Νέα από Αρκαδία. Μάρμαρα και τσίχλες

ARKADIA18-150x1501Καλά είναι τα φαρδομάνικα αλλά για τους δεσποτάδες, λέει η παροιμία. Και επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πόλη μας από την κακή συνήθεια των κατοίκων της να πετάνε στο έδαφος χαρτιά, τσίχλες και τα περισσεύματα της τσέπης τους. Χωρίς να σκέπτονται ή να υπολογίζουν τις συνέπειες των πράξεων αυτών.

Το κακό με τις τσίχλες, όμως, είναι ότι δεν ξεκολλάνε εύκολα και αλλοιώνουν την οπτική εικόνα του χώρου στον οποίο έχουν κολλήσει. Όπως συμβαίνει με την  κατακαίνουργα πλατεία Πετρινού, όπου η ασχήμια καθημερινά διογκούται   και  τείνει να αλλάξει χρώμα και  σύνθεση από τις μαύρες κηλίδες που καθημερινά εμφανίζονται στο δάπεδό της. Ο δήμος Τρίπολης, άραγε, δεν γνώριζε την κακή συνήθεια των ανθρώπων να πετάνε κάτω τις τσίχλες που μασάνε; Η εμπειρία από τις μαρμαροστρώσεις άλλων πλατειών είναι γνωστή και δεν δικαιολογείται άγνοια επ αυτού. Φαίνεται όμως πως επικράτησε η πρώτη εικόνα της μαρμαρόστρωσης, η λαμπερή και όχι η μετέπειτα, τότε που το δάπεδο γίνεται κατάστικτο από τις τσίχλες. Και να φανταστεί κανείς πως κάποιοι της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, επί θητείας Κοτσιάνη, επέμεναν σε λευκά πολυτελή μάρμαρα για την πλατεία Αρεως. Δεν ήξεραν δεν ρώταγαν; Οι μηχανικοί τι τους συμβούλεψαν;  Γιατί οι τσίχλες στα μάρμαρα δεν βγαίνουν. Δεν σκουπίζονται. Αντιστέκονται και στο νερό και στα καθαριστικά. Έχουν ημιζωή ραδιενεργού υλικού. Δημιουργούν αηδιαστικές κηλίδες στην πλατεία και στο πεζοδρόμιο και τα κάνουν γκρι.

Βέβαια υπάρχουν τρόποι καθαρισμού τους που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρχαία μνημεία μεγάλης επισκεψιμότητας όπως το Ηρώδειο, η Επίδαυρος κ.ά. Αλλά να αρχίσουμε τον καθαρισμό από τώρα  πριν κάν παραδοθεί το έργο από τον εργολάβο, δεν είναι κρίμα;

Δεν ξέρουμε τι να πούμε. Φαίνεται, ωστόσο, πως τα μάρμαρα της πλατείας είναι για κείνους που  αξίζει να τα έχουν και να τα χαίρονται. Γιατί τα προσέχουν. Και εμείς δεν είμαστε άξιοι της πολυτέλειας αυτής.

 

 

 

Η άλλη όψη

Γιορτή της Παναγίας και σήμερα. Εννέα μέρες μετά την Κοίμηση.  Και για μια ακόμη φορά τα προαύλια των εκκλησιών, επ ονόματι της Παναγίας, θα γεμίσουν από το πλήθος των πιστών που θα συρρεύσει εκεί. Σε μια κοινωνία που αναζητεί επίμονα πια την ύλη και τη ν πρακτικότητα της καθημερινής ζωής, η παρένθεση της σημερινής γιορτής, με τις εικόνες των πιστών να συνοδεύουν την περιφορά της εικόνας, θυμίζει την άλλη όψη της ζωής μας, αυτήν που έχουμε εκτοπίσει  αφάνταστα και στην οποία καταφεύγουμε περιδεείς μόνο την  τελευταία στιγμή.

Ύστατη ελπίδα στις δυσκολίες μιας ζωής που εξακολουθεί να ορίζεται παρά τη θέλησή μας, απομένει η δύναμη της μεταφυσικής. Ό,τι εξορίσαμε θαμπωμένοι από την «πραγματικότητα» της τεχνολογίας, αποτυπώνεται τώρα σ’ αυτά τα πρόσωπα που αναζητούν τη «λύτρωση εκ θεού». Σε αυτά τα πρόσωπα που σημαδεύουν την αποτυχία μιας κοινωνίας που πίστεψε μόνο στο ορατό, σε ό,τι ορίζεται από την ύλη.

Μουσείο Αστρους

Το συμφωνητικό μεταξύ του δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του εργολάβου που έχει αναλάβει την επισκευή του αρχαιολογικού μουσείου Αστρους υπεγράφη χθες και σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών ώστε, μέσα στο χρονικό περιθώριο των τριών μηνών, να  ολοκληρωθούν. Πρόκειται για ζημιές που είχαν προκληθεί από παλιότερο σεισμό  και είχαν θέσει εκτός λειτουργίας το μουσείο. Από τότε, εδώ και πέντε χρόνια, γραφειοκρατικά εμπόδια δεν επέτρεπαν την οποιαδήποτε παρέμβαση, πράγμα που σήμερα ξεπεράστηκε και σύντομα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης το μουσείο θα παραδοθεί στους επισκέπτες του, που δε είναι καθόλου λίγοι.

Αδιαφάνεια;

Για αδιαφάνεια και μεθόδευση στις προσλήψεις προσωπικού καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή του δήμου Γορτυνίας ο δημοτικός σύμβουλος Νεκτάριος Μπαρούτσας και εις επιβεβαίωση τούτου αναφέρει το γεγονός πως η προκήρυξη για την πρόσληψη 4 ατόμων, που έληγε στις 17 Αυγούστου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (Διαύγεια) δύο μέρες μετά, δηλαδή στις 19 Αυγούστου 2013. Γι αυτό και ζητά πειστική απάντηση επ αυτού καθώς αυτές «οι τακτικές  και   διαδικασίες   θυμίζουν    εποχές    περασμένων   δεκαετιών , είναι   απαράδεκτες  μη  αποδεκτές και  καταδικαστέες».

ΕΛΜΕ για κινητικότητα

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας  με ανακοίνωσή του ενημερώνει τα μέλη του  ότι  η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι  κατάργησε ειδικότητες στο Επαγγελματικό Λύκειο τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες μαθητές, απέλυσε όλους τους καθηγητές  (2.500) των πιο πάνω ειδικοτήτων, ενώ λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους ετοιμάζει νομοσχέδιο για την λειτουργία και την «μεταρρύθμιση», όπως λέει , των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοινώνοντας ότι περισσεύουν (είναι υπεράριθμοι) 6000 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Κατόπιν αυτού  η ΕΛΜΕ απευθυνόμενη στους συναδέλφους της  που με δικαιολογημένη αγωνία ρωτούν αν θα πρέπει να υποβάλουν  αίτηση μετάταξης, τους απαντά  ότι δυστυχώς ούτε αυτή  ούτε η ΟΛΜΕ μπορούν να τους συμβουλεύσουν τι πρέπει να κάνουν, γιατί- δυστυχώς- δεν έχουν καμία έγκυρη πληροφορία σχετικά με το θέμα! Πολύ φοβόμαστε, καταλήγει η ανακοίνωση  ότι ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αποφασίσει τι πρόκειται να γίνει τελικά και μάλλον περιμένουν τις εντολές των ξένων αφεντικών τους.

Καταγγελία για απορρίμματα

Στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Βαγγέλης Γούργαρης για να καταγγείλλει ως αδιαφανείς τις διαδικασίες επιλογής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής  και ως φιέστα τα όσα ακολούθησαν. Μίλησε για υψηλό κόστος διαχείρισης της τάξεως των

των 60 ευρώ ανά τόνο, το οποίο με την  επεξεργασία ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ δεν παράλειψε να αναφέρει ότι απέκρυψαν το γεγονός πως  ο ανάδοχος έχει δικαίωμα αύξησης του  τέλους.

Αποστάγματα … σοφίας
-Το όνειρο του Πολύφημου, ήταν να γίνει διπλο-μάτης
-Γιατί οι γυναίκες έχουν πολλά παπούτσια;-Γιατί ο διάολος έχει πολλά ποδάρια.
-Δεν ξέρω αν η τύχη χτυπάει την πόρτα μου μόνο μια φορά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ατυχία έχει πολύ μεγαλύτερη υπομονή.
-Μάγκες δεν αρκεί να έχετε στόχους, πρέπει να ξέρετε και σημάδι.
-Το μόνο κοινό που έχουν το National Geographic και το Playboy είναι ότι σου επιτρέπουν να δεις πολλά μέρη που ποτέ δε θα επισκεφτείς.

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Μάρμαρα και τσίχλες”

  1. Δεν ξερετε κιολας τι να πειτε !;!;!

    ΜΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ;;;

    Και που νομιζουν οτι ζουν ;;;
    Σε καποια βορειοευρωπαικη ή βορειοαμερικανικη χωρα ή πολη ,οπου τηρουνται νομοι και κανονες ;;;Μεχρι και οι Μαορι ,οι αγριοι της Ν.Ζηλανδιας ,εξελιχθηκαν και εδω τα ζωντανα τιποτε ,ακομη …
    Αν δεν το εχετε καταλαβει ακομη ,καλοι μου ανθρωποι ,εντο ειναι το Ελλαντα !!!
    Η ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ χωρα που νομιζε ( και μαλλον ακομα νομιζει ,οπως φαινεται απο τα γραφομενα σας – οπως νομιζαν και οι πρωτογονοι πληθυσμοι ,οτι το συμπαν περιστρεφεται γυρω απο τη Γη ) πως ειναι το κεντρο του κοσμου !!!
    Αυτη η αξεστη φυλη που γεννιεται μεγαλωνει και πεθαινει με καρφωμενο στο μυαλο της οτι ολοι της χρωστανε και πρεπει ή να την υπηρετουν ή να πληρωσουν !!!

    Αμα βγειτε ποτε απο το ληθαργο ( που πολυ αμφιβαλλω ) θα κατανοησετε οτι αυτος ο αμορφωτος λαος που περιφερεται ασυδοτα στην πανεμορφη αυτη χωρα ,την καταστρεφει μερα με τη μερα ,διοτι αρνειται να εξελιχθει και να καταλαβει οτι ζουνε και αλλοι γυρω του .
    Οτι δεν ειναι αυλη του ολοκληρη η επικρατεια και οτι πρεπει να σεβεται τον πλησιον του !!!
    Τρομαρα τους τρεχουν σα τα προβατα στις εκκλησιες και τα πανηγυρια και αναθεμα αν ενας απ’ αυτους εχει ανοιξει να διαβασει εστω μια σειρα απο καποιο θρησκευτικο βιβλιο ή Ευαγγελιο .
    Δεν τολμω να σκεφτω οτι ανοιξαν καποιο απο τα αρχαια συγγραμματα γιατι θα βαλω τα γελια και θα κατουρηθω πανω μου …
    Αν το εκαναν αυτο ισως αρχιζαν να ξεστραβωνονται λιγακι και να αποφασιζαν να ενωθουν με τον πολιτισμενο κοσμο .Οπου πρεπει να σεβεσαι το συνανθρωπο σου και τη χωρα σου κατ’ επεκταση .Οπου το κοινο συμφερον ειναι ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΟΛΑ Τ’ ΑΛΛΑ !!!
    Και τι συμβαινει στη ψωροκωσταινα ;
    Αν επισκεφτεις το σπιτι του καθενος μας ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ απο καθαριοτητα (καλα ,δεν ειναι και κανονας ,αλλα συνηθως αυτο συμβαινει ) .Απ’ εξω βεβαια μπορει να συναντησεις οτι σκουπιδαριο μπορει να φανταστει ο νους σου .Απο πεταμενα σκουπιδια ,παρατημενα αυτοκινητα ,αφροντιστα οικοπεδα ,κατειλημμενα και κατεστραμενα πεζοδρομια ,απορριματα πασης φυσεως κ.ο.κ .
    Και ποια η απαντηση ; ” Ωχου ,μωρε ,δικα μου ειναι ;Στου διπλανου ειναι …” !!!
    Λες και η βρωμα ,τα μικροβια ,οι αναθυμιασεις δεν θα φτασουν σ’ αυτον ,θα πανε μονο στο διπλανο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ετσι και με τις τσιχλες ,καλοι μου ανθρωποι .
    Τι περιμενατε ;;; Να εκτιμησει ο ντοπιος οτι δημιουργηθηκε μια πλατεια για να ομορφυνει η πολη ;;;ΧΑΧΑΧΑ !!! Με τι μυαλο να το εκτιμησει αυτο !;!;!
    Γελαει ο κοσμος με τη πολη .Δεκαετιες ολοκληρες προσπαθει να λυσει το προβλημα με τα σκουπιδια και προχθες ανακοινωθηκε νεα προσωρινη ,(ακουσον-ακουσον ,ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ) λυση !
    Και σεις αναρρωτιεστε για τις τσιχλες !!!

    Εγω θα αναρωτιωμουν πως και δεν χεζουν κιολας στα μαρμαρα …

    Οσο κατοικει τη χωρα αυτος ο υπεροπτης ,ημιμαθης και υπερεκτιμημενος λαος ,αυτη θα ειναι η εικονα που θα αντιμετωπιζει ο επισκεπτης στην Τριπολη .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *