Είναι ωφέλιμη η κολύμβηση κατά τη διάρκεια της κύησης;

εγκυος θαλασσαΣτην Ελλάδα που το καλοκαίρι αρχίζει νωρίς και η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ, η κολύμβηση κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ωφέλιμη άσκηση.

Βοηθάει τη διατήρηση του βάρους χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα, και το νερό ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη και τα πρησμένα πόδια.

Γενικά, είναι ασφαλές σε μια φυσιολογική κύηση μια γυναίκα να κολυμπάει έως και το τρίτο τρίμηνο, αρκεί να ακολουθεί μερικούς κανόνες ασφαλείας.

Πέντε συμβουλές

1. Καλό είναι να αποφεύγει την κολύμβηση σε πολύ κρύα νερά ή σε πολύ βαθιά νερά, και να μη μένει πολλή ώρα μέσα στο νερό. Κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, οι αντοχές της μειώνονται και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγει την έντονη κολύμβηση.

2. Επίσης, να μην πηγαίνει πολύ βαθιά σε μέρη που δεν γνωρίζει, γιατί μπορεί να αισθανθεί αδιαθεσία ή κράμπα και να χρειαστεί να βγει γρήγορα από το νερό. Τέλος, καλό θα είναι να αποφεύγονται οι πολύ ερημικές παραλίες, ούτως ώστε, αν χρειαστεί βοήθεια, να μην είναι μόνη της.

3. Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει τη ζέστη και την έκθεση στον ήλιο όταν αυτός καίει περισσότερο, και είναι καλύτερα να κολυμπάει το πρωί ή το απόγευμα, γιατί στη διάρκεια της κύησης μειώνεται ή αντοχή της στη ζέστη και είναι πιο εύκολο να πάθει ηλίαση ή εγκαύματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί αντιηλιακό για προστασία, καθώς δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να απορροφηθεί και να βλάψει την κύηση. Πρέπει, επίσης, να έχει μαζί της πάντα νερό και χυμούς, γιατί είναι πιο εύκολο να αφυδατωθεί ή να αισθανθεί δυσφορία ή ζαλάδα.

4. Όταν πρόκειται για κύηση υψηλού κινδύνου ή υπάρχει κολπική αιμόρροια ή συσπάσεις, καλό είναι να αποφεύγει την κολύμβηση ή, προτού το κάνει, να συμβουλεύεται τον γιατρό της. Το ίδιο ισχύει και για πολύδιμες κυήσεις, που η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς θεωρούνται εξ ορισμού υψηλού κινδύνου.

5. Το νερό μιας πισίνας και το χλώριο που περιέχει, δεν φαίνεται να βλάπτει την ίδια και το μωρό της. Όμως καλό είναι μια εγκυμονούσα να κολυμπάει σε πισίνες μόνο αν είναι σίγουρη ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες σωστής συντήρησης. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, καλύτερα μια εγκυμονούσα να αποφεύγει τις πολυσύχναστες πισίνες και αυτές που φαίνονται θολές και βρόμικες, γιατί οι λοιμώξεις καραδοκούν. Να σκέφτεται πάντα ότι η πισίνα είναι σαν μια μεγάλη μπανιέρα που δεν ξέρει ποιος την είχε χρησιμοποιήσει πριν και τι μικρόβια κουβαλάει.

Οι συχνότερες λοιμώξεις

Οι πιο συχνές λοιμώξεις που εμφανίζονται στην κύηση το καλοκαίρι, είναι οι μυκητιάσεις: κάψιμο στα γεννητικά όργανα, ερυθρότητα και αυξημένα τυρώδη υγρά. Για να αποφευχθούν, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται μερικοί κανόνες υγιεινής. Καλό είναι μετά την κολύμβηση να ακολουθεί ντους και να αλλάζει το βρεγμένο μαγιό με στεγνό. Επίσης να μην κάθεται στην άμμο αλλά σε δική της πετσέτα και να μην χρησιμοποιεί κοινές πετσέτες ή μαγιό ή αλλά αντικείμενα που δεν είναι πλυμένα.

Τα μικρόβια γενικά δεν επιβιώνουν για πολύ στο θαλασσινό νερό, αλλά στο νερό μιας πισίνας που δεν είναι καλά απολυμασμένη μπορεί να ζήσουν και να προκαλέσουν μολύνσεις. Τα χλαμύδια είναι μικρόβια που επιβιώνουν στο γλυκό νερό και προκαλούν προβλήματα, όπως κολπίτιδες, ακόμα και αποβολές. Επίσης δεν θεραπεύονται εύκολα, ειδικά στην κύηση, και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Αν η έγκυος παρουσιάσει πυώδη κίτρινα υγρά ή δυσφορία στην περιοχή, να συμβουλεύεται αμέσως τον γιατρό της.

Μια άλλη λοίμωξη που ταλαιπωρεί περισσότερο το καλοκαίρι είναι η κυστίτιδα, που συμβαίνει όταν κάποιο μικρόβιο μπαίνει στην ουροδόχο κύστη και προκαλεί συχνοουρία και καύσιμο κατά την ούρηση. Συνήθως αυτή λοίμωξη οφείλεται στο Ε. coli, ένα μικρόβιο που υπάρχει στα κόπρανα, και το καλοκαίρι μπορεί να προσβάλει όσους κολυμπάνε σε βρόμικη θάλασσα ή πισίνα.

Οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες, και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν περισσότερο πού κολυμπούν και να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα στον γιατρό τους, γιατί αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε πυελονεφρίτιδα, μια πιο σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την κύηση και που, συνήθως, χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Συμπερασματικά, οι γυναίκες στη διάρκεια της κύησης μπορούν να χαίρονται τη θάλασσα και το καλοκαίρι, αρκεί να ακολουθούν μερικούς κανόνες, και αν έχουν οποιαδήποτε απορία ή σύμπτωμα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

fe-mail.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *