Νέα από Αρκαδία. Να συνεισφέρουμε όλοι

ARKADIA18-150x1501Είναι αλήθεια πως  όσο κι αν η προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να αγνοηθεί η έμμεση μεν, αλλά ουσιαστική συνεισφορά των κοινωνικών δυνάμεων στην αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ημών των ιδίων δηλαδή. Αφού πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε ώστε  να υπάρξει μια σύγκλιση, σε κοινούς στόχους τόσο των πολιτικών όσο και των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, η οποία θα αφήνει πίσω της πρακτικές και αντιλήψεις που μας οδήγησαν ως εδώ.
Η εύκολη λύση είναι να αναθεματίζουμε τους πολιτικούς, οι οποίοι προφανώς φέρουν τις βαρύτερες ευθύνες, και να περιμένουμε την εξ ύψους βοήθεια για τη σωτηρία μας. Ή, ακόμη χειρότερα, να συνεχίζουμε να δουλεύουμε, όσοι δουλεύουμε, με τις ίδιες μεθόδους, να διατηρούμε τις ίδιες νοοτροπίες και να θεωρούμε ότι με τα ίδια φτηνά κόλπα, με τα οποία επιβιώσαμε για χρόνια, θα τα καταφέρουμε και πάλι. Παράδειγμα η φοροδιαφυγή που έχει καταστεί εθνικό μας σπορ και έχει τη συμπάθεια σημαντικού μέρους της κοινωνίας.

Υποτίθεται ότι περιμέναμε την αύξηση του τουρισμού, ως σανίδα σωτηρίας, για να πάρουμε μια ανάσα από την ασφυξία στην οποία βρισκόμαστε. Και μόλις είδαμε φως, από τη γενναία, πράγματι, αύξηση των ξένων επισκεπτών, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι είναι ευκαιρία για να βγάλουμε τα σπασμένα…

Από την άλλη  απαιτούσαμε την εδώ και τώρα μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης και αναψυχής και  μόλις αυτό επετεύχθη ελάχιστοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στη μείωση των τιμών, αναγκαίο προαπαιτούμενο για την αύξηση της κατανάλωσης. Λες και δεν άλλαξε τίποτε, λες και όλοι εμείς είμαστε οι… κουτόφραγκοι που  δεν καταλαβαίνουμε  τι  γίνεται γύρω μας και οι επιχειρηματίες είναι οι εξυπνάκηδες που θα αλώσουν τις τσέπες μας. Μείωσαν, τάχα μου, τον ελληνικό καφέ  πενταροδεκάρες κάποιοι της πλατείας Αρεως και Πετρινού ενώ τα υπόλοιπα τα άφησαν ανέγγιχτα. Κατά τ’ άλλα θέλουμε να αποκτήσουμε τη χαμένη μας ανταγωνιστικότητα…
Προφανώς υπάρχουν και πολλοί σωστοί επαγγελματίες που σέβονται και τη δουλειά τους και τους πελάτες τους. Ωστόσο αρκούν ακόμη και λίγοι για να αμαυρώσουν μια εικόνα που με κόπο και θυσίες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Και το θέμα είναι ποιος θα απομονώσει και ποιος μπορεί να ελέγξει τους κάθε λογής ασυνείδητους που μας ξαναγυρίζουν στο παλιό αμαρτωλό παρελθόν. Το κράτος, δυστυχώς, ούτε μπορεί, όπως φαίνεται, ούτε φτάνει για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Το ερώτημα και το στοίχημα  είναι αν η κοινωνία μπορεί να συμβάλει στο να μπουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτές οι πρακτικές, αυτές οι νοοτροπίες.

 

 

Πανσέληνος

Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία. Το ολόγιομο φεγγάρι που έγινε η αιτία να γραφτούν υπέροχα τραγούδια, σε άλλους προκαλεί ρομαντική διάθεση, σε άλλους νεύρα και αϋπνία και για κάποιους είναι απλά ένα αστρικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Πού αρχίζει όμως η αλήθεια και πού τελειώνει ο μύθος; Η πανσέληνος λένε ότι προκαλεί επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία. Μία έρευνα αποκάλυψε πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι οι σεληνιασμένοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ασυνήθιστες συμπεριφορές.
Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.
Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση..

Κίνδυνος απένταξης

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα με την απένταξη του  έργου για το στέγαστρο της Βίλας Ηρώδη Αττικού, στη Λουκού Δολιανών. Ο μειοδότης εργολάβος έχει κηρύξει πτώχευση και αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προχωρήσει το έργο από άλλον εργολάβο, ο οποίος και θα αναλάβει το βάρος των υποχρεώσεων του προηγούμενου. Δύσκολη υπόθεση, όχι όμως και ακατόρθωτη.

Παιδικές χαρές

Σε αναπλάσεις παιδικών χαρών προχωρεί ο δήμος Τρίπολης και έτσι η μία μετά την άλλη παραδίδονται στη νέα γενιά της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό  και η  παιδική χαρά της Αγίας Βαρβάρας ανακαινίστηκε και λειτουργεί με  σύγχρονες προδιαγραφές, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επίσημα με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος,  στόχος του δήμου είναι να μπει και χλοοτάπητας σε κάποιες εξ αυτών.
Γορτύνιοι άγιοι
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στη Σύρνα, από το Σύλλογο Συρναίων,  η Θεία Λειτουργία για τους Γορτύνιους Αγίους και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των αοιδίμων ιερομονάχων Θεόκτιστου (Αλεξόπουλου) και Γεννάδιου (Σιέμπου), χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη. Στο οίκημα του συλλόγου αξιόλογοι ομιλητές όπως  ο εκδότης της εφημερίδας ΄΄Γορτυνία΄΄ και πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κ. Κώστας Καλύβας, ο δάσκαλος και διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Αλεξόπουλος Αλέξης και ο ανιψιός του γέροντα Γεννάδιου κ. Βασίλης Σιέμπος, ανέδειξαν άγνωστες πτυχές της ζωής των μοναχών, που συγκίνησαν το πολυπληθές ακροατήριο.

Φεστιβάλ μελιού

Ο Δήμος Γορτυνίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, θα πραγματοποιήσει το «Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας» στα τέλη Αυγούστου 2013 στην Βυτίνα σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους του Δήμου.  Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: Ενημέρωση του κοινού, παρουσίαση παραγωγικής διαδικασίας, έκθεση μελιού και παραγώγων του, εκπαιδευτική ημερίδα, έκθεση φωτογραφίας, επίδειξη γαστρονομίας και γαστρονομικός διαγωνισμός, προσφορά εδεσμάτων και γλυκισμάτων, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.ά  Η συμμετοχή στην έκθεση είναι δωρεάν.

Χαμογελάτε
Aντζελα Γιάννου: Μ’ αρέσουν όλοι οι ποιητές, ακόμα και ο Μπετόβεν
Ρεπόρτερ του Alpha: Ο πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του Σάμινα Εξπρές, διώκονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ενδεχόμενο δόλο.
Μανώλης Μαυρομάτης: Ο Ronaldo ξεχύνεται σαν εμετός στην επίθεση…
Εκφωνητής ποδοσφαιρικού αγώνα στην TV: Και ναι… μπαίνει μέσα στη μεγάλη περιοχή… την βγάζει και την παίζει…
Μανώλης Μαυρομάτης: Και να ο Ντεμπούρ δίνει πάσα στον δίδυμο αδερφό του Ντεμπάρ
Δημοσιογράφος στο TEMPO: Και η ιστιοσανίδα της εταιρίας είναι… (αντί για ιστοσελίδα)
Αντζελα Δημητρίου: φέτος το καλοκαίρι είχα πάει στην Κρήτη και είχα ένα σπίτι με θέα τον Ατλαντικό και ήταν υπέροχα.
Βίκυ Κουλιανού: Χριστός και Θεός δεν είναι το ίδιο πράγμα. Έχει διαφορά. Εγώ προσεύχομαι αποκλειστικά στο Χριστό.
Τόλης Βοσκόπουλος (Σε συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου): Όταν τους ζήτησα την ανάγκη τους δεν μου την έδωσε κανείς.

5 thoughts to “Νέα από Αρκαδία. Να συνεισφέρουμε όλοι”

  1. Πολυ το διασκεδασα το αρθρο .
    Ιδιως το σημειο που αναφερεται στο πισογυρισμα στον παλιο μας εαυτο !

    Λες και ειχαμε αλλαξει καθολου και επιστρεψαμε ,μετα απο καιρο …

    Η ανοησια αυτης της φυλης σε αυτο ακριβως εγκειται ! Στο οτι δεν μπορει να απαλλαγει απο τον κακο της εαυτο .
    Για να γινει ,ομως ,αυτο πρεπει να καταβληθει τεραστια προσπαθεια και απο τους πολιτες ,που αγνοουν προφανως αυτο τους το χαρακτηριστικο ,αλλα πρωτιστως απο την Πολιτεια .Αυτη θα χαραξει το δρομο και θα εκπαιδευσει ,στην αναγκη θα υποχρεωσει τους πολιτες της ,να αλλαξουν .
    Το κεφαλι δειχνει το δρομο ,οχι τα ποδια !!!

    Αλλα αυτο δεν μπορει να γινει μεσα σε μια νυχτα ουτε με ευχολογια και παραμυθια !!!
    Χρειαζονται δεκαδες χρονια σκληρης εκπαιδευσης για να καταλαβει τα λαθη του αυτο το συνωνθυλευμα εξυπνακηδων και συμφεροντολογων που πλημμυρισε τη χωρα και που νομιζει οτι ολα του ανηκουν και δεν πρεπει να δωσει λογαριασμο σε κανενα !!!

    Αλλα εμεις ,ως γνησιοι Ελληναρες συνεχιζουμς το χαβα μας (Τουρκικη λεξη ,οπως και τα χουγια μας ) γιατι εκει εχουμε μεινει δυστυχως ,στην Τουρκια ,τη τεμπελια ,το “ωχου μωρ’ αδερφε” ,το λαδωμα ,το χαρατσι ,τη κομπινα και το μαυρο μας το χαλι !!!

  2. Παραμύθια και ακατάσχετη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα!!
    Μας φταίει τάχα η φοροδιαφυγή και το κράτος τι κάνει; Κλείνει πάνω από 50 ΔΟΥ,μεταξύ των οποίων η ΔΟΥ Σαντορίνης(με τεράστια έσοδα),όλες οι ΔΟΥ νησιών κλπ.Ποιός θα κάνει έλεγχο τώρα; Προφανώς o κανένας!!Γιατί δεν τους ενδιαφέρει να μαζέψει έσοδα το κράτος.Τους ενδιαφέρει να πέσει έξω το κράτος,να έχουμε νέα μνημόνια,νέες δανειακές συμβάσεις και υποθήκευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου!
    Γιατί βάζουν νέα χαράτσια που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν οι πολίτες;Μα γιά να τους πάρουν την ατομική τους ιδιοκτησία που με αίμα και κόπο έφτιαξαν!
    Ας ξυπνήσουμε επιτέλους και ας δούμε τι κρύβεται πίσω από το δέντρο.
    Οσο γιά το άλλο παραμύθι; Ναι πράγματι,οι Ελληνες δεν είχαν άλλα αιτήματα προς την κυβέρνηση παρά μόνο πότε θα…γίνει η….μειωση του ΦΠΑ!!!!! Οχι τον Ελληνα δεν τον ενδιαφέρουν οι μισθοί των 450 Ε,τα χαράτσια που φθάνουν το ένα μετά το άλλο,το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων,η έλλειψη γαζών και αναλωσίμων κλπ.
    Περίμενε τον …λαοπρόβλητο ηγέτη Α,Σαμαρά(αυτόν που καταφερόταν προεκλογικά εναντίον του μνημονίου και του Γιωργάκη γιά να συνεργαστεί μαζί του μετεκλογικά ο δωσ’ιλογος) πότε θα του …μειώσει τον ΦΠΑ στην …εστίαση!! Και μετά ξέσπασε σε ουρανομήκεις..ζητωκραυγές!!’
    Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι!!! Ως πότε τέτοιος ραγιαδισμός απέναντι στους νεκροθάφτες πολιτικούς αυτής της χώρας και τα ξένα συνεταιράκια τους;

  3. Αααααυτο ακριβως !!!
    ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ !!!

    Δυστυχως οι 5 περιπου αιωνες σκλαβιας αφησαν ανεξιτηλα σημαδια πανω σ’ αυτο το λαο !
    Δε αντεχει να ξεσηκωθει γιατι φοβαται τον ισκιο του !!!

    Ειναι η μοιρα του να γονατιζει και να προσευχεται μηπως και ξαναπεσει το ” μαννα ” εξ’ ουρανου …

  4. Η λέξη ραγιαδισμός δεν αναφέρεται ούτε αποδίδεται ως μομφή στον ταλαίπωρο αυτό λαό που υποφέρει τα πάνδεινα από τους πολιτικούς του …επιβήτορες εδώ και 40 γιά να μην πω 200 χρόνια (από την εποχή του Καποδίστρια). Αποδίδεται στην κυρίαρχη διανόηση,το δουλικό δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο που προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο γιά να κρατήσουν εσαεί αυτήν την χώρα όμηρο ξένων συμφερόντων!

  5. Και ολους αυτους ποιος τους ανεχεται και τους υποστηριζει τοσα χρονια και αλλα τοσα ,Κωστη ;;;
    Δυστυχως .
    Ο λαος αυτος θελει και τα παθαινει αυτα που τραβαει .
    Ειτε το θελουμε ειτε οχι ,ραγιαδες ειμαστε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *