Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς. Να ανακληθή υπ’ αρίθμ. πρωτ. οικ.27213/20-8-13 εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ

κιλκιςΟ Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς, εναρμονισμένος με τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναμένει την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει ο ΠΙΣ, για τη νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν αποκλειστικά τη δραστική ουσία.

Καλούμε όλους τους ιατρούς μέλη μας να συνεχίσουν, όπως έπρατταν μέχρι σήμερα, να συνταγογραφούν παράλληλα με τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που συνιστούν στους ασθενείς τους για το θεραπευτικό αποτέλεσμα του οποίου φέρουν ολοκληρωτικά την ευθύνη ως επιστημονικά υπεύθυνοι καθώς και για τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών τους.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το σκοπό της έκδοσης της ως άνω εγκυκλίου από τον ΕΟΠΥΥ για την αναγραφή αποκλειστικά της δραστικής ουσίας, η οποία δεν θα επιφέρει καμία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει (πληρώνει) ένα ποσοστό επί της σταθερής τιμής αναφοράς για κάθε συγκεκριμένη δραστική ουσία. Η επιλογή «ακριβότερου» φαρμακευτικού σκευάσματος από τον επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό επιβαρύνει τον ασφαλισμένο και όχι τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο το Υπουργείο Υγείας, αγνοώντας τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της χορήγησης φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο μετά από ιατρική συνταγή, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταθέσει στους φαρμακοποιούς τη χορήγηση ανώνυμων και ανέλεγκτων φαρμακευτικών σκευασμάτων («ανακυκλωμένων σκουπιδιών»), ακυρώνοντας επιπλέον κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ανωτέρω εγκύκλιος, που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Ν. Μπραβάκο πρέπει να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ και να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ το νομοθετικό πλαίσιο, που απαγορεύει τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

 

 εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ κλικ εδώ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

          Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος                                     Βαβάκας Αναστάσιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *