O ΕΟΠΥΥ ήρθε, οι λίστες μένουν

Πρόκειται για την πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που συνενώνει 9,5 εκατ. ασφαλισμένους τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ), για να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη από τα ιατρεία του ΙΚΑ και τους συμβεβλημένους γιατρούς.
Η γενική πρόβα του ΕΟΠΥΥ άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο και έξι μήνες μετά οι λίστες αναμονής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνονται στους ενδιαφερόμενους από την τηλεφωνική γραμμή «184».
Ειδικότερα:
1. Στα ιατρεία του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, Τούμπας, Βότση, Καλαμαριάς και Ανάληψης η αναμονή των ασθενών για ραντεβού με καρδιολόγο κυμαίνεται από 20 ημέρες στην καλύτερη περίπτωση (Πύλη Αξιού) έως 57 ημέρες (ΙΚΑ Τούμπας).
2. Για να δουν παθολόγο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, πρέπει να περιμένουν από έναν μήνα μέχρι 48 ημέρες.
3. Ραντεβού με ψυχίατρο κλείνεται το συντομότερο σε 19 ημέρες και το αργότερο σε 50 ημέρες.
4. Για ορθοπεδικό ο μέσος όρος αναμονής φτάνει τις 45 ημέρες.
5. Κλειστά μέχρι τις 4 Νοεμβρίου είναι τα ραντεβού για οφθαλμίατρο και σχεδόν παντού για ενδοκρινολόγο και αγγειολόγο.

Τα «στάδια»
Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΟΠΥΥ αρχίζει να λειτουργεί σταδιακά από σήμερα και θα αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου διά μέσου «τεσσάρων σταδίων», τα βασικά σημεία των οποίων είναι:
– Από την 1η Οκτωβρίου όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν κοινό συνταγολόγιο (αυτό που χρησιμοποιούν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ). Το συνταγολόγιο θα το έχουν οι γιατροί και το ερώτημα είναι «γιατί», αφού είχε ανακοινωθεί ότι το λεγόμενο και «μπλοκ επιταγών» θα περάσει στα χέρια των ασθενών και θα επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το πρόγραμμα της οποίας όμως χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς δυσλειτουργικό και χρονοβόρο.
– Το Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί να συναφθούν οι ενιαίες συμβάσεις με τους γιατρούς και εδώ υπάρχει ένα συγκεχυμένο τοπίο για τον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν. Το σύνολο των γιατρών που υπηρετούν σήμερα στα τέσσερα ταμεία είναι 31.500, και όπως προκύπτει από τις συζητήσεις του υπουργείου με τους ιατρικούς συλλόγους, από αυτούς θα μπορούν να συμβληθούν 15.000, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι, εάν μειωθεί το ποσό της αμοιβής, που με βάση την πρόταση κυμαίνεται από 22 λεπτά μέχρι 1.30 ευρώ ανά επίσκεψη.
– Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα συγχωνευτούν πολυιατρεία του ΙΚΑ με όσα κέντρα υγείας του ΕΣΥ γειτνιάζουν. Κριτήριο των συγχωνεύσεων είναι το αν τα κτίρια που στεγάζουν τα ιατρεία του ΙΚΑ είναι μισθωμένα ή ιδιόκτητα.
– Στο τέλος του χρόνου ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ, ενώ ο φετινός προϋπολογισμός των τεσσάρων ταμείων φτάνει αθροιστικά τα 8 δισ. ευρώ.
Εκτενής αναφορά στον ΕΟΠΥΥ έγινε στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στην απόφαση του οποίου τονίζεται ότι «γίνεται απαγορευτική κάθε προοπτική ανάπτυξης ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ευτελίζεται η άσκηση και η αποζημίωση του ιατρικού έργου, υποβαθμίζονται σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας που παρείχαν μέχρι σήμερα στους ασφαλισμένους τους ο ΟΠΑΔ και τα υπόλοιπα ταμεία και στο μέλλον θα υποχρεώνονται οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, για να έχουν μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι η δυνατότητα που δίνει στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί τη «χαριστική βολή» στο ΕΣΥ σε συνδυασμό και με την προσπάθεια του Ανδρέα Λοβέρδου «να ανατρέψει νομοθετημένες ρυθμίσεις, για να εκχωρήσει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς δικαίωμα να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, παράρτημα του οποίου θα αποτελεί η πανεπιστημιακή κλινική όπου εργάζονται ή διευθύνουν».
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συντονισμό των νοσοκομειακών και των γιατρών του ΙΚΑ, καθώς και των ιατρικών συλλόγων.

http://www.makthes.gr/news/reportage/80120/

Του Κωστή Κεκελιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *