Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Αλλαγή Πολιτικής Υγείας

ισ λαρισαςΗ πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πανηγυρίζει από χθες για μια και μοναδική πρόσληψη γιατρού στο ακριτικό Καστελόριζο, που θα στελεχώσει το παραμελημένο ιατρείο του νησιού, ασκώντας μάλιστα Γενική Ιατρική, ενώ είναι ειδικευόμενη Πνευμονολόγος.

Το όλο δε σκηνικό της «ενθρόνισης» της γιατρού, προβλήθηκε επικοινωνιακά, εμφανίζοντας τον υπουργό Υγείας να συνοδεύεται από πλήθος Βουλευτών και Δημάρχων, αλλά και στελεχών της Υγείας κατά την επιτόπια επίσκεψή του.

Βέβαια, για τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις του ΠΙΣ για την επάνδρωση και των υπόλοιπων ακριτικών, νησιωτικών και τουριστικών περιοχών, ούτε κουβέντα. Για τα κίνητρα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση να δώσει στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, για να καλυφθούν οι θέσεις και σε άλλα απομακρυσμένα νησιά, «σιγή ιχθύος». Προφανώς αυτά φαίνεται πως εγγράφηκαν στις ελληνικές καλένδες, μαζί με όλες τις άλλες υποσχέσεις.

Την ίδια όμως στιγμή, τα γεγονότα διαψεύδουν από μόνα τους την όποια προσπάθεια «ωραιοποίησης» της κατάστασης στην Υγεία. Τα λουκέτα στο ΕΣΥ που βγάζουν σχεδόν καθημερινά τους εργαζόμενους στον δρόμο, η αποδόμηση των δημόσιων δομών Υγείας και Πρόνοιας (πρόσφατα παραδείγματα οι κραυγές αγωνίας των Ιατρικών Συλλόγών Μαγνησίας και Πρέβεζας), η κατά γενική ομολογία κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, οι 1.618 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ που μπαίνουν άμεσα σε κινητικότητα, η κατάργηση των κλάδων Υγείας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και η παράδοση των «κλειδιών» της Υγείας στην κ. Μέρκελ χωρίς όρους, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς.

Οι υψηλές συμμετοχές των ασφαλισμένων για νοσηλεία και φάρμακα που έρχονται, αλλά και το δικαίωμα επίσκεψης σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με σταθερή κατά κεφαλή εισφορά σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θυμίζουν μερικές απ’ τις σταθερές του δημόσιου συστήματος υγείας και της ασφάλισης υγείας στην Γερμανία.

Αυτή η πολιτική υγείας, στην οποία είναι αυστηρά προσηλωμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η οποία φαίνεται πως θα πάρει σάρκα και οστά στο άμεσο μέλλον, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.

Κανένα προσχηματικό επιχείρημα και επικοινωνιακό τρυκ δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει γιατρούς και κοινωνία από το ότι: Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να το διατηρήσουμε.

 

Για τον Ι.Σ.Λ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *