Χάμπερμας, ο «θαυμασμός» δεν είναι αρκετός

war-position-new-yorker-cartoon1Ο Χάμπερμας ήρθε στην Ελλάδα, μίλησε στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (6-8-2013). Μίλησε και καλά έκανε για την ανάγκη αλληλεγγύης και για περισσότερη διακρατική δημοκρατία. Πολύ καλά έκανε αλλά δεν παύει να προσθέτει ακόμα λίγες ευχές για την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το ζήτημα που αφήνει αναπάντητο ή αδιαμόρφωτο (βέβαια δεν είναι μόνο του Χάμπερμας δουλειά κάτι τέτοιο) είναι η διαμόρφωση μιας συλλογικής βούλησης, μιας βούλησης της Ηγεμονίας. Και η συλλογική βούληση προϋποθέτει αντίπαλο. Ο αντίπαλος δεν μπορεί να είναι κάτι γενικό και αφηρημένο (“περισσότερη αλληλεγγύη”, “περισσότερη δημοκρατία”, “κάτω ο καπιταλισμός”), γιατί έτσι οι ευχές θα παραμένουν ευχές.
Ο αντίπαλος σχετίζεται με όρους κομβικών σημείων εξουσίας που πρέπει να στοχευτούν και να μετασχηματιστούν. Τότε δημιουργούνται οι όροι για μια νέα ηγεμονία. Είναι ο “πόλεμος των θέσεων” που έλεγε κι ο Γκράμσι. Η πολλαπλότητα της κοινωνίας χρειάζεται και πολλαπλότητα σε πεδία δράσης. Η πολλαπλότητα στα πεδία δράσης σημαίνει εγκατάσταση συνδέσμων μεταξύ των κομμάτων, των κινημάτων.

Εμπλοκή λοιπόν σε ένα ευρύ φάσμα θεσμών και όχι κριτική καθέδρας, ο Χάμπερμας μπορεί να δικαιούται να μιλά καθέδρας, οι “αποκάτω” που χειροκροτούν παρατεταμένα, που “θαυμάζουν”, που ποστάρουν για το δίκαιο του και παίρνουν φωτογραφίες με τα κινητά τους για να αποτυπώσουν τη στιγμή χρειάζεται να ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ σε έναν πόλεμο θέσεων για τη νέα ηγεμονία. Τι καλύτερο πεδίο δράσης, ποιοι καλύτεροι θεσμοί από τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης για “πόλεμο θέσεων”.

leftprint

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

www.bertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *