ΙΣΑ. Δώστε μας στοιχεία για τα γενόσημα και τις παρενέργειες που έχουν προκύψει

ΙΣΑsmallΠρος τον Πρόεδρο του ΕΟΦ

Κοιν :1)Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

2) ΣΕΥΥΠ

Αθήνα, 23-8-2013

 «Ο ΙΣΑ ΖΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΞΑΜΗΝΟ»

«Ο ΙΣΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΥΥΠ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΟΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην έκτακτη συνεδρίαση του της 22ας Αυγούστου 2013 έχοντας συζητήσει διεξοδικώς τα σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών, εξαιτίας της συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, και εξαιτίας της μετάθεσης της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος σε μη ιατρό, η οποία είναι ποινικά κωλάσιμη πράξη και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 175 του ΠΚ, αποφάσισε να καταγγείλει ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών πάσα παράνομη και ποινικά κωλάσιμη ενέργεια, η οποία συντελείται εις βάρος της υγείας των ασθενών. Ως εκ τούτου επιθυμούμε όπως μας δώσετε στοιχεία σχετικά με  τα κάτωθι ερωτήματα, ήτοι :

1)      Πόσους  ελέγχους βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας έχετε διεξάγει πριν την κυκλοφορία των γενοσήμων στην αγορά το τελευταίο εξάμηνο,

2)      Πόσους ελέγχους έχετε διεξάγει μετά την κυκλοφορία των γενοσήμων καθώς επίσης και τις μελέτες σταθερότητας των συγκεκριμένων φαρμάκων σε βάθος χρόνου.

3)      Ποιο είναι το ποσοστό της συμπλήρωσης του δελτίου φαρμακοεπαγρύπνησης και τι στοιχεία σας έχουν προσκομιστεί από τους ιατρούς.

4)      Ποιες είναι οι  παρενέργειες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που κυκλοφορούν το τελευταίο εξάμηνο.

5)      Πόσο έχει επηρεασθεί η δημόσια υγεία, εξαιτίας της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χορήγησης σκευασμάτων από φαρμακοποιούς άνευ ιατρικής συνταγής μη ιατρούς.

6)      Ποιο το ποσοστό και τα συγκριτικά στοιχεία των ελέγχων που έχετε διεξάγει σε σχέση με αυτους που έχουν διεξαχθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως Σας είναι γνωστό η ανταλλαξιμότητα του θεραπευτικού σχήματος μέσα από την εκάστοτε επιλογή διαφορετικού σκευάσματος, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά μπορεί να κοστίσει την ίδια τη ζωή του αρρώστου, ιδιαίτερα για φάρμακα που έχουν εύρος διακύμανσης80%-125% και δεν έχουν μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας, βιοδιαθεσιμότητας και μελέτες τελικού προϊόντος.

Τέλος καλούμε το ΣΕΥΥΠ να μας ενημερώσει για όλες τις περιπτώσεις που φαρμακοποιοί ή βοηθοί φαρμακείου χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην παράνομη αυτή πράξη που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Η  θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα Αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και μην καταστρατηγείται από κανέναν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος  Αθηνών λοιπόν, ως θεματοφύλακας της υγείας, θα συνεχίσει να μάχεται για την διαφύλαξη της υγείας των ασθενών και τα στοιχεία τα οποία θα μας προσκομίσετε, τα οποία είναι ύψιστης σημασίας, όπως αντιλαμβάνεστε,  θα χρησιμοποιηθούν για την διευθέτηση του ως άνω ζητήματος ενώπιον πάσας αρμόδιας Δικαστικής Αρχής .

Αναμένουμε την άμεση απάντηση σας στα ανωτέρω  ερωτήματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                    ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *