ΑΕΓ – αλήθειες και «αναλήθειες» στον ΙΣΑ

υγειον. κρισηΗ ανυπόγραφη απάντηση του ΙΣΑ στην ανακοίνωση της ΑΕΓ είναι σημαντική  γιατί όντως δίνει το στίγμα πολλών πεπραγμένων τα τελευταία 2 περίπου έτη. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από φοβικά σύνδρομα γιατί δεν απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα. Στα  καίρια ερωτήματα για τη θέση του ΙΣΑ απέναντι στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, αντί απάντησης δεχόμαστε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο.

Η υγειονομική κρίση, δε θα γίνει «ανθρωποκτονική» (όπως αναφέρει η ανακοίνωση) , γιατί είναι ήδη ανθρωποκτόνος . Η ευχή  για δημόσια υγεία εφάμιλλη της Ευρώπης μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει  όταν αποδεχόμαστε  πολιτικές συρρίκνωσης. Πόσο μάλλον  αν αναφερόμαστε σε αύξηση του ποσοστού επί του ΑΕΠ για την υγεία.

Είναι γεγονός ότι το σύνθημα αλλά και την ουσία για την ισότιμη πρόσβαση όλων-ανεξάρτητα από ασφαλιστικό status– στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρώτη  έθεσε η ΑΕΓ και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ. Όμως η πρόταση για πλήρη αποδέσμευση της Υγείας-Πρόνοιας (σε πρώτη φάση) από τα μνημόνια, δεν υιοθετήθηκε ούτε καν ως σύνθημα.

Ο ΙΣΑ πρωτοστάτησε στη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου με 300 ιατρούς εθελοντές. Η κριτική ότι μερικοί συνάδελφοι δεν  προσέφεραν υπηρεσίες στο κοινωνικό ιατρείο του ΙΣΑ είναι κακοήθης γιατί πληροφορούμε την ηγεσία του ΙΣΑ ότι υπάρχουν πλέον δεκάδες κοινωνικά ιατρεία και ότι οι γιατροί  που παρέχουν υπηρεσίες είναι χιλιάδες. Η κοινωνική ευαισθησία των γιατρών κόντρα στην άγρια πολιτική στην υγεία, είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο αντιλαμβάνονται κάποιοι, και απλώνεται πέρα από τους πραγματικά 300 άξιους συναδέλφους μας, που δραστηριοποιούνται στον ΙΣΑ. Θα άξιζε να γίνει έρευνα  και να  καταγράψουμε με αριθμούς και στοιχεία το τριτοκοσμικό επίπεδο που ζούμε.

 Η θέση του ΙΣΑ για συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις σε ποσοστό 0-25% ανάλογα με το εισόδημα του ασφαλισμένου «βελτιώθηκε», μετά από παρέμβαση της ΑΕΓ, γιατί δεν αναφερόταν πουθενά το ποσοστό συμμετοχής στην αρχική ανακοίνωση. Στο ερώτημα αν πρέπει να συμμετέχει ο ασθενής  εμείς απαντάμε όχι .Η δίκαιη φορολόγηση  του εισοδήματος είναι το ζητούμενο. Ο ΙΣΑ τι απαντάει για την αξιοποίηση των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, όπου η συμμετοχή ήταν μηδενική; Επίσης δεν αναφέρεται στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ πουθενά στο κείμενο και αυτό προκαλεί ερωτήματα. Ο χρόνος θα δείξει.

 Για το κούρεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ας μας απαντήσει ο ΙΣΑ, το δέχτηκε ναι ή όχι; Για τα άλλα κουρέματα, των ταμείων, του ΤΣΑΥ και των αποθεματικών των νοσοκομείων ποιες οι θέσεις του;. Έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης ή θεωρεί τον αγώνα χαμένη υπόθεση;

 Η ιατρική ανεργία και ο ιατρικός πληθωρισμός σχετίζονται με τον ανύπαρκτο δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη. Η παρέμβαση του ΙΣΑ δεν έχει φέρει αποτελέσματα γιατί δεν υπάρχει δυναμική παρέμβαση-σε αυτό ο ΙΣΑ δεν φέρει ακέραια την ευθύνη. Η δυναμική του ΙΣΑ έχει όμως λάβει σάρκα και οστά, όσον αφορά την μετανάστευση νέων γιατρών στην Γερμανία…

Για τα τηλεφωνικά ραντεβού δεν υπάρχουν ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, και επί της ουσίας ο ασφαλισμένος συνεχίζει να  πληρώνει  αδρά για ένα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ .

 Τα ΚΕΠΑ είναι η ντροπή της ελληνικής κοινωνίας. Τα συλλογικά όργανα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν αντιδράσει δυναμικά και το τελευταίο που έχουν θέσει στους αρμόδιους διαχειριστές του θεσμού είναι οι ιατρικές  αμοιβές, γιατί το κύριο είναι η ίδια η αξιοπρέπεια και η επιβίωση του ανάπηρου συμπολίτη μας.

  Ο νόμος 3919 γιατί άραγε δεν καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση;  Μήπως εντάσσεται στα σχέδια της πλήρους αποδυνάμωσης-κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και  της ενίσχυσης του νεοφιλελεύθερου ιδιωτικού συστήματος; Η απάντηση δεν μπορεί να αργήσει. Η κατάργηση του πλαισίου αυτού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με συνεχείς παρεμβάσεις ακόμα και στις ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό.

 Για το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής, ας μην εθελοτυφλεί η ηγεσία του ΙΣΑ . Υπάρχουν δυστυχώς στοιχεία που δεν μπορεί κανείς να αγνοεί και που μέρα με τη μέρα εμπλουτίζονται αρνητικά για να αποδείξουν ότι οι εγκληματικές πολιτικές στην υγεία, που η ηγεσία του ΙΣΑ δεν έχει το σθένος να καταδικάσει, έχουν ισοπεδώσει την κοινωνία.

 

 Εμείς θα επιμείνουμε νεοφιλελευθερισμός και μνημόνια ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Η ερώτηση δεν εμπεριέχει κανένα ψήγμα λαϊκισμού και σαφώς δεν αναφερόμαστε σε κανένα διορισμό  γιατρού στο Καστελόριζο… Αναφερόμαστε στην αξιοπρέπεια και την επιβίωση του λαού μας.

 

                     13-8-2013                                                                                           

Για την ΑΕΓ

                                                                              Παναγιώτης Ψυχάρης                                                                        

Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *