Λάρισα. «Λουκέτο» στη Νευροχειρουργική Κλινική

NXΕκτός γενικής εφημερίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην εξυπηρέτηση των ασθενών, θέτει τη Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία, πέντε γιατροί του νοσοκομείου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, επ’ αόριστον.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι αποδυναμώνεται ουσιαστικά η εν λόγω πανεπιστημιακή κλινική, που είναι και η μοναδική στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση ασθενών (όπως μεταξύ άλλων οι τραυματίες τροχαίων αλλά και όσοι χρειάζονται νευροχειρουργική εκτίμηση) οι οποίοι θα πρέπει πλέον να διακομίζονται σε… πλησιέστερα νοσοκομεία, όπως μεταξύ άλλων αυτά της Θεσσαλονίκης.

Στις 23 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας με μια λιτή ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως «με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία είκοσι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία», απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στους εμπλεκόμενους γιατρούς.

Η απόφαση στηρίζεται στο πολυσυζητημένο πόρισμα Επιθεωρητών του υπ. Υγείας (ΣΕΥΠ) για την «τρύπα 7 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΠΝΛ» μετά από έλεγχο που αφορούσε στην περίοδο 2008 – ’09. Η υπόθεση, σε ό,τι αφορά στο ποινικό σκέλος έχει λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης αλλά το παράδοξο είναι πως, εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια δεν έχει συνεδριάσει ακόμη το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ιατρών (του υπ. Υγείας) με αποτέλεσμα η υπόθεση να μην έχει τελεσιδικίσει σε ότι αφορά το πειθαρχικό σκέλος, βάζοντας σε νέες περιπέτειες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κατ’ επέκταση τους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι προ τριετίας περίπου, η τότε ηγεσία του υπ. Υγείας (επί υπουργίας Α. Λοβέρδου) όσο και οι τότε διοικούντες (5η ΥΠΕ Θεσσαλίας) είχαν εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά στο έπακρο το πολυσυζητημένο «σκάνδαλο», κάνοντας μάλιστα λόγο για «μάχη με τα πιράνχας της υγείας» και για «πόλεμο κατά της διαφθοράς» με στοχευμένες διαρροές ονομάτων γιατρών που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι.

Στον βωμό των επικοινωνιακών αναγκών ωστόσο, παραβλέφθηκε η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου η οποία διαταράχθηκε καθώς δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις γιατρών (μελών ΔΕΠ και ΕΣΥ) με τη διοίκηση του ΠΝΛ, αντιπαράθεση που δοθείσης ευκαιρίας αναζωπυρώνεται. Το θέμα εκκρεμεί στα δικαστήρια, το σκεπτικό του πορίσματος αμφισβητείται από τους εμπλεκόμενους, πρώην διοικητές και γιατρούς, με τους τελευταίους να τονίζουν με ένταση πως, παρά το σάλο που προκλήθηκε τότε για τη «μαύρη τρύπα», μέχρι σήμερα «δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διαδικασία των προμηθειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πέντε γιατροί (ΕΣΥ) του ΠΝΛ, ανάμεσά τους δυο νευροχειρουργοί και δυο γενικοί χειρουργοί, κλήθηκαν χθες να λάβουν την απόφαση του υπουργού ενώ στην ίδια υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι και άλλοι γιατροί που σήμερα δεν υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό, αλλά σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Πανεπιστημιακοί, με αφορμή την εξέλιξη, σημείωναν χθες στην «Ε» πως «να τεθεί σε αργία ένας γιατρός μεταξύ δεκάδων συναδέλφων του κλινικής νοσοκομείου της Αθήνας δεν σημαίνει και τίποτα, αλλά να τεθούν σε αργία οι ήδη ελάχιστοι, γιατροί κλινικών του ΠΝΛ, τότε τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα των εφημεριών».

Σύμφωνα με άλλες πηγές της «Ε» για τη Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΝΛ, «πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κλινική, άμεσα δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε γενική εφημερία, παρά μόνο σε εσωτερική» και αυτό δεν έχει σχέση με την επιθυμία των υπηρετούντων γιατρών αλλά με τον αριθμό τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η κλινική δεν θα δέχεται περιστατικά και ασθενείς όπως οι πολυτραυματίες κ.α. θα διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως στο ιατρικό δυναμικό της Νευροχειρουργικής κλινικής του ΠΝΛ ανήκουν σήμερα, ένα μέλος ΔΕΠ και άλλοι τέσσερις γιατροί ΕΣΥ, δυο εκ των οποίων τέθηκαν από χθες σε αργία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εναπομεινάντων γιατρών να αδυνατεί να εφημερεύσει.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με το πολυσυζητημένο πόρισμα των «ράμπο» του υπ. Υγείας είχε γραφεί πριν ένα χρόνο όταν με απόφαση του πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου υγείας είχαν τεθεί τότε σε αργία τρία μέλη ΔΕΠ και άλλα τρεις γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και πέτυχαν την επιστροφή τους στα νοσοκομεία.

Γιατροί του ΕΣΥ, μιλώντας χθες στην «Ε», παρατηρούσαν με πικρία πως η «απόφαση Γεωργιάδη έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς αφορά μόνο στους γιατρούς ΕΣΥ και όχι στα μέλη ΔΕΠ».

Η απόφαση όμως του κ. Γεωργιάδη δημιουργεί νέα δεδομένα, όταν με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας δεν έχει συνεδριάσει ακόμη το Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκαλώντας παρενέργειες στη λειτουργία κλινικών του ΠΝΛ.

Το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων (σ.σ. άσχετα με την ουσία της υπόθεσης που όπως προαναφέρθηκε έχει λάβει τη δικαστική οδό) στις επίμαχες κλινικές αναμένεται να οξυνθεί τις επόμενες ημέρες καθώς, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι γιατροί «τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία».

Χωρίς να είναι γνωστό, αφενός το πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί το υπουργείο Υγείας έτσι να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής, για το διάστημα που θα απαιτηθεί.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=27&aid=56205#.UgMziG0de8F

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *