Τι αλλάζει στη νοσηλεία των ασθενών από Σεπτέμβριο

φαρμακείαΘεραπευτικά πρωτόκολλα για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες και ισάριθμα νοσήματα ενεργοποιεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για θεραπευτικές λύσεις-«πακέτα» με βάση τις οποίες οι ιατροί θα προχωρούν στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών.

 Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Μαρία Σκουρολιάκου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι ειδικοί του ΕΟΦ έχουν παραδώσει τα πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ΗΔΙΚΑ, τον φορέα που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μέσω της ΗΔΙΚΑ τα πρωτόκολλα θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

συνταγογράφηση 
Με τα πρωτόκολλα, οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρήσιμο εργαλείο αναφοράς για τις θεραπευτικές αποφάσεις που μπορούν να λαμβάνουν για τους ασθενείς. Θα μπορούν να συνταγογραφούν δηλαδή με βάση όσα ορίζει το πρωτόκολλο. Εάν παρεκκλίνουν από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους. Με την πρακτική αυτή, που είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, ο στόχος του υπουργείου είναι διττός: να βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών δεδομένου ότι περιορίζονται οι πιθανότητες λανθασμένης συνταγογράφησης, αλλά και να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
τι είναι
Τα Θεραπευτικά Πρωτοκόλλα Συνταγογράφησης είναι κατευθυντήριες οδηγίες για την χορήγηση φαρμάκων. Οι οδηγίες αυτές συντάσσονται με βάση τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα και βέβαια με κριτήριο το κόστος του φαρμάκου. Για να χορηγηθεί ένα φάρμακο θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται μέσα από την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν σύμφωνα με όσα ορίζει το Πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που παρεκκλίνουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν την επιλογή τους αυτή

http://iatropedia.gr/articles/read/4703

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *