«Ασπίδα» κατά του καρκίνου το ωμό σκόρδο

ΣΚΟΡΔΟΟι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου έχουν αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες, όμως μια νέα μελέτη απέδειξε ξανά την αντικαρκινική του δράση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα οποία δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Cancer Prevention Research», όσοι καταναλώνουν ωμό σκόρδο δύο φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα τουλάχιστον κατά 40%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της επαρχίας Τζιανγκσού στην Κίνα, με τη συμμετοχή 4.500 υγιών ατόμων και 1.424 ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα. Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η κατανάλωση ωμού σκόρδου παρέχει προστασία ακόμη και στους καπνιστές, η οποία κυμαίνεται στο 30%. Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για τους καπνιστές ώστε να συνεχίσουν να καπνίζουν.

Ακόμη, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και τα άτομα που εκτίθενται συχνά στον καπνό που βγάζουν τα μαγειρικά έλαια, όταν χρησιμοποιούνται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί και από αυτό).

Επιβεβαίωση

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το σκόρδο προστατεύει επίσης από τον καρκίνο του στομάχου και του εντέρου, ενώ έρευνα του πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στο έντερο σχεδόν κατά 35%. Επίσης, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο προστατεύει τους πνεύμονες από πολλά προβλήματα και το χαρακτηρίζουν το καλύτερο φάρμακο που έχει να προσφέρει η φύση.

Σύμφωνα με πολλές παλαιότερες έρευνες, οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου οφείλονται στην αλισίνη, τη βασική θειούχα ουσία του σκόρδου, η οποία του προσδίδει την έντονη οσμή του και ελευθερώνεται όταν οι σκελίδες του κόβονται ή συνθλίβονται. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλισίνη μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, μειώνοντας τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι αν οι παραπάνω ιδιότητες διατηρούνται και όταν το σκόρδο μαγειρεύεται.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *