Ελεγχος – φαρμάκι για γιατρούς

σδοεΣτο ΣΔΟΕ στέλνει ο υπουργός Υγείας τους 50 πρώτους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που τους καταλογίζεται υπερσυνταγογράφηση, προκειμένου να τους γίνει έλεγχος πόθεν έσχες. Παράλληλα ξεσπά πόλεμος με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να μπει φρένο σε ανακοινώσεις-πυροτεχνήματα και να του δοθούν τα στοιχεία σχετικά με τα μέλη του για τα οποία επισύρονται τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Αδωνη Γεωργιάδη με τον επικεφαλής των ράμπο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στέλιο Στασινόπουλο θα δώσει το πράσινο φως για να αρχίσουν οι έλεγχοι των περιουσιακών στοιχείων των γιατρών της λίστας. Ο φάκελος που αναμένεται να παραδώσει ο υπουργός Υγείας αφορά γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι έχουν ειδικευτεί στην Καρδιολογία και στην Ορθοπεδική. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης, πρόκειται για γιατρούς των οποίων το κόστος των μηνιαίων συνταγών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο του κόστους των συνταγών των συναδέλφων τους.Οι υποθέσεις υπερσυνταγογράφησης που έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού σώματος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  χθες προσέφυγε στον Εισαγγελέα Ακροάσεων, αιτούμενος να του γνωστοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία των γιατρών που φέρονται να συμμετέχουν σε σκάνδαλα ώστε να μπει φρένο στη σεναριολογία που έχει ως αποτέλεσμα τη διαπόμπευση  ολόκληρου του ιατρικού σώματος.

Η προσφυγή, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τη διαβίβασε στο υπουργείο Υγείας και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Οπως είπε  στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «δεν πρέπει να μένουμε στις πολιτικές πιρουέτες. Ο Ιατρικός Σύλλογος, είναι το αρμόδιο   όργανο για την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος όταν το πειθαρχικό σώμα κρίνει ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα. Το θέμα μας αφορά άμεσα και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε έως το τέλος».
Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί για αύριο συνάντηση του ΙΣΑ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη συμβολή του Συλλόγου «στην κάθαρση αλλά και στη διαφύλαξη του κύρους των ιατρών», όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης.
Πάντως, δεμένα είναι τα χέρια των εισαγγελέων, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών, καθώς έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί – πολύ περισσότερο, δεν έχει στοιχειοθετηθεί – αξιόποινη πράξη. Για τον λόγο αυτό, όπως λένε δικαστικές πηγές, δεν μπορεί η Εισαγγελία να παρέμβει, πόσω μάλλον να υποκαταστήσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, που έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει απόφαση ή γνωμοδότηση και να λύσει τον γρίφο.Και σε αυτή την περίπτωση πάντως  προϋπόθεση είναι να  προσφύγουν ενώπιον της αρμόδιας Αρχής οι ενδιαφερόμενοι.

Ενδείξεις για αθέμιτες σχέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτές του ενιαίου Ταμείου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – μεταξύ άλλων – για αθέμιτες σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.tanea.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *