ΑΡΣΙ ΨΝΑ. Μέσα στον Αύγουστο ξεκινά η διαδικασία για το κλείσιμο του ΨΝΑ

ψναΣυναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στις 31 Ιουλίου η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζέττα Μακρή, απέστειλε στο ΨΝΑ, στο Δρομοκαίτειο και στο ΨΝΘ, ένα επείγον έγγραφο, εν είδει τηλεγραφήματος, με το οποίο τα διατάσσει, μέχρι τις 10 Αυγούστου (εντός 10 ημερών δηλαδή), να δώσουν στο Υπουργείο σχέδιο για την άμεση «μετακίνηση των χρόνιων ασθενών σε κενές θέσεις των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (στεγαστικού τύπου), τόσο των ΝΠΔΔ όσο και των ΝΠΙΔ» και, «σε δεύτερη φάση, τη υποβολή προτάσεων για τον μετασχηματισμό των νοσοκομείων σας έως το τέλος του 2015» – και όλα αυτά σε εφαρμογή του συμφώνου Λυκουρέντζου-Αντόρ για το κλείσιμο των ψυχιατρείων σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια.

Η Ζ. Μακρή καταλαβαίνει από Ψυχική Υγεία όσο και ο Α. Γεωργιάδης από Υγεία: απολύτως τίποτα (εκτός κι΄ αν τους τσιμπήσει μέλισσα, οπότε, όπως είπε ο Αδωνις, ξέρουν ότι δεν θα τρέχουν στο νοσοκομείο, αλλά θα το αντιμετωπίσουν μόνοι τους όσο κι΄ αν πρηστεί το χέρι τους!!!…). Δεν είναι παρά τα εκτελεστικά (και μάλιστα αδίστακτα) όργανα εφαρμογής των επιταγών της τρόικας και των μηχανισμών της εντός του Υπουργείου, που έχουν σχεδιάσει την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας και την ολοσχερή ιδιωτικοποίησή της, με τη μεταφορά του κόστους στους χρήστες των υπηρεσιών, με όσους εξ αυτών δεν έχουν να πληρώσουν, να τους περιμένει ο δρόμος και ο θάνατος.

Οσο για το προσωπικό, αντίστοιχη είναι η μεταχείρισή του : οι αριθμοί της κινητικότητας/ διαθεσιμότητας από το χώρο της Υγείας, από μηδενικοί αρχικά, ανέβηκαν μέσα σε λίγες μέρες από τον γνωστό και ως τηλεδιαφημιστή (δηλαδή, εκπαιδευμένο αρχιψεύτη) Υπουργό, μόνο για το 2013, από 1250, σε πάνω από 1600 και έπεται συνέχεια.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που κανείς Υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει, πλέον, να είναι πιστευτός και πρέπει όλοι μας να είμαστε «έτοιμοι για το χειρότερο», γιατί αυτό, το «διαρκώς χειρότερο», είναι που επιτάσσει το βάθος της κρίσης του καπιταλισμού, το από όλους αναγνωρισμένο ως μη διαχειρίσιμο χρέος και τα δολοφονικά μέτρα κατά της πλειονότητας της κοινωνίας για την σωτηρία των συμφερόντων των ολίγων.

Μιλούν για «μετακίνηση» των χρόνιων ασθενών και όχι για «αποιδρυματοποίηση» και «μετάβαση» σε δομές κλπ. Μετακίνηση….δεν μας λένε, όμως, αν οι περίπου 200 χρόνιοι ασθενείς του ΨΝΑ (και αντίστοιχα των άλλων ψυχιατρείων) θα «μετακινηθούν» με φορτηγά ή με καμιόνια, καθώς εμείς ξέρουμε τι σημαίνει μετάβαση ενός ασθενή σε στεγαστική δομή στην κοινότητα, τον χρόνο και την διαδικασία που απαιτείται – και τώρα ακούμε ότι ένας τεράστιος αριθμός θα «μετακινηθεί» μέσα σε τέσσερις μήνες!

Τέτοιου τύπου μεταφορές («μετακινήσεις») γίνονταν κάποτε μόνο προς τα στρατόπεδα εξόντωσης. Και δεν αποκλείουμε ότι, για πολλούς εκ των χρόνιων ασθενών, η τρόικα του Υπουργείου Υγείας πιθανόν, σ΄ αυτή τη φάση, να έχει έτοιμα κάποια «ιδρύματα ανιάτων» ανά τη χώρα, τύπου Λεχαινών κλπ.

Και έπεται ο σχεδιασμός (που απαιτείται να δοθεί τώρα) για το κλείσιμο του ψυχιατρείου μέσα σε δυο χρόνια, δηλαδή η μεταφορά των ψυχιατρικών τμημάτων σε γενικά νοσοκομεία, είτε για να συγχωνευθούν με εκεί υπάρχουσες ψυχιατρικές κλινικές, είτε σε νοσοκομεία που δεν έχουν ψυχιατρική κλινική.

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο και καταστροφικό πράγμα από την μεταφορά των κλινικών στα γενικά νοσοκομεία όπως τη σχεδιάζει η τρόικα : χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς τομεοποίηση, χωρίς κοινοτικές υπηρεσίες, κυρίως Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, ιδιαίτερα μέσα σε περίοδο κρίσης και προϊούσας μείωσης του δημόσιου τομέα, των διατιθέμενων πόρων και μέσων, θα αναπαράγουν κατ΄ αποκλειστικότητα τις πιο αδύναμες, ιδρυματικές πλευρές της τωρινής λειτουργίας τους εντός του ψυχιατρείου, αποτελώντας τον «κακό» και «ανεπιθύμητο» γείτονα σ΄ ένα σύστημα υγείας που καταρρέει.

Οσες διαβεβαιώσεις κι΄ αν δώσει ο όποιος Αδωνις Γεωργιάδης (και επειδή ακριβώς είναι «Αδωνις Γεωργιάδης»), είναι σίγουρο (και προειδοποιούμε επ΄αυτού) ότι πολλές εκ των ψυχιατρικών κλινικών του ΨΝΑ και των άλλων ψυχιατρείων, «μετακινούμενες», θα φτάσουν στα γενικά νοσοκομεία όχι ως κλινικές (με κλίνες), αλλά ως «Κέντρα Κρίσης», δηλαδή, με ελάχιστο προσωπικό, γιατρών και νοσηλευτών, μόνο για φαρμακευτική και ολίγων ωρών αντιμετώπιση «καταστάσεων κρίσης» ανθρώπων, που εν συνεχεία θα στέλνονται στο σπίτι τους (ή στο δρόμο) χωρίς να νοσηλεύονται. Και οι δικαιολογίες γι΄ αυτή την «μετάλλαξη» καθ΄οδόν από το ψυχιατρείο στο γενικό νοσοκομείο θα είναι πολλές: ότι θα είναι το «πρώτο βήμα», ότι «δεν υπάρχει χώρος και, μέχρι να βρούμε, θα λειτουργούμε έτσι» κλπ.

Η μεταφορά Ψυχιατρικών Κλινικών ως «Κέντρων Κρίσης» στα γενικά νοσοκομεία προβλέπεται και στο Δεκαετές Πρόγραμμα για την Αναθεώρηση του «Ψυχαργώς», που έχει υπογράψει ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μπόλαρης και που έχουν συντάξει οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι σύμβουλοι του Λοβέρδου, εκ των ΜΚΟ, του Πανεπιστήμιου, αλλά δυστυχώς και από το ΨΝΑ. Και επιτελούν το χείριστο έργο όσοι (ιδιαίτερα ορισμένοι, όπως φημολογείται, διευθυντές ψυχίατροι του ΨΝΑ) έχουν εμπλακεί στο παιχνίδι της ανεύρεσης και κατοχύρωσης του γενικού νοσοκομείου της αρεσκείας τους για μεταφορά εκεί της κλινικής τους, ερήμην των συνεργατών τους και του προσωπικού, ανοίγοντας το δρόμο, στο όνομα και του προσωπικού τους οφέλους, στα σχέδια της διάλυσης (και κατ΄ ουδένα τρόπο αποϊδρυματοποίησης και μετασχηματισμού)του ΨΝΑ.

Και πίσω απ΄ όλα αυτά, περιμένει η μετατροπή του Μποδοσάκειου σε «τμήμα ακαταλογίστων», μια φυλακή ψυχικά πασχόντων που προοιωνίζεται ως το όνειδος της επόμενης ιστορικής περιόδου στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Αυτή τη στιγμή η Διοίκηση του ΨΝΑ, κατ΄ εντολήν του Υπουργείου, ετοιμάζει τους όρους για την απρόσκοπτη, στο άμεσο μέλλον, διάλυση όλων των δομών του ΨΝΑ, με την απόφαση για αλλαγή των όρων ως προς την διάρκεια των συμβολαίων, ώστε να μπορούν να ξενοικιάσουν τα κτίρια χωρίς κόστος όταν προκύψει η ανάγκη για την συγχώνευσή τους, ή το πέρασμά τους σε άλλο φορέα, «μη κερδοσκοπικό» ή και ανοιχτά κερδοσκοπικό. Δομές, όπως και τμήματα, που σε λίγο, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν θα μπορούν να βγάζουν ούτε την πιο υποτυπώδη βάρδια…

Όπως μπορεί να δει κανείς, θα υπάρξουν πολλοί τρόποι που η τρόικα και η εγκάθετή της κυβέρνηση θα μπορούν να βρουν για να ξεφορτωθούν δημόσιους υπαλλήλους από την Υγεία, ακόμα κι΄ αν δεν τους θέσουν σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα τώρα : στο μέλλον θα μπορούν και να τους πετάξουν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα μαζί με τις ίδιες τις δομές στις οποίες «πιθανόν» θα δουλεύουν ακόμα. Ακόμα και η ληστρική παρακράτηση μεγάλου ποσοστού των συντάξεων των ασθενών που διαμένουν στις στεγαστικές δομές, που νομοθέτησε ο Λοβέρδος και επανέφερε τώρα ο Γεωργιάδης, μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση: να οδηγήσει περαιτέρω τις δομές στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης καθώς έτσι εξασφαλίζουν μειωμένη κρατική επιχορήγηση. Είναι ένας λόγος παραπάνω που η παρακράτηση των συντάξεων δεν πρέπει να περάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 27 Αυγούστου έχει συγκληθεί σύσκεψη των Διοικητών και των προέδρων των Τομεακών Επιτροπών(ΤΕΨΥ), καθώς και άλλων στελεχών του Υπουργείου, για την χάραξη των συγκεκριμένων σχεδίων για το ολοταχές κλείσιμο του ψυχιατρείου. Είναι σαφές ότι, αν δεν υπάρξει αντίσταση σ΄ αυτά τα σχέδια, το μέλλον και μάλιστα, το άμεσο μέλλον, που αγγίζει πλέον το παρόν στο οποίο ζούμε, είναι άκρως ζοφερό, εξίσου για τους λειτουργούς ψυχικής υγείας όλων των ειδικοτήτων και τους ασθενείς.

Είναι, επίσης, σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος και διαπραγμάτευση με το Υπουργείο του Αδωνι, το οποίο ανέλαβε μόνο ως εκτελεστής άνωθεν και έξωθεν

ειλημμένων αποφάσεων – που κάνει δηλώσεις για πράγματα περί των οποίων δεν έχει την

παραμικρή ιδέα, σαν μαγνητοταινία, εκφέροντας αυτά που του υπαγορεύει η τρόικα. Η μόνη «πρωτοτυπία» του είναι ο ύπουλος/λαϊκιστικός και ταυτόχρονα βάναυσος/ τρομοκρατικός τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να τα επιβάλει. Αλλωστε, γι΄ αυτό τον διόρισαν σ΄ αυτό πόστο, σ΄ αυτή τη φάση. Με ένα τέτοιο Υπουργό, δεν υπάρχει διάλογος, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση.

Τα σχέδια τους όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με το όραμα της πάλαι ποτέ ψυχιατρικής μεταρρύθμισης για τον «μετασχηματισμό και την υπέρβαση του ψυχιατρείου», προς ένα ολοκληρωμένο, βασισμένο στην κοινότητα, δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας, αλλά είναι ακριβώς στην διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Δεν παύουμε να παλεύουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, για Τομεοποίηση (μικροί τομείς των 100.000 κατοίκων), με ολοκληρωμένο κοινοτικό δίκτυο εντός αυτών (ΚΨΥ κλπ) και μονάδα νοσηλείας το πολύ 15 κλινών σε γενικό νοσοκομείο με (τουλάχιστον 25 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό), δραστική αύξηση των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικού, αλλά και των άλλων ειδικοτήτων.

Υποκείμενα της αλλαγής είναι οι λειτουργοί ψυχικής υγείας και οι ασθενείς καθώς και η ίδια η κοινωνία – δεν νοείται ψυχιατρική μεταρρύθμιση με άνωθεν διοικητικές αποφάσεις και ντιρεκτίβες και με τους λειτουργούς απλά εκτελεστικά (και ταυτόχρονα φοβισμένα) όργανα.

Θεωρούμε ότι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν έχει κανένα νόημα το να πάμε, και μάλιστα με το ζόρι, «εκτός» του ψυχιατρείου. Αυτό το «εκτός», με αυτό τον τρόπο, είναι της τρόικας, είναι ο Καιάδας.

Δίνουμε τη μάχη μας «εντός», ανοιχτοί με κάθε τρόπο, θεραπευτικά και κοινωνικά, στις σχέσεις με τους ασθενείς, μεταξύ μας και με όλη την κοινωνία, με την οποία πρέπει να εγκαθιδρύσουμε τις πιο πλατειές αγωνιστικές συμμαχίες.

Πάντα θεωρούσαμε ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποιδρυματοποίηση δεν είναι απλώς ένας «τόπος» εκτός του ψυχιατρείου, αλλά, πρωτίστως, ένας «τρόπος», μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση και, ευρύτερα, θεσμική οργάνωση. Αυτός ο «τρόπος», σε όλη την πολυδιάστατη υπόστασή του, θεραπευτική, κοινωνική, πολιτισμική, περνάει μέσα από την αντίσταση και την ανατροπή των σχεδίων για το νεοφιλελεύθερο κλείσιμο του ψυχιατρείου. Μόνο σ΄ αυτή τη βάση μπορεί να δημιουργηθούν οι όροι (θεσμικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί) για ένα πραγματικό «εκτός» και πέραν του ασύλου.

Καλούμε σε συντονισμό όλα τα σωματεία των ψυχιατρείων (όπως και των άλλων νοσοκομείων στα κοινά μας αιτήματα) για αντίσταση ενάντια σε όλες τις διαδικασίες, τις διαταγές, τις εντολές για μετακινήσεις, κλείσιμο, μεταφορές κλινικών. Όπως επίσης, σε διαδικασίες αξιολογήσεων, μετακινήσεων, διαθεσιμότητας.

Θέλουμε όλοι οι ασθενείς να επανενταχθούν και να μεταβούν σε στεγαστικές δομές, αλλά με τους χρόνους και τις διαδικασίες που είναι θεραπευτικές και εξατομικευμένες και όχι σαν μεταφορά σωρού σκουπιδιών που θέλουν η τρόικα, η Μακρή και ο Γεωργιάδης.

Καλούμε όλους ν΄ απόσχουν από την όποια μυστική διαπραγμάτευση που ευοδώνει και θέτει σε διαδικασία υλοποίησης τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης αποδόμησης του ΨΝΑ. Καλούμε όλους όσους συμμετέχουν σε τομεακές επιτροπές (ΤΕΨΥ) να παραιτηθούν και να μη δώσουν χείρα βοηθείας και νομιμοποίηση σ΄ αυτά τα σχέδια.

Καλούμε σε διαρκείς γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να πάρουν πίσω όλα τα σχέδια διάλυσης, να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού και να φύγει η κυβέρνηση της τρόικας

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΨΝΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *