Συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Πατούλη με Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΙΠΥ για τα φλέγοντα θέματα των εργαστηριακών γιατρών

6_8_2013_sinantisi_me_POSYPIΤα φλέγοντα θέματα που αφορούν τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών συζήτησαν με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κο Γιώργο Πατούλη μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ, σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν που απασχολεί τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι

  1. Η αυθαίρετη και μη συναρτημένη κοστολόγηση του προϋπολογισμού της πρωτοβάθμιας Υγείας, από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο ποσό των 300 εκ. ευρώ για 10 εκ. ασφαλισμένους, η οποία θα έπρεπε να υπακούει τα διεθνή πρότυπα όπως συμβαίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη. Το σύνολο της δαπάνης του ΟΠΑΔ για 1.200.000 ασφαλισμένους ήταν το 2010 420 εκ. ευρώ. Μια τέτοιου είδους λοιπόν αυθαίρετη επιλογή, είναι δυνατόν να μην αρκεί για την κάλυψη ούτε των ανελαστικών λειτουργικών αναγκών των μικρών ιδιαίτερα εργαστηρίων.
  2. Η επιβολή κλιμακωτού rebate, που υιοθετήθηκε από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, ως θετικό βήμα στην προσαρμογή των νέων οικονομικών δεδομένων, έχοντας σα βάση το παράρτημα της σύμβασής των εργαστηριακών γιατρών μελών μας με τον ΕΟΠΥΥ
  3. Η όμοια αντιμετώπιση των κλινικών γιατρών που έχουν οικονομική εξάρτηση ή συμμετέχουν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας με οποιοδήποτε τρόπο με τους κλινικούς γιατρούς που εκτελούν παρακλινικές εξετάσεις (π.χ. καρδιολόγοι) ως προς της έκπτωση 30% για τις εργαστηριακές εξετάσεις που συνταγογραφούν και πραγματοποιούνται εντός του φορέα που συμμετέχουν.
  4. Η εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης όπως προβλέπονται από το Ν. 4025/2011 από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σαν προϋπόθεση της αδειοδότησης οποιουδήποτε εργαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας δικαιούνται χωρίς εξαιρέσεις την ισότιμη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι ενιαία για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

Τονίζουμε ότι, ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα δίκαιο και ισότιμο πλαίσιο εργασίας για όλους τους εργαστηριακούς γιατρούς μέλη του, όπως τόσα χρόνια έπραττε, μέσα από έναν καθημερινό αγώνα και την αέναη παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο της Υγείας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *