Κύρια σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Δημόσια Τηλεόραση.

γεωργιαδηςΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

«Η αλλαγή του χάρτη της υγείας με την έννοια αυτών των τριών ζωνών, δηλαδή οικογενειακού γιατρού – πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας – δευτεροβάθμιο, της μακροχρόνιας νοσηλείας, των κέντρων αποκατάστασης και όλα τα υπόλοιπα – και της τριτοβάθμιας, των νοσοκομείων των μεγάλων που θα κάνουν τις βασικές εγχειρήσεις και τα βαριά περιστατικά, αυτή η διάρθρωση έπρεπε να έχει γίνει.

Γιατί έπρεπε να έχει γίνει; Γιατί είναι οξύμωρο και αντιφατικό να ζούμε σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μου λέτε ότι είναι άσπιλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, και να πηγαίνει ο Υπουργός της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης και το πρώτο που να του λένε είναι: μα γιατί εσείς ακόμα δεν έχετε καθόλου πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γιατί εσείς ακόμα μοιάζετε με Αφρική; Γιατί αυτό σου λένε».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ:

«Η Πολυκλινική, έχουμε πει πάρα πολλές φορές τι γίνεται. Γίνεται εξωτερικά ιατρεία στην πραγματικότητα, εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού θα είναι στην Πολυκλινική.

Και να σας το πω και διαφορετικά. Δηλαδή όταν λέμε ότι στην καρδιά της πόλης θέλουμε να έχουμε ένα νοσοκομείο, τι εννοούμε; Να πρέπει να κάνουμε χειρουργείο -ντε και καλά- στην Ομόνοια ή να πρέπει να θεραπεύσουμε κάποιον της πέριξ της περιοχής που μπορεί να του συμβεί κάτι έκτακτο. Τι εννοούμε;

Εννοούμε προφανώς το δεύτερο. Γιατί αν είναι να κάνεις χειρουργείο, δεν είναι και τρομερή απόσταση από την Ομόνοια στον Ευαγγελισμό».

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:

«Για να γίνουν οι λίστες, πρέπει να γίνουν μετά τη Δευτέρα, γιατί υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία. Τη Δευτέρα θα γίνει το Συμβούλιο Κυβερνητικής Πολιτικής που εγκρίνει όλο το σχέδιο. Από την ώρα που θα εγκριθεί το σχέδιο, βγαίνει η κοινή υπουργική απόφαση που βάζει μπρος τη διαδικασία.

H διαδικασία που ακολουθείται, είναι εξαιρετικά διαφανής. Θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του ΑΣΕΠ, θα μπουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία όλων των εργαζομένων, αυτό θα βγάλει μία μοριοδότηση βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων. Η μοριοδότηση σε κάποιους θα δώσει το δικαίωμα να παραμείνουν στις δομές που είναι, κάποιοι άλλοι θα μπουν στην κινητικότητα. Άρα, εγώ δεν μπορώ να σας πω σήμερα τα ονόματα, αν δεν γίνει αυτή η μοριοδότηση».

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ:

«Ήδη, έχουμε δώσει εντολή και από τις 10 Αυγούστου έχουν αρχίσει και μειώνονται οι ασθενείς σε αυτά τα νοσοκομεία…Για να καταλάβετε τα νούμερα, στην Αττική, για την οποία μιλάμε, αυτοί που ήταν χθες στα νοσοκομεία στο σύνολο ήταν 120, το πολύ 130, στο σύνολο».

ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ:

«Το αντίστοιχο σχέδιο της κινητικότητας στην επαρχία θα το παρουσιάσουμε σε επόμενο χρόνο, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί αυτό. Ήδη το δουλεύουμε. Όμως, δεν θα πω ονόματα νοσοκομείων και δεν θέλω να προκαταβάλλω κάποιον, αλλά θα σας πω μόνο ένα πράγμα: Υπάρχουν και στην επαρχία, δυστυχώς, και στα νοσοκομεία, όπως το κάναμε με τα πανεπιστήμια, όπως το κάναμε με τα στρατόπεδα, στην ίδια χώρα ζούμε, σε διάφορους χρόνους της πολιτικής μας ζωής ο τοπικός βουλευτής, πολιτευτής, νομάρχης, υπουργός έφτιαχνε και κάτι, όχι απαραίτητα νοσοκομείο, έφτιαχνε για να συμπληρώσει το νομό του. Και ξαφνικά έχουμε, και το ξέρουν σίγουρα οι γιατροί εδώ, νομούς που σε μία ευθεία 10 χιλιομέτρων έχουν 4 και οι διπλανοί δεν έχουν κανένα.

Δεν μιλάω για νησιά. Εκεί δεν πρόκειται να αλλάξουν οι δομές».

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ/ΑΥΞΗΣΗ ΚΛΙΝΩΝ:

«Όσον αφορά  την εφημερία στην Αττική, επειδή χθες το βγάλαμε εμείς στο σχέδιο, όχι μόνο δεν χάνονται αλλά θα έχουμε και μεγάλη αύξηση των κλινών για την εφημερία με την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Όσον αφορά  τις ΜΕΘ, φυσικά και δεν χάνουμε κάποια ΜΕΘ, αντιθέτως. Άσχετα όμως από την κινητικότητα, εμείς την άλλη βδομάδα, ανακοινώνουμε μέσω του ΚΕΛΠΝΟ την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών με έκτακτη διαδικασία για να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου και να δώσουμε στο σύστημα περίπου άλλα 60 κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας

Γιατί έχετε απόλυτο δίκιο, οι ΜΕΘ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγώ αισθάνομαι ντροπή όταν κάποιος φτάνει στο γραφείο του Υπουργού και ζητάει ως ρουσφέτι να του βρεις κρεβάτι στην ΜΕΘ».

ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ:

«Εγώ θέλω να πω σε όλους αυτούς να προλάβουν να πάνε τα λεφτά πίσω στον ΕΟΠΥΥ μόνοι τους για να πέσουν στα μαλακά. Να πουν: «συγνώμη, κάπου έγινε λάθος, αυτά τα λεφτά πάρτε τα πίσω».

Όποιος δεν το κάνει και τον πιάσουμε εμείς, από την άλλη βδομάδα, θα πάει φυλακή. Εδώ δεν θα πάμε μόνο σε κατασχέσεις και τέτοια. Θα πάνε φυλακή. Πως το κάνει, αφού δεν επιτρέπεται να γράφει εμπορική ονομασία, να εκτελεί το μήνα 100.000 ευρώ συνταγές και να είναι 93% από μία εταιρεία;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *