Σε 4 λεπτά ιατρική φροντίδα από τους μηχανόβιους διασώστες του ΕΚΑΒ

Μηχανόβιοι διασώστες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας επιχειρούν στο κέντρο της Αθήνας με στόχο να ανακόψουν την τρελή πορεία των κλήσεων και άρα τη μετάβαση των ασθενοφόρων προς το κέντρο για ψύλλου πήδημα.

Τρία ζεύγη μηχανών με διασώστες και τρεις γιατροί με τους οποίους συνδέονται ασυρματικά και αν χρειαστεί, καλούνται και μεταβαίνουν με οχήματα μικρού κυβισμού στο σημείο. Εδρεύουν και επιχειρούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ τους τελευταίους 8 μήνες στο Πεδίον του Αρεως, το Σύνταγμα και την πλατεία Καλογήρων. Ο χρόνος που χρειάζονται να φτάσουν στο σημείο της κλήσης είναι τέσσερα λεπτά!

Επτά χιλιάδες κλήσεις την ημέρα δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην Αττική! Από αυτές 1.000 αφορούν ανθρώπους που μεταφέρονται σε νοσοκομεία, από τις οποίες 200 αφορούν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται συχνή ιατρική φροντίδα. Μένουν 800 από τις οποίες μόνο οι 240, το 30%, είναι επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται άμεση ανταπόκριση.

«Εχει χαθεί η έννοια του κέντρου άμεσης βοήθειας, το οποίο είναι για το άμεσο περιστατικό. Οι πολίτες πολλές φορές καθοδηγούν το κέντρο λάθος. Οι πρωτογενείς πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πλειονότητά τους στην πραγματικότητα. Μας λένε τροχαίο και μεταβαίνουμε για να διαπιστώσουμε μόνο υλικές ζημιές. Επικαλούνται επείγον περιστατικό και φτάνει το ασθενοφόρο για να αποκαλύψουν στους διασώστες ότι η κλήση αφορά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ακόμα και πονόδοντο», λέει στην «Ε» ο υπεύθυνος του Επιχειρησιακού-Ασυρματικού Τηλεφωνικού Κέντρου του ΕΚΑΒ, Γεράσιμος Λασκαράτος.

Οι διασώστες έχουν τη δυνατότητα της άμεσης διαλογής των περιστατικών που χρειάζονται επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο ή και επιτόπια ιατρική φροντίδα. Αν φτάσουν στο σημείο της κλήσης και διαπιστώσουν ότι ο ασθενής έχει έναν πόνο στο ισχίο που τον ταλαιπωρεί για 2-3 μέρες, οι διασώστες κόβουν την κλήση. Δίνουν στο κέντρο την πληροφορία ότι δεν είναι αναγκαία η μετάβαση ασθενοφόρου στο σημείο. Στη συνέχεια εξηγούν στον πολίτη ότι δεν επείγει η μεταφορά του στο νοσοκομείο εφημερίας, ότι μπορεί μόνος του να μεταβεί την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ενώ του δίνουν την επιλογή να περιμένει προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο μέσα στη διάρκεια της ημέρας, από τη στιγμή που προηγούνται τα επείγοντα περιστατικά. Ο πολίτης τις πιο πολλές φορές θα ακυρώσει την κλήση, ακολουθώντας τη συμβουλή των διασωστών.

Εάν στο ίδιο περιστατικό μεταβεί ασθενοφόρο, οι διασώστες του δεν έχουν δικαίωμα να κόψουν την κλήση, να αρνηθούν δηλαδή στον πολίτη την άμεση μετάβαση. Την ίδια ώρα το ασθενοφόρο παίρνει προτεραιότητα στο νοσοκομείο που εφημερεύει, αφού θεωρείται επείγον περιστατικό. Το πραγματικά επείγον περιστατικό, ωστόσο, μπορεί να χαθεί γιατί προτεραιότητα παίρνει ο πολίτης με το πρόβλημα στο ισχίο. «Πολλοί πολίτες καλούν το ασθενοφόρο προκειμένου να μην περιμένουν στην ουρά του νοσοκομείου», αναφέρει ο Γερ. Λασκαράτος.

Οταν το περιστατικό στο οποίο φτάνουν οι μηχανόβιοι διασώστες είναι επείγον, τότε υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μετάβασης του γιατρού στο σημείο και στη συνέχεια μεταφοράς του ασθενούς με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η διαπίστωση των διασωστών για άμεση ανάγκη μετάβασης εξασφαλίζει στο κέντρο μία όντως επείγουσα μεταφορά. Το ασθενοφόρο μεταβαίνει άμεσα και μεταφέρει τον ασθενή, ο οποίος έχει δεχτεί τη φροντίδα των διασωστών και του γιατρού αν χρειάζεται.

7.000 κλήσεις

Η πρώτη διαλογή για το σε ποια από τις 7.000 κλήσεις θα ανταποκριθούν τα ασθενοφόρα γίνεται από τους τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ. Προτεραιότητα έχουν οι ανακοπές, τα σοβαρά τροχαία, τα επείγοντα εγκεφαλικά, οι γέννες, οι τραυματισμοί παιδιών κ.ο.κ. Οι μηχανόβιοι διασώστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άμεση -δεδομένης της ευχέρειας μετακίνησής τους στο πυκνοκατοικημένο κέντρο των Αθηνών- και επιτόπια δεύτερη διαλογή στα περιστατικά. Σήμερα ανταποκρίνονται σε 30 κλήσεις την ημέρα. Η αύξηση όμως του αριθμού τους θα έκανε πιο αποτελεσματικό το έργο του ΕΚΑΒ κατ’ αρχήν για τους πολίτες, και δευτερευόντως για τους γιατρούς στην εφημερία και το κόστος των άσκοπων μεταφορών του κέντρου.

Εκτός από την Αττική επιχειρεί ένα ζεύγος μηχανών σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας μας: Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος. Το καλοκαίρι ζεύγη μηχανών επιχείρησαν στη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=308986

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *