώργη, στο οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνουμε πλούσια καλλιτεχνικά έργα.

Η παραπάνω εκδήλωση στη μνήμη του, μακριά από οικονομίστικες ανάλογες του είδους που κατά κανόνα λαμβάνουν χώρα στο μέρος αυτό, θα μπορούσε να έχει τίτλο «σε αναζήτηση της ανθρώπινης ποιότητας και του μέτρου στη ζωή του Νικόλα Γιαβρούμη». Όλα αυτά σε μια εποχή που η Τρίπολη  ως τμήμα ενός γενικότερου συνόλου είχε την δική της συμμετοχή στο φαινόμενο της κρίσης. Αφήνοντας να αλωθεί πλήρως από την επέλαση του καταναλωτισμού, μαζί με τις αλλοιώσεις, τις στρεβλώσεις και τις παραμορφώσεις που προξένησε στο σώμα της έχασε και την ψυχή της. Έχασε την αλήθεια. Έχασε την γνησιότητα, την ιδιαιτερότητα, το απότοκο των ιδιαίτερων δραστηριοτήτων και βαθύτερων διεργασιών που τεκταίνονται στα εσώτερα ενός τόπου.

Είναι αλήθεια ότι όχι μόνον στην Τρίπολη αλλά παντού την έχουμε χάσει την ψυχή μας. Η’ αν θέλετε ένα μέρος της. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θέλουμε να την ξαναβρούμε. Και μπορεί, τέτοιες εκδηλώσεις, σαν αυτή για τον Γιαβρούμη, κάτι τελικά να αφήνουν μέσα μας. Έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον.

 

 

Ελληνικά για μετανάστες

Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα εκμάθησης ελληνικών σε μετανάστες επιπέδων Α1 και Α2. Τα μαθήματα εάν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον μπορούν να υλοποιηθούν σε όλο το Νομό Αρκαδίας  Το Έργο «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ7» απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι μετανάστες τις γνώσεις για την ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία. Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν.

Εργοστάσια σκουπιδιών

Για χωροθέτηση των εργοστασίων επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας σε Στέρνα, Μεγαλόπολη και Σκάλα, από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ έκανε λόγο  την προχθεσινή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας, με πληροφορίες που άντλησε από την ίδια την εταιρεία.  Αμεσηξ ήταν η αντίδραση της Αντιπεριφερειάρχου Πελοποννήσου Ντίνας Νικολάκου που διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή λέγοντας πως « δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε τους μεγαλοεργολάβους και μετά να τους κάνουμε συνομιλητές μας…». Στο αυτό μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ., Τατούλης που έκανε λόγο για λαϊκισμό για να συμπληρώσει πως «τα στοιχεία δεν δίνονται γιατί η διαγωνιστική διαδικασία είναι εξέλιξη. Θα δοθούν, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός» .

Φημολογίες

Ο Περιφερειάρχης διέψευσε τη φημολογία για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή των Δερβενακίων, πρωτίστως γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον ΠΕΣΔΑ.  Επιβεβαίωσε δε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν πρόκειται να χρηματοδοτήσει περαιτέρω τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποδεχόμενος ότι το πρόγραμμα της Περιφέρειας πληροί όλες τις απαιτήσεις της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.  Τέλος, αναφερόμενος στο κόστος διαχείρισης ανά τόνο ο Περιφερειάρχης είπε ότι είναι περίπου 61 ευρώ μεσοσταθμικά, όταν μέχρι σήμερα διασπαθίζονται τεράστια ποσά με συνεχείς επί 3 έτη απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν σε κόστος τα 200 ευρώ/τόνο.

«Η τύχη της Μαρούλας»

Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης, στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Καλοκαίρι 2013, θα παρουσιάσει τη Θεατρική παράσταση «Η τύχη της Μαρούλας» Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 και ώρα 9.00 μ.μ. στο Προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Λεονταρίου και την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 και ώρα 9.00 μ.μ. στο Προαύλιο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης.

Νερά Αναβάλου

Για μια ακόμη φορά το ζήτημα των νερών του Αναβάλου και η άρδευση των περιοχών της Αργολίδας όπως των Μυκηνών και του Κουτσοποδίου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με έντονες  αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων των ως άνω περιοχών που αισθάνονται εξαπατημένοι από την ολιγωρία  και ανικανότητα των αρμοδίων να χειριστούν το θέμα.  Και δεν έχουν άδικο αφού λίγους μήνες πριν πανηγύριζαν για ένταξή του και σύντομη επίλυσή του από το πρόγραμμα «Μπαλταντζής», ενώ σήμερα μικρά μόνο βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της επίλυσής του.

Ο αγώνας του ΔΣΕ

Τον Δημήτρη Γιαννακούρα, γνωστό με το όνομα «Πέρδικας», ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και διοικητή του Αρχηγείου Μαινάλου, τίμησαν η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς, η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ, το απόγευμα του Σαββάτου. Στο πρόσωπο του «Πέρδικα», οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν συνολικά τον αγώνα του ΔΣΕ και φυσικά τους μαχητές και τις μαχήτριες της 3ης Μεραρχίας, που έδρασε στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Στη μαζική εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τονΔημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς του Κόμματος.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που στήθηκε πάνω από το χωριό Λυκόχια, στο σημείο που «έπεσε» ο «Πέρδικας», στις 16 Αυγούστου του 1949, μετά από ενέδρα της χωροφυλακής, έκανε ο αδερφός του, Ηλίας Γιαννακούρας, ο μόνος από τα αδέρφια του «Πέρδικα» που επέζησε. Τραβώντας το κόκκινο πανί, αποκάλυψε εκτός από τη λεβέντικη μορφή του «Πέρδικα» και το όπλο του, καθώς στο χώρο εκτέθηκε το υποπολυβόλο που ο Ηλίας Γιαννακούρας πήρε λάφυρο από τους Γερμανούς και έδωσε στον αδερφό του. Λίγο νωρίτερα, είχαν φτάσει στο χώρο με προσυγκέντρωση οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις από όλη την Πελοπόννησο, με συνθήματα για τον ΔΣΕ και το ΚΚΕ. Πηγή – Ριζοσπάστης

Χαμογελάτε

Φιλοσοφικές… σκέψεις

Οι άντρες που έχουν τρυπήσει τα αυτιά τους είναι καλά προετοιμασμένοι για γάμο. Έχουν νιώσει πόνο κι έχουν αγοράσει κοσμήματα.
Καταλαβαίνεις ότι γέρασες από τη στιγμή που τα κεριά κοστίζουν περισσότερο από την τούρτα.
Οι ληστές ζητούν ή τα λεφτά ή τη ζωή σου. Οι γυναίκες και τα δυο.
Εγωιστής: ένα άτομο που ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό του παρά για μένα.
Επιτυχημένος άντρας είναι εκείνος που βγάζει περισσότερα λεφτά από όσα μπορεί να ξοδέψει η γυναίκα του. Επιτυχημένη γυναίκα είναι αυτή που μπορεί να βρει έναν τέτοιον άντρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *