Χρήση αντιεπιληπτικών στην κολποδυνία

φαρμακαΟ κολπικός σπασμός είναι η επώδυνη συνουσία που καταστρέφει την ερωτική ζωή πολλών γυναικών και είναι μια πρόκληση για πολλές ειδικότητες όπως η Γυναικολογία, η Ψυχιατρική, η Ουρολογία, η Νευρολογία και η Ψυχανάλυση.

Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά είδη φαρμάκων για τη λύση αυτού του ενοχλητικού σπασμού αλλά και ψυχοθεραπείες στην υποψία προηγηθέντων βιασμών και κακοποιήσεων.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί αποσπασματικά και σε αυτήν την νέα μελέτη γίνεται απόπειρα να διερευνηθεί συστηματικά η αξιοπιστία μιας τέτοιας αγωγής.

Στην μελέτη μας καταγράψαμε βιβλιογραφικά πόσες τέτοιου τύπου θεραπείες έχουν εφαρμοστεί και ποια τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Στη διεθνή βιβλιογραφία είχαμε εννέα ανακοινώσεις , μια ανοικτή προοπτική μελέτη, έξι μη πειρατικές εργασίες και δυο ανακοινώσεις περιστατικών.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα είναι λίγα και μεθοδολογικά ανεπαρκή για σαφή συμπεράσματα χωρίς καλό σχεδιασμό με έλλειψη ψευδοφάρμακου συγκριτικά και ομάδες παρακολούθησης με τυφλό μοντέλο με ασαφή και υποκειμενικά κυρίως κριτήρια όσο αφορά στην αποτελεσματικότητα του. Οι περισσότερες μελέτες πάντως χρησιμοποίησαν gabarentin. Η μέτρηση πραγματικής αποτελεσματικότητας του φαρμάκου δεν είναι ακόμα εφικτή και όλες οι εργασίες στηριχτήκαν σε υποκειμενικά κριτήρια βελτίωσης που αμφισβητούνται.

Οι συστάσεις των εταιριών για τη νέα αυτή αγωγή είναι επιφύλαξη ,αναμονή και καλύτερος σχεδιασμός προοπτικών μελετών, για το δύσκολο αυτό πρόβλημα.

Ηθικό συμπέρασμα

Οι γυναίκες με σπασμό και πόνο στην ερωτική πράξη δυστυχώς θα πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί η ιατρική επιστήμη δεν βρήκε ΛΥΣΗ, όπως και σε άλλα πολλά προβλήματα που περιμένουν χρόνια απαντήσεις.

Είπαμε, οι γιατροί δεν είναι θεοί, όσο και αν μερικοί γιατροί ακόμα το πιστεύουν.

Πηγή: the journal of sexual medicine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *