ΙΣ.Πατρών. Επιστολή σε Υπουργό Υγείας. Περί συνταγογράφησης καί υπερσυνταγογράφησης.

πατραΠρος τον Υπουργό Υγείας,
κ. Γεωργιάδη Άδωνι
Κε Υπουργέ,

Μετά από τις χθεσινές καταγγελίες σας περί υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων από κλινικούς ιατρούς, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εάν υπάρχουν γιατροί μέλη μας που έχουν προβεί σε συγκεκριμένες αποδεδειγμένες υπερβάσεις συνταγογράφησης, ώστε να τις διερευνήσουμε και να επιληφθούμε πειθαρχικά σε πιθανές παραβιάσεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Τασσόμαστε υπέρ του ελέγχου και της πάταξης της διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας, αλλά αντιτιθέμεθα σε πρακτικές που προσβάλλουν ως σύνολο τον ιατρικό κόσμο, που μάχεται με αυταπάρνηση και συνέπεια για τη δημόσια υγεία της χώρας.

Επίσης οφείλουμε μετά από τα χθεσινά γεγονότα, να υπερτονίσουμε ότι η χορήγηση φαρμάκων (συνταγογραφούμενων και μη), είναι μοναδική ευθύνη του θεράποντος ιατρού, βάσει της διεθνούς και της εγχώριας νομοθεσίας και είναι μη ανεκτή η αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος.

Τονίζεται ότι η αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας δεν θα επιφέρει καμία περαιτέρω πτώση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, που πληρώνει ποσοστό επί της σταθερής τιμής αναφοράς για το συγκεκριμένη δραστική ουσία. Η επιλογή «ακριβότερου» φαρμακευτικού σκευάσματος από τον Ιατρό, δυνητικά επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο η νομοθετικά κατοχυρωμένη συνταγογράφηση από τον ιατρό μεταφέρεται στον εκάστοτε φαρμακοποιό.

Η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους από τα φαρμακεία είναι επικίνδυνη πρακτική για τη δημόσια υγεία, καθώς ευνοεί την αλόγιστη υπερκατανάλωση φαρμάκων και αποδεικνύεται δυνητικώς ζημιογόνα για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, λόγω και του αιτήματος πολλών ασφαλισμένων για αναδρομική συνταγογράφηση των σκευασμάτων από τους κλινικούς ιατρούς.

Με τη σημερινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με αριθμ. πρωτ. 27213 (20/8/2013) κατά την οποία αφαιρείται το δικαίωμα της συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στους συμβεβλημένους ιατρούς, δημιουργείται τεράστιο υγειονομικό ζήτημα με τους χρονίως πάσχοντες και τη δυνατότητα τους για λήψη της συνήθους φαρμακευτικής αγωγής τους, με τεράστιες προεκτάσεις υγειονομικού και οικονομικού χαρακτήρα.

Οφείλουμε να επιμείνουμε στο ότι η προστασία της Υγείας και της περίθαλψης των πολιτών πραγματοποιείται βάσει διεθνών επιστημονικών κανόνων άσκησης της Ιατρικής:

1. Η χορήγηση φαρμάκων οποιασδήποτε κατηγορίας, με συγκεκριμένα δοσολογικά σχήματα και για καθορισμένο διάστημα θεραπείας γίνεται μετά από έκδοση ιατρικής συνταγής, με αποκλειστική ευθύνη του ιατρού.

2. Η αντιμετώπιση των παρενεργειών και επιπλοκών της φαρμακευτικής αγωγής διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από τους ιατρούς.

Κε Υπουργέ,

1. Ζητούμε να δοθούν στη δημοσιότητα, με κανόνες διαφάνειας και δικαίου, τα στατιστικά στοιχεία για τους δείκτες συνταγογράφησης των συμβεβλημένων κλινικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ (εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή), των πιστοποιημένων ιατρών και των ιατρών των δημόσιων δομών, με μέσο όρο ανά κλινική ειδικότητα.

2. Ζητούμε να μεριμνήσετε για την ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ.

3. Τέλος, σας καλούμε να εφαρμόσετε τη διεθνή πρακτική και να απαγορεύσετε ΑΜΕΣΑ την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαστοράκου Άννα     Σκρουμπής Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *