Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Πραγματοποίηση σύσκεψης, Ιατρικών Συνδικαλιστικών Φορέων Θεσσαλίας, μετά την επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων των αυτοδίκαιων αργιών σε 5 γιατρούς ΕΣΥ του ΠΓΝΛ και 1 γιατρό ΕΣΥ του ΓΝΒ

ιατρικος συλλογος ΛαρισαςΑξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Την Δευτέρα 26-8-2013, πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα ευρεία σύσκεψη των Ιατρικών Συνδικαλιστικών Φορέων Θεσσαλίας, μετά από την υπαναχώρηση του υπ. Υγείας και την επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων των αυτοδίκαιων αργιών σε 5 γιατρούς ΕΣΥ του ΠΓΝΛ και 1 γιατρό ΕΣΥ του ΓΝΒ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ, η Ιατρική Σχολή, οι Δ/ντές της Χειρουργικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, καθώς και οι εμπλεκόμενου γιατροί.

Στην ανωτέρω σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι:

 

  1. Ο Νόμος 4093/12, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα για τις αυτοδίκαιες αργίες, ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και εισάγει το τεκμήριο της ενοχής, γυρίζοντας πίσω χιλιετίες τον νομικό μας πολιτισμό.
  2. Οι αυτοδίκαιες αργίες, είναι ένα προσχηματικό νομικό «μόρφωμα», που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας ή την σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγούν σε «πειθαρχική ομηρία» δεκάδες συναδέλφους μας.
  3. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα διαδικασία και σε βαθμό που αυτή είναι σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας. Άλλωστε, το υπηρεσιακό συμβούλιο είχε απαλλάξει τους περισσότερους απ’ αυτούς στο παρελθόν από την τοποθέτηση σε προσωρινή αργία, ενώ τους υπόλοιπους απάλλαξε το Διοικητικό Εφετείο, για την ίδια υπόθεση.
  4. Το σύστημα της διαφάνειας των προμηθειών των υλικών στον δημόσιο τομέα, αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει επιτέλους τους κανόνες εκείνους που, αφενός μεν θα τις εξορθολογήσει, αφετέρου δε, με την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων, θα αποθαρρύνει αυτούς που επιβουλεύονται τέτοιες καταστάσεις. Σε καμία εν προκειμένω περίπτωση οι γιατροί του ΠΓΝΛ δεν εμπλέκονται στο σύστημα προμήθειας των υλικών, όπως φυσικά και σε κανένα νοσοκομείο του κόσμου.
  5. Η τοποθέτηση σε αυτοδίκαιη αργία των γιατρών ΕΣΥ τώρα και η επαπειλούμενη των μελών ΔΕΠ, προφανώς δημιουργεί δυσλειτουργικά προβλήματα στην Χειρουργική κλινική και πολλαπλάσια στην Νευροχειρουργική, λόγω μοναδικότητας, καθόσον καλύπτει περίπου 1,5 εκατ. του πληθυσμού. Οι κλινικές λειτουργούν οριακά, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία του εναπομείναντος ιατρικού προσωπικού, η καθημερινή δε κόπωση του οποίου ενδεχόμενα να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην ποιοτική παροχή περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας.
  6. Η μετακίνηση άλλου ιατρικού προσωπικού ή η προσωρινή πρόσληψη επικουρικών γιατρών, χωρίς καμία επιστημονική αξιολόγηση και εμπειρία σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όπως αυτή προτείνεται από τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και αποδέχεται η Διοίκηση του ΠΓΝΛ, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και θα βάλει σε επισφάλεια την δημόσια υγεία.
  7. Ηθικός αυτουργός της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο ΠΓΝΛ, είναι πασίγνωστο πλέον, τόσο στον ιατρικό κόσμο, όσο και στην τοπική κοινωνία, ότι είναι ο Διοικητής του ΠΓΝΛ, ο οποίος εδώ και 2-3 χρόνια περίπου έχει ανοίξει «βεντέτα» με τους περισσότερους γιατρούς του νοσοκομείου του, ενώ παράλληλα υποδαυλίζει και υποκινεί διάφορες «παραβατικές υποθέσεις» στοχοποιώντας πανεπιστημιακούς και γιατρούς ΕΣΥ. Κατά την διάρκεια δε της θητείας του, κατάφερε ένα τριτοβάθμιο κέντρο περίθαλψης, όπως το ΠΓΝΛ, που εξυπηρετεί βαριά περιστατικά απ’ την ευρύτερη περιοχή, να το αποδιοργανώσει.
  8. Τέλος, εκτιμούμε πως μάλλον πρόκειται για περισσή αφέλεια, να πιστεύει κανείς πως ο κ. υπ. Υγείας «ξεπάγωσε» τις αυτοδίκαιες αργίες, λόγω του προηγηθέντος εξωδίκου της ΟΕΝΓΕ.

 

Επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και περιφρούρησης της αξιοπρέπειας και του κύρους των λειτουργών των δημόσιων δομών υγείας, ζητάμε:

  1. Την έγγραφη απόσυρση των αυτοδίκαιων αργιών των γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ και του ΓΝΒ από τον υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και την ηθική αποκατάστασή τους, καθόσον εκτέθηκαν στην τοπική κοινωνία ως «επίορκοι».
  2. Την άμεση εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης μέσα στο πρώτο 10/ήμερο του Σεπτεμβρίου και κατά προτεραιότητα από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, καθώς και την επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης της γνωστής υπόθεσης των υλικών.
  3. Την άμεση αναθεώρηση του καθεστώτος Διοίκησης του ΠΓΝΛ, πριν η λειτουργία του νοσοκομείου περιπέσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

 

Σας ευχαριστούμε κε των προτέρων και είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινήσεις.

 

 

Μετά τιμής

Εκπροσωπώντας τους Φορείς της Σύσκεψης

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΙΣΛ

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                         ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 

  1. Υπ. ΥΥΚΑ

κ. Α.Γεωργιάδη

  1. Υφ. ΥΥΚΑ

κ. Α. Μπέζα

 

  1. Υφ. ΥΥΚΑ

Κα. Ζ. Μακρή

  1. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

κ. Κ.Αγοραστό

  1. Δήμαρχο Λαρισαίων

κ. Κ.Τζανακούλη

  1. Εισαγγελέα Πρωτοδικών

κ. Ν.Μπόλη

  1. Διοικητή 5ης ΥΠΕ

κ. Λ. Μακρή

  1. Πρύτανη Παν/μίου Θεσσαλίας

κ. Ι.Μεσσήνη

  1. Πρόεδρο Ιατρικού Τμήματος Π.Θ.

κ. Ι.Στεφανίδη

  1. ΠΙΣ
  2. ΟΕΝΓΕ
  3. ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΧΩΡΑΣ
  4. Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλίας
  5. Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ
  6. ΜΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *