Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. «Αυτοδίκαιες αργίες» γιατρών ΠΓΝΛ

ιατρικος συλλογος ΛαρισαςΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Υγείας &

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμε κ.Υπουργέ

Την Τετάρτη 7-8-2013 και ώρα 8:30μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα ευρεία σύσκεψη των Ιατρικών  Συνδικαλιστικών Φορέων Θεσσαλίας, μετά από την ανακοίνωση των «αυτοδίκαιων αργιών» γιατρών του ΠΓΝΛ και τις τραγικές συνέπειές των στην λειτουργία κλινικών «πρώτης γραμμής» (Νευροχειρουργική, Χειρουργική).

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ο Αντιπρύτανης του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας, ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ  κ. Α.Παπαδόπουλος, οι Ενώσεις Γιατρών των Νοσοκομείων Θεσσαλίας, καθώς και το Δ.Σ. μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ.

Στην ανωτέρω σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι:

1. Απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία της Θεσσαλίας και όχι μόνον, καθόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μένει ακάλυπτο και απροστάτευτο, κατά την αναζήτηση  ιδιαίτερα επειγόντων νευροχειρουργικών, αλλά και χειρουργικών υπηρεσιών.

2. Οι παλινωδίες του Υπουργείου σας προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους συμπολίτες μας, καθόσον εκτέθηκε το σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη ενημέρωση των συλλογικών μας οργάνων (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι) πριν από την υπογραφή των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων, ώστε να αποφεύγονταν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα που, αφ΄ενός μεν αμαυρώνουν την εικόνα του Υπουργείου Υγείας, αφ΄ετέρου δε απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του.

3. Ο Ν. 4093/12 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα για τις «αυτοδίκαιες αργίες» ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και εισάγει το τεκμήριο της ενοχής, γυρίζοντας πίσω χιλιετίες τον νομικό μας πολιτισμό.

4. Οι «αυτοδίκαιες αργίες» είναι ένα προσχηματικό νομικό κατασκεύασμα που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας ή την σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγούν σε «πειθαρχική ομηρία» δεκάδες συναδέλφους μας, που βλέπουν ορθάνοιχτη πλέον την πόρτα της απόλυσης, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό που έβαλε ως προαπαιτούμενο η τρόικα στον τομέα της Υγείας.

5. Αποδομούνται η μιά μετά την άλλη κλινικές «πρώτης γραμμής»  (π.χ. Νευροχειρουργική, Χειρουργική κ.λ.π.) και αποψιλώνονται οι δημόσιες δομές υγείας γενικότερα. Οι συνέπειες για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας θα είναι τραγικές. Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κάθε είδους ατυχήματα ή επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά από παθολογικά αίτια, δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν στο ΠΓΝΛ. Στο ίδιο καθεστώς «πειθαρχικής ομηρίας» βρίσκονται κι άλλοι γιατροί του ΠΓΝΛ που εργάζονται σε άλλες κλινικές, μερικές των οποίων είναι μοναδικές, με αποτέλεσμα το εφημεριακό καθεστώς του ΠΓΝΛ αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Διοίκησής του.

6. Δεν αρνούμαστε  το «πάρτι» που έγινε στην Υγεία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ούτε εκπροσωπούμε αποδεδειγμένα επίορκους συναδέλφους, αλλά ούτε και τους στηρίζουμε. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες, οι κεντρικές ευθύνες της διασφάλισης των οποίων βρίσκονται στο υπουργείο σας, αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό.

7. Εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα διαδικασία και στο βαθμό που είναι αυτή σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας». Οι αντίστοιχοι συνάδελφοι του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα, αθωώθηκαν ομόφωνα πρόσφατα, από συμβούλια μάλιστα όπου προεδρεύουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί.

8. Το σύστημα της διαφάνειας των προμηθειών των υλικών στον δημόσιο τομέα αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει επιτέλους τους κανόνες εκείνους που, αφενός μεν θα τις εξορθολογήσει, αφετέρου δε, με την θέσπιση  ασφαλιστικών δικλείδων, θα αποθαρρύνει αυτούς που επιβουλεύονται τέτοιες καταστάσεις.

9. Εκτιμούμε τέλος πως ο τομέας της υγείας χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση και μια διαρκή προσπάθεια συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε μια μεταρρυθμιστική πορεία του ΕΣΥ, σύμφωνα πάντοτε με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Οι σπασμωδικές κινήσεις και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί αδυνατίζουν αντί να ενδυναμώνουν την παροχή σωστής και ολοκληρωμένης περίθαλψης στους πολίτες.

Επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδιαίτερα σοβαρούς και ισχυρούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και περιφρούρησης της αξιοπρέπειας και του κύρους των λειτουργών των δημόσιων δομών υγείας, ζητάμε :

1. Την έγγραφη απόσυρση των «αυτοδίκαιων αργιών» των γιατρών του ΠΓΝΛ από μέρους σας, καθώς και την ηθική αποκατάστασή τους, καθόσον εκτέθηκαν στην τοπική κοινωνία ως «επίορκοι».

2. Την άμεση εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν (μέσα στον Αύγουστο) και κατά προτεραιότητα από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Μετά τιμής

Εκπροσωπώντας του Φορείς της Σύσκεψης

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΤΟΥ ΙΣΛ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΙΣΛ

                     ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                           ΜΙΧΑΗΛ  ΜΕΡΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *