Guardian: Οικογένειες πεινούν στην Ελλάδα του Μνημονίου

σισσιτιαΣτην Αθήνα της κρίσης βρέθηκε η γνωστή ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Έλενα Σμιθ. Αυτό που διαπίστωσε ήταν οικογένειες στα όρια της πείνας που στηρίζονται αποκλειστικά στα κοινωνικά συσσίτια για να επιβιώσουν. «Η πείνα δεν είναι μία λέξη που έρχεται εύκολα στον Αντώνη Αντάκη. Και στην οδό Βεΐκου 28, στο κτίριο της Λέσχης Αλληλεγγύης, η λέξη δεν αναφέρεται. Αλλά ο φόβος του να μην έχεις τίποτε να φας είναι η δύναμη που κινεί όσους σταματούν εδώ – και αυτό που κάνει τους ακούραστους εθελοντές να στοιβάζουν το ρύζι, τα μακαρόνια και τα υπόλοιπα ξηρά τρόφιμα που Έλληνες σαν τον Αντάκη παίρνουν στο σπίτι» γράφει η Σμιθ.

  Όπως ανέφερε ο Αντώνης Αντάκης στην βρετανίδα δημοσιογράφο, πριν από τρία χρόνια είχε τη δική του επιχείρηση: κέρδιζε περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα και δεν του περνούσε καν από το μυαλό ότι κάποια στιγμή θα πήγαινε σε συσσίτιο για να ταΐσει τα παιδιά του. «Κανονικά, το ενδεχόμενο η Ορθόδοξη Εκκλησία  – ή οποιοσδήποτε άλλος φιλανθρωπικός οργανισμός – να περιόριζε τις δραστηριότητές της τον Αύγουστο θα περνούσε απαρατήρητο. Αλλά στην υπερχρεωμένη Ελλάδα είναι αδύνατο να αγνοηθεί(…) Για τον Αντάκη και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εξαρτώνται από τα συσσίτια και τώρα θα στερηθούν της βοήθειας, ο Αύγουστος είναι ο πιο σκληρός μήνας» γράφει η Σμιθ.
Και συνεχίζει: «Με το αφοσιωμένο προσωπικό της η Λέσχη Αλληλεγγύης είναι παρόμοια με πολλές άλλες οργανώσεις που δημιουργήθηκαν από πολίτες που ενδιαφέρονται και τρομάζουν από τις διαβρωτικές συνέπειες της κρίσης. Η λέσχη λειτουργεί υπό την ευθύνη μελών της τοπικής οργάνωσης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ». Η Εκκλησία, αναφέρει η Σμιθ, αναλαμβάνει τη σίτιση περίπου 55.000 ανθρώπων καθημερινά. Οι δημοτικές Αρχές διανείμουν περίπου 7.000 γεύματα σε συσσίτια της Αθήνας.
«Σε μία απογοητευτική έκθεση η Unicef αναφέρει ότι περίπου 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα και περισσότερα από τα μισά δεν εκπληρώνουν τις καθημερινές βασικές διατροφικές ανάγκες τους(…) Στο τεταμένο πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας η πολιτική του φαγητού είναι ευαίσθητη υπόθεση. Τους τελευταίους μήνες το αμεταμέλητα ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής διοργανώνει συσσίτια μόνο για Έλληνες, προκειμένου να κερδίσει υποστήριξη» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian.
Πηγή. Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *