Διάπλαση ενός νέου διαφράγματος και ρινικοί πολύποδες

αργυρω κυπραίουΠώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πολύ στραβό διάφραγμα ή ένα διάφραγμα με κατάγματα ή λοξά τμήματα; Πώς μπορούμε να χειριστούμε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ξαναχειρουργηθεί, που έχουν αφαιρεθεί πολλά κομμάτια ή και όλο το ρινικό διάφραγμα;

Η μέθοδος της λεγόμενης «εξωσωματικής διαφραγματοπλαστικής», με τη χρήση ενός ειδικού φύλλου απορροφήσιμου υλικού, επιτρέπει τη διάπλαση ενός καινούργιου διαφράγματος. Ο στόχος είναι διπλός: Η βελτίωση της αναπνοής και η αποκατάσταση του σχήματος της μύτης.

Πλαστική ρινικού διαφράγματος με φύλλο

Στα πανευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια τονίζεται ο ρόλος της διατήρησης του χόνδρου του διαφράγματος στην κορυφή και το εσωτερικό του.

Στόχος είναι η μύτη να είναι συμπαγής, να μην βουλιάζει με την πίεση και μετεγχειρητικά να μην χαλάσει το σχήμα, το ύψος και η κλίση της.

Όταν όμως το διάφραγμα ήταν πολύ στραβό, είχε κατάγματα ή λοξά τμήματα, συνηθιζόταν να αφαιρούνται αυτά τα κομμάτια τελείως.

Σήμερα, όμως, οι εξελίξεις οδηγούν σε μια νέα αντιμετώπιση. Στη χρήση ενός ειδικού φύλλου απορροφήσιμου υλικού (PDS), πάνω στο οποίο συρράπτονται όλα μαζί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι με την πάροδο 6 – 8 μηνών νέες εστίες χόνδρου αναπτύσσονται στα κενά που υπάρχουν και το διάφραγμα είναι πλέον καινούργιο, ακέραιο και ίσιο.

Το απορροφήσιμο αυτό φύλλο είναι στην πραγματικότητα ένας νάρθηκας, που επάνω του θα στερεωθούν τα σπασμένα κομμάτια του χόνδρινου διαφράγματος, αφού προηγουμένως λειανθούν κατάλληλα.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί την εξωσωματική διαφραγματοπλαστική και δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διαπλάσει ένα καινούργιο διάφραγμα.

Η χρήση του ειδικού αυτού φύλλου μας δίνει μια πολύτιμη λύση, στις περιπτώσεις που έχουμε περιστατικά με ανθρώπους που έχουν ξαναχειρουργηθεί, που έχουν αφαιρεθεί πολλά κομμάτια ή και όλο το ρινικό διάφραγμα.

Με τη βοήθεια του νάρθηκα γίνεται ανάπλαση με μοσχεύματα ωτικού χόνδρου.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε βελτίωση στην αναπνοή αλλά και αποκατάσταση του σχήματος της μύτης, που αφορά στην πτώση της κορυφής και το «βύθισμα» της ράχης (saddle).

 

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός

 

Σε περιπτώσεις χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας και χρόνιας ιγμορίτιδας είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ρινικοί πολύποδες που πρέπει να αφαιρεθούν.

Τι προβλήματα δημιουργούν;

Οι ρινικοί πολύποδες προκαλούν έντονα προβλήματα στην αναπνοή, άπνοιες, χρόνιες ρινίτιδες, αλλά τα συμπτώματα δεν σταματούν εδώ, αφού παράλληλα μπορεί να διαταραχτεί η όσφρηση και παρουσιάζονται κεφαλαλγίες, οιδήματα γύρω από τα μάτια, διόγκωση και αλλοίωση της μύτης.

Η επέμβαση

Η επέμβαση σχεδιάζεται αφού γίνει πλήρης έλεγχος με ενδοσκόπηση της μύτης αλλά και αξονική τομογραφία 3 επιπέδων. Δεν χρειάζονται εξωτερικές τομές, ούτε τομές στα ούλα όπως στο παρελθόν. Η επέμβαση, που διαρκεί γύρω στις 2 ώρες και είναι ανώδυνη, γίνεται μέσα από τα ρουθούνια χωρίς νυστέρι, με ειδικά εργαλεία που ανοίγουν τις κρύπτες των ιγμορείων και απορροφούν τους πολύποδες με χρήση ενδοσκοπίου, κάμερα μόνιτορ.

Η νοσηλεία περιορίζεται στο ένα βράδυ και μπορεί να μην χρειαστούν ταμπόν.

Δεν δημιουργούνται οιδήματα ή μώλωπες.

της Χειρουργού ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *