ΙΣΑ. Να εφαρμαστούν επιτέλους οι νόμοι

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
ΙΣΑsmallΜε αφορμή το όψιμο, έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων που αφορούν στη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αποκλειστικό γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ορθή και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον Έλληνα πολίτη, εντός και εκτός ΕΟΠΥΥ, θεωρεί υποχρέωσή του να επισημάνει ότι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελούν αμιγώς ιατρικές πράξεις που ασκούνται, στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, με την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη ιατρού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του νόμου και των κανόνων της επιστήμης.

Ο ΙΣΑ και τα μέλη του θεωρούν τους φαρμακοποιούς, όπως και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, πολύτιμους συνεργάτες τους και έχουν διαχρονικά άριστη συνεργασία μαζί τους.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει με ιδιαίτερη έμφαση να επισημάνουμε ότι :

Κάθε ιατρική πράξη, ακόμη και οι απλούστερες (όπως φλεβοκέντηση, μέτρηση σακχάρου ή άλλες μετρήσεις) θα πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά εντός «ιατρείων» που λειτουργούν υπό την επιστημονική ευθύνη ιατρού (αρθρ. 1 του ν. 3418/2005, αρθρ. 111επ του ΑΝ 1565/1939 και 175 ΠΚ).

Στα πλαίσια αυτά η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η θεραπεία και η επιλογή φαρμάκου είναι ΑΜΙΓΩΣ ιατρικές πράξεις. Όλα τα συνταγογραφούμενα ιδιοσκευάσματα πρέπει να χορηγούνται μόνο με βάση ιατρική συνταγή (αρθ. 13 παρ.4 του νδ. 96/73 και άρθ. 96 και 97 της Αριθ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013)

Οι συνταγές πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από φαρμακοποιούς και όχι από υπαλλήλους των φαρμακείων μη φαρμακοποιούς. Βιβλιάρια ασθενών δεν έχουν λόγο και δεν πρέπει να κρατούνται εντός των φαρμακείων. (πδ 312/92 και πδ 121/2008).

Όλα τα ως άνω ζητήματα αποτελούν απτούς κανόνες ορθής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι οι αγώνες για τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της Υγείας πρέπει να δίδονται από όλους τους υγειονομικούς μαζί μέσα από ένα Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο, με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το πραγματικό όφελος του ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης.

Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία, σε αυτούς τους δύσκολους για τη χώρα καιρούς θα σταθεί αρωγός και με συγκεκριμένες ενέργειες θα βοηθήσει προς τη κατεύθυνση αυτή, ώστε μέσα από σαφείς κανόνες και συγκεκριμένους ρόλους του καθενός επαγγελματία υγείας να διασφαλιστεί η ορθή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως πρώτο στάδιο και ακρογωνιαίος λίθος στην ορθή αντιμετώπιση κάθε συγκεκριμένου περιστατικού και τελικά τη διαφύλαξη της υγείας όλων και της δημόσιας υγείας.

Κάθε επαγγελματίας υγείας έχει εκ του νόμου συγκεκριμένα επιστημονικά όρια και έργο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν Γραμματέας
Γ. Πατούλης                         Στ. Τσούκαλος

One thought to “ΙΣΑ. Να εφαρμαστούν επιτέλους οι νόμοι”

  1. Πατε καλα εκει στον Ι.Σ.Α ;;;

    Τι ζητατε δηλαδη ;
    Να γινει πραξη αυτο που γινεται στις προηγμενες κοινωνιες του πλανητη ;;;
    Η εφαρμογη των νομων ;;;
    Μα ,αυτο θα αλλαζε ,ΑΡΔΗΝ ,την κατασταση στην Ελλαδα !!!
    Θα μας εκανε ,με μιας (τροπος του λεγειν βεβαιως ) ,μελος της λεσχης εκεινων των χωρων που σεβονται τον εαυτο τους και εκτιμουν την συνεισφορα των κατοικων τους !

    Τι δουλεια εχει η τριτοκοσμικη Ελλαδα σ’αυτη τη λεσχη !;!;!;!

    Μια χωρα κι’ ενας λαος που υπερηφανευεται για το χαλι που βρισκεται με φρασεις οπως : ” Ελλαδα και παλι Ελλαδα ” ή ” δεν υπαρχει αλλη τετοια χωρα στη Γη ” ή ,ακομα χειροτερα , ” ελα μωρε με τους βορειους ,τους ηλιθιους ” και πολλα αλλα τετοια ,φαιδρα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Δηλαδη ,θελετε εσεις εκει στον Ι.Σ.Α ,να μας πεισετε οτι με αυτη την αστεια Παιδεια που λαμβανει αυτος ο λαος και την ασυδοσια που αποτελει ιδιον του εδω και εκατονταδες χρονια ,με το που θα ψηφιστει ο οποιοσδηποτε νομος θα πειθαρχισει αμεσως !;!;!;!;!;!;!
    Ναι ,το διαπιστωσαμε ποσο ευκολο ειναι αυτο ,ιδιως με το νομο περι του καπνισματος ,που παλευουμε καμμια 200σαρια χρονια να τον εφαρμοσουμε …

    Βρε αστειοι ,που βγαζετε ανακοινωσεις μονο και μονο για να τις προσθετετε στο βιογραφικο σας ,αν ηταν ετσι ευκολα τα πραγματα ,μεσα σε μια νυχτα ολα θα τακτοποιουνταν ,οπουδηποτε στον πλανητη και ολα θα ηταν μια χαρα !
    Οταν εχεις να κανεις με ενα πληθυσμο που εχει μαθει να πραττει κατα το δοκουν ,χωρις να δινει αναφορα σε κανενα ,χωρις να φοβαται την τιμωρια για τις πραξεις του και ,ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ,να μην συνειδητοποιει οτι ειναι παρανομος ,ή οτι ειναι υπερανω του νομου (η γνωστη αντιληψη : “ξερεις ποιος ειμαι ‘γω ,ρε ; “) ,εσεις πιστευετε οτι με επιστολες στον Υπουργο και το επιτελειο του θα λυθει το προβλημα ;;;;;;;;;;
    Οταν ο ιδιος ο συγχωρεμενος Υπουργος Υγειας που δημιουργησε το Ε.Σ.Υ ,ο Γεννηματας ,ειχε πει στους ανωτατους πανεπιστημιακους το μυθικο : ” μπειτε στο Ε.Σ.Υ ,να σας εχω σαν βιτρινα και μετα αλωνιστε το …” ;;;
    Οταν ενα μεγαλο ποσοστο των εμπλεκομενων στην Υγεια ασχολειται περισσοτερο με το ποια κομπινα θα βρει για να αυξησει το εισοδημα του ( αφου αυτο το ηλιθιο κατασκευασμα που λεγεται Ελληνικο κρατος τον αποζημιωνει με πενταροδεκαρες ) παρα με την ιδια την ιατρικη ;;;
    Δεν εχετε ουτε τη δυναμη ουτε τη θεληση να παυσετε απο τα καθηκοντα τους ολους αυτους τους επιορκους που αμαυρωνουν τη φημη του ιατρικου λειτουργηματος με τα φακελακια ,τις παρανομες συνταγογραφησεις και τις απατεωνιες με τα φαρμακεια ,τις προμηθειες υλικων ,τα “ταξιδακια αναψυχης” και τοσα αλλα και ζητατε απο το υπουργειο να επεμβει ;
    Γιατι ,αυτοι εκει στο Υπουργειο ειναι απο αλλη χωρα ;;;
    Γιατι να τους φανουν παραξενα αυτα που συμβαινουν ;Ισα-ισα που τους φαινονται φυσιολογικοτατα αφου με αυτα μεγαλωσαν και ανδρειωθηκαν ,με το ιδιο σκεπτικο που ποτιζει το DNA του καθενος μας εδω και αιωνες .Πως θα κανουμε την καλυτερη κομπινα !!!

    Εν ολιγοις ,κυριοι Γραμματεις και Φαρισαιοι ,αν δεν καταλαβουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ,ο καθενας μας ξεχωριστα και ολοι μαζι ,οτι ειμαστε οι κυριως υπευθυμοι που η χωρα συγκαταλεγεται αναμεσα στις τριτοκοσμικες χωρες του πλανητη ,με την εμμονη μας να ΜΗΝ θελουμε να αλλαξουμε και αν δε βρεθει καποιος ή καποιοι με μια βρεγμενη σανιδα να μας βαλει/-ουν στη θεση μας ,αλλαγη ,πειθαρχια σε νομους και κανονες και αλλα τετοια ιδεατα μην τα περιμενετε να συμβουν !!!

    Αλλωστε υπαρχει και η λαικη εκφραση: “κορακας ,κορακου ματι δεν βγαζει ” .
    Οταν αποφασισουμε να ανατρεψουμε αυτο το ρητο μονο τοτε θα δουμε να αλλαζει κατι στην ψωροκωσταινα .
    Μεχρι τοτε θα στεκουμε οπως στεκονται τα ζητιανακια στα φαναρια ,απο καιρου εις καιρον ,με το χερι τεντωμενο ,αναζητωντας λιγα ψιχουλα βοηθειας απο τους …ηλιθιους τους βορειους .
    Και θα τους βριζουμε ,κιολας !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *