ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. «Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία»

εοπυυΚε Πρόεδρε

Οι γιατροί των Μονάδων ΕΟΠΥΥ αλλά και όλης της Ελλάδος ευρίσκονται σε αγανάκτηση για την απαράδεκτη επιβολή εκ μέρους σας, παρ’ ότι γιατρός και εσείς ο ίδιος, του μέτρου απαγόρευσης έναντι διαφόρων απειλών της διατύπωσης γραπτών οδηγιών ή συστάσεων του θεράποντος γιατρού, ταυτόχρονα με την έκδοση γραπτής ηλεκτρονικής συνταγής προς τον ασθενή που εξετάσθηκε και αποχωρεί από το ιατρείο.

Πέραν των όλων αντιρρήσεων και επιφυλάξεων του ιατρικού σώματος για την επιβολή της υποχρεωτικής αναγραφής της δραστικής ουσίας, λόγω μνημονιακών επιταγών, μέτρου που κατά συντριπτική πλειοψηφία στερείται ουσιαστικών πλεονεκτημάτων και κατά συνέπεια δεν εφαρμόζεται σε κράτη με προηγμένα υγειονομικά συστήματα και τηρούμενες αρχές lege artis άσκησης της ιατρικής επιστήμης και ιατρικής δεοντολογίας, παρ’ όλα αυτά οι γιατροί με τον τρόπο που τους έχει επιβληθεί να συνταγογραφούν υποχρεωτικά μέσω του συστήματος εφαρμόζουν αναγκαστικά τους Ν. 4052/12, Ν.4093/12 & την Υπ. Απόφαση υπ’ αρίθμ.ΕΜΠ4 (ΦΕΚ Β’ 3057/18-11-2012) που εσείς αναφέρετε.

Αυτό που κατά πρωτοφανή τρόπο μέσω της εγκυκλίου προσπαθείτε να επιβάλετε έναντι απαράδεκτων απειλών είναι να απαγορεύσετε στους γιατρούς να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε συμπληρωματικές συστάσεις  ή οδηγίες (γραπτές ή και προφορικές)  προς τους ασθενείς τους, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση τα οποία έχουν εκ του λειτουργήματος τους και τα οποία δεν διανοήθηκε να στερήσει κανείς από την εποχή του Ιπποκράτη έως σήμερα.

Άλλωστε σύμφωνα με όσα ορίζει και το άρθρο 3 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας «Κάθε ιατρός απολάυει κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος επιστημονικής ελευθερίας και ελευθερίας συνείδησης του».

Οι γιατροί με τον τρόπο που συνταγογραφούν έως τώρα δεν παραβιάζουν κανένα από τους προαναφερθέντες νόμους, έχουν χρέος να υποστηρίζουν την σωστή άσκηση της ιατρικής επιστήμης και την τήρηση όλων των διατάξεων του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και επ’ ουδενί νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να επιβάλει στέρηση δεοντολογικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των γιατρών μεταξύ των οποίων είναι και αυτά της παροχής συμπληρωματικών συστάσεων και οδηγιών για την θεραπεία των ασθενών.

Πιστεύοντας ότι η διατύπωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου ήταν λανθασμένη, παρακαλούμε όπως την ανακαλέσετε.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                               Ο Ά Αντιπρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Αθαν. Αποστολόπουλος                   Παν. Ψυχάρης                   Ιωάν. Χρονόπουλος

 

 

 

2 thoughts to “ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. «Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία»”

  1. Και ενω μια ολοκληρη χωρα μ@λ@κιζεται με τη συνταγογραφηση ,να ποια ειναι η αποψη που κυκλοφορει παντου για εμας :

    http://www.iefimerida.gr/news/119253/«νιετ»-από-τον-πούτιν-για-επενδύσεις-στην-ελλάδα-ειναι-προβληματική-χώρα-με-οικονομικά-π

    Η χωρα ,με ολες αυτες τις παλινωδιες ,την αναποφασιστικοτητα των ανευθυνοϋπευθυνων που την κυβερνουν και τη βλακεια αυτων που την κατοικουν ,δειχνει το χειροτερο προσωπο ( ισως το μοναδικο και αληθινο της προσωπο οπως υποστηριζουν μερικοι – δεν θα διαφωνησω ) στους ξενους με αποτελεσμα ,για αλλη μια φορα ,να μην μπορει να βρει συμμαχους να την στηριξουν στον αγωνα που κανει για να επιβιωσει !
    Γιατι ,για οσους δεν το καταλαβαν ακομη ,ειμαστε στο χειλος του γκρεμου και κρεμομαστε με το ενα δαχτυλο να μας κρατα στη ζωη .
    Και αν συνεχισουμε να συμπεριφερομαστε σαν 8χρονα παιδακια που ο μπαμπας τους δεν τα αφησε να κανουν ποδηλατο και αρχιζουμε και φωναζουμε και κλωτσαμε οτι βρεθει γυρω μας ,οχι βοηθεια δεν θα δουμε αλλα θα μας σπρωξουν μια ωρα αρχιτερα στο γκρεμο για να απαλλαγουν απο μας ,μια και καλη !!!
    Γιατι ,οσοι βοηθησαν και οσο βοηθησαν ( αφου μονοι μας ειμαστε ανικανοι να κανουμε οτιδηποτε ,σωστο ή λαθος ) αρχισαν να χανουν την υπομονη τους …

  2. Θελετε κι’ αλλο παραδειγμα μ@λ@κιας της φυλης ;;;

    http://www.iefimerida.gr/news/119220/γιατί-οι-έλληνες-σταμάτησαν-να-αγοράζουν-φέτα-και-προτιμούν-την-μοτσαρέλα

    Οπου και να γυρισεις και σταθεις θα αντικρυσεις αυτο το περιεργο ιδιοσυγκρασιακο μορφωμα που κατοικει και λυμενεται τη χωρα αιωνες τωρα ,τον Ελληνα !!!

    Και οσον αφορα τη συνταγογραφηση ,εγω προσωπικα δεν ειδα στην Αγγλια να εχασε κανενας ιατρος το κυρος του επειδη ο ασθενης πηρε Elinap αντι για Mesulid ουτε κινδυνεψε κανενας παιρνοντας την ταδε Cefuroxime.Tο φαρμακειο δινει αυτο που εχει στο stock του και παει και τελειωσε !!!
    Βεβαια εκει δεν εχεις και τον καθε καραγκιοζακο βουλευτη ή ,ακομα χειροτερα υπουργο ,να σε απειλει με φυλακιση αν γραψεις Losec και οχι omeprazole ,αλλα ειπαμε .Ολα ειναι θεμα αξιοπρεπειας και εμπιστοσυνης ,δυο πραγματα που απουσιαζουν εκκωφαντικα απο τη χωρα του … ” ξερεις ποιος ειμαι ‘γω ,ρε !;!;! ”
    Αλλα ετσι ειμαστε εμεις ,οι εξυπνοι Ελληναρες .Θα συζηταμε ατελειωτα και στο τελος λυση …γιοκ !!!
    Δυσκολα ξεφευγεις απο χουγια αιωνων .Αμα δεν το επιδιωκεις κιολας ,ΠΟΤΕ !!!

    Υποδειγματικοι ραγιαδες ,ετσι ;;;

    Απλα ,ειμαστε για τα πανηγυρια ,ως συνηθως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *