Νέα από Αρκαδία. Κολύμβηση και ΑμεΕΑ

ARKADIA18-150x1501Μπορεί η θαλάσσια περιοχή της Καλλιστούς στο Παράλιο Αστρος να έχει πάρει τη γαλάζια σημαία     –  σύμβολο ποιότητας που  απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές από το  Ίδρυμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης –  όμως το όλο εγχείρημα σκοντάφτει στην εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Και εδώ υστερεί. Γιατί και τα άτομα αυτά, όσο λίγα κι αν είναι, έχουν κάθε δικαίωμα στην καλοκαιρινή θαλάσσια κολύμβηση,. Και αυτό επιτυγχάνεται ασφαλώς  με την τοποθέτηση  στην παραλία  μηχανισμών  που διευκολύνουν την είσοδό τους στη θάλασσα. Πρόκειται για μηχανισμούς εύχρηστους, που αποτελούνται από ειδικό κάθισμα, το οποίο κινείται με ηλεκτρισμό πάνω σε ένα σταθερό μεταλλικό διάδρομο – ράμπα και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να μεταφέρονται από την ακτή μέσα στη θάλασσα χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να πραγματοποιούν εξειδικευμένες κινησιοθεραπείες μέσα στο νερό, χωρίς να καταστρέφουν το προσωπικό τους αμαξίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα από τα άτομα αυτά η κολύμβηση στη θάλασσα προσφέρει όχι μόνο απόλαυση, αλλά και την αναγκαία σωματική άσκηση. Οι μηχανισμοί πρόσβασης ενισχύουν την αυτονομία των αναπήρων και προάγουν τον πολιτισμό της κοινωνίας.

Αλλα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας με αποφάσεις τους έχουν ομόφωνα τοποθετήσει μηχανισμούς  πρόσβασης των ατόμων αυτών  σε  διάφορες παραλίες της χώρας, αφού έχουν έρθει  σε συνεννόηση με τους οικείους δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη σηματοδότηση, τη συντήρηση και τη φύλαξή τους. Και οι εμπειρίες είναι ιδιαίτερα θετικές για όσους τα χρησιμοποιούν αλλά και για τα συνοδά άτομα που διευκολύνονται στις κινήσεις τους για την εξυπηρέτηση των δικών τους προσώπων.  Στα δικά μας μέρη δεν υφίσταται παρόμοια συστήματα ασφαλείας που εξασφαλίζουν την προστασία των χρηστών και των άλλων λουομένων. Γι αυτό και είναι ανάγκη να εξεταστεί με προσοχή το θέμα από την τοπική αυτοδιοίκηση και μέσα από την εμπειρία άλλων περιοχών να προχωρήσουν στην  τοποθέτηση ανάλογων μηχανισμών, σε οργανωμένες παραλίες του νομού μας, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη θαλάσσια πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία. Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου και γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Λάμπρου Μπούκλη  είναι αξιοσημείωτη και κινείται θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καταγγελία

Κοινή δήλωση – ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, Δημήτρης Κοδέλλας και Αθανάσιος Πετράκος  προς τους υπουργούς της κυβέρνησης  κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Π. Μηταράκη, Ι. Μιχελάκη, Ι. Μανιάτη, οι οποίοι την Τρίτη 30  Ιουλίου 2013 παραβρέθηκαν  στην Τρίπολη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αδιαφανείς διαδικασίες  στην επιλογή αναδόχου ο οποίος ακούει στο όνομα  ΤΕΡΝΑ, όταν ένα χρόνο πριν  η τεχνική εταιρεία ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ, ανέλαβε  το δρόμο Αστρους ( Κουμπίλα – Λουλούδι)  και ανέθεσε  υπεργολαβικά στην κατασκευαστική εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη το 40% περίπου του έργου.

Απαντώντας στην επιστολή αυτή ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε λόγο για  πόλεμο λάσπης που άνοιξε εναντίον του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην Νεμέα  και συνεχίζει  δια των αντιπροσώπων του ο κ. Τσίπρας.  Γι αυτό και στο λαϊκισμό των άκρων, η Πελοπόννησος απαντά με την πρωτοπορία της σε όλα τα επίπεδα, ώστε τελικά  τα χρήματα των πολιτών να μην καταλήγουν στις βαθιές τσέπες των γνωστών επιτηδείων. ..

Γεωργιάδης – ΠΟΑ

Συνάντηση με την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής  πραγματοποίησε  προχθές Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στο γραφείο του στο υπουργείο. Από τη πλευρά των Παναρκάδων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Γιώργος και Αθανασία Συρεγγέλα,  Γ. Σιουρούνης, Δ. Φίλιος, Π. Καραφωτιάς (διορίστηκε και επίσημα από το υπουργείο  ως εκπρόσωπος της ΠΟΑ στη Ελλάδα), Δημητρίου και Πανάγος.  Κατ αυτήν ετέθησαν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα του Παναρκαδικού νοσοκομείου, με κυριότερο αυτό της ανάπλασης του ιδρύματος και τις κακοτεχνίες που υπάρχουν, ενώ η απάντηση που δόθηκε ήταν πως αναμένεται σχετική έκθεση ειδικών για επιληφθούν οι νομικοί τα  περαιτέρω. Όσον αφορά τη δωρεά από ομογενή ύψους 500 χιλ. ευρώ για τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου ο υπουργός φάνηκε ένθερμος υποστηρικτής  και παρέπεμψε στο νέο διοικητή που αναλαμβάνει εντός των προσεχών ημερών.

Αυξήσεις τελών;

Κατά τον κ. Σαββάκη, αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των οικονομικών του δήμου, η ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιώτη, σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Περιφέρειας « θα φέρει αύξηση δημοτικών τελών». Και σύμφωνα με προμελέτη που έχει ετοιμάσει,  αν το κόστος διαχείρισης ορίζεται σε  60 ευρώ τον τόνο, τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να αυξηθούν κατά 30% ενώ αν το κόστος διαχείρισης ανέρχεται σε 80 ευρώ τον τόνο, τότε τα τέλη θα πρέπει να αυξηθούν 42%.

Εμπρησμός

Η πυρκαγιά που σημειώθηκε προ ημερών στο Μουστό δεν αποκλείεται να είναι εμπρησμός, καθότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις γι αυτό, σύμφωνα με τον  Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αστρους Βασίλη Μαρκόπουλο. Οι  έρευνες που διεξάγονται προς τούτο από  το Ανακριτικό Τμήμα Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ οδηγούν  στα ίχνη των υπόπτων οι οποίοι σύντομα αναμένεται να συλληφθούν.

Προγράμματα κατάρτισης

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου ΟΠΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα εξωστρέφειας», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων –ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΠΣΕ, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ, και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης – ΣΕΚ, ανακοινώνει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 40 ωρών έκαστο, για εργαζομένους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα πρόγραμμα κατάρτισης έχει ως αντικείμενο το Διεθνές Εμπόριο και τις Εξαγωγές στην πράξη, με εισηγητές καταξιωμένους και έμπειρους εκπαιδευτές από το χώρο του διεθνούς εμπορίου, του marketing, της προώθησης των εξαγωγών, της συσκευασίας και της διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων.

Ξέρατε ότι…

Όταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες, που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι, έχαναν τα όρια τους.  Όταν βρέθηκε, εκεί, ο Θαλής ο Μιλήσιος, για να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα, από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο, έτσι ώστε, μετά την άμπωτη, να μπορούν οι Αιγύπτιοι αγρότες να ξαναβρίσκουν τα όρια των χωραφιών τους.

Ο Θαλής έβαλε πασσάλους, ανά τακτά διαστήματα, στην άκρη του ποταμού, κατά μήκος της ακτής.
Από κάθε πάσσαλο, έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή, κάθετα σε διεύθυνση  προς τον ποταμό. Τα σχοινιά, κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! Με την βοήθεια των κόμβων, μέτρησε, ακριβώς, τα σύνορα του κάθε αγρού, αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις, δηλαδή, με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς, με την βοήθεια κόμβων.)

Αργότερα, το πήραν οι Λατίνοι, όπου, όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξ ού και ο κομπασμός), ενώ, ο, δια του τρόπου αυτού, υπολογισμός, σε αυτούς, ονομάστηκε combaso, ή compasso. Έκτoτε, το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια ονομάστηκε compaso => computer.  Αγγλικά, άραγε, πώς λέγεται το computer; Γιατί Ελληνικά ξέρουμε……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *