Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Η τρομοκράτηση του Ιατρικού Σώματος, μέσω της συνταγογράφησης με την δραστική ουσία.

ιατρικος συλλογος Λαρισας  Σύσσωμος ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εκφράζει για μία ακόμα φορά την αντίθεσή  του στην επιμονή του υπουργού Υγείας κ. Α.Γεωργιάδη και της τρόικας, αλλά και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα μόνον του φθηνότερου γενόσημου, με επιβάρυνση των ασθενών σε κάθε άλλη επιλογή και παράλληλη τιμωρία του γιατρού.

Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα τις μεθόδους κατατρομοκράτησης και τις απειλές κατά του Ιατρικού Σώματος, που χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, σώνει και καλά θέλουν να επιβάλλουν την συνταγογράφηση με δραστική ουσία, εξυπηρετώντας έτσι τυφλά άλλα συμφέροντα πλήν αυτών των ασθενών, της ιατρικής επιστήμης και των λειτουργών υγείας.

Ζητήσαμε στο παρελθόν κατ’ επανάληψη και συνεχίζουμε σήμερα να ζητάμε ακόμα πιο επιτακτικά, την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών στην συνταγογράφηση-διακίνηση του φαρμάκου και την παραδειγματική τιμωρία των έκνομων πράξεων. Αντ’ αυτού όμως, παρότι ο κ. υπουργός γνωρίζει πολύ καλά που βρίσκονται τα «άντρα της υπερσυνταγογράφησης, της παράνομης διακίνησης του φαρμάκου και της διαφθοράς» προφανώς δεν έχει την πολιτική βούληση να τα θίξει και επιτίθεται συλλήβδην  σ΄ ολόκληρο τον Ιατρικό Κόσμο.

Την ώρα που κατεδαφίζονται οι πολύχρονες κατακτήσεις των εργαζομένων και μπαίνει ταφόπλακα στο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του,  τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, που βρίσκονται πίσω από την επιμονή της τρόικας και του υπουργού Υγείας για την δραστική ουσία, πιέζουν για ένα μέτρο που θα απορυθμίσει πλήρως την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από την χρήση ανώνυμων και ανεξέλεγκτων φαρμάκων («ανακυκλωμένων σκουπιδιών»), αλλά και που θα ακυρώσει κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της Χώρας στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όπως αυτή έχει εκφραστεί από την Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων είναι μία και μοναδική : Ο Ιατρικός Κόσμος, θεωρεί αντιιατρική και αντιεπιστημονική την συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και η απόφασή του είναι η αναγραφή του φαρμάκου που έχει ανάγκη ο ασθενής με την εμπορική ονομασία, καθόσον είναι παγκόσμια γνωστό ότι, ο μόνος υπεύθυνος για την θεραπεία του ασθενούς είναι ο θεράπων γιατρός και όχι ο πωλητής φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε  έχει συζητηθεί η προσφυγή μας στο ΣτΕ και αναμένεται η απόφασή του.

Μας εκπλήσσει όμως η θέση ελάχιστων και μεμονωμένων επιστημονικών φορέων, που με τις παρεμβάσεις τους υπέρ της δραστικής ουσίας και τρέφοντας αυταπάτες  πως θα αυξήσουν τα ήδη συρρικνωμένα έσοδά τους, τορπιλίζουν την ενιαία έκφραση του υγειονομικού κόσμου, αλλά και της κοινωνίας. Οι άκριτες αντιπαραθέσεις, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποδυναμώνουν τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας, σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας.

Η επαίσχυντη εγκύκλιος με αρ.πρωτ.27213/20-08-2013, που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπραβάκο πρέπει να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ και να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει κάθε πώληση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

                  Τέλος, καλούμε τον ΠΙΣ, την ΟΕΝΓΕ, τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας, αλλά και όλους τους υγειονομικούς και κοινωνικούς φορείς σε γενικό ξεσηκωμό. Δεν αρκούν μόνον τα δελτία τύπου και οι επιστολές. Χρειάζεται πλέον «πόλεμος» στην απροκάλυπτη επίθεση που δεχόμαστε.

Για τον Ι.Σ.Λ.

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *