Νέα από Αρκαδία. Προς οριστική λύση;

ARKADIA18-150x1501Ο όγκος των σκουπιδιών που παράγει μια κοινωνία δείχνει τον πλούτο της. Η διαχείριση που κάνει δείχνει τον πολιτισμό της. Ο κανόνας αυτός δεν αποτελεί εξαίρεση για τα καθ ημάς.

Στην περιφέρειά μας, η διαχείριση των σκουπιδιών ήταν ως τώρα το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής, συλλογικής και ατομικής ανευθυνότητας. Είναι εντυπωσιακό, πως, για χρόνια πετούσε η μία Αρχή στην άλλη την «καυτή πατάτα» των σκουπιδιών. Από το δήμο στη Περιφέρεια και από εκεί στο δήμο. Καμία συστηματική προσπάθεια για έναν πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό στη διαχείριση δεν είχαν κάνει κεντρική διοίκηση και δήμοι, την ώρα που οι πολίτες άρχισαν να ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και θα ήταν πρόθυμοι να ενισχύσουν τις εναλλακτικές μεθόδους. Αντίθετα, λόγω του αδιεξόδου που γέννησαν χρόνια ανικανότητας και αδράνειας, επέμεναν και ακόμα επιμένουν στη λύση ΧΥΤΑ που εύκολα μετατρέπεται σε χωματερή.

 

Τέλος στη χρόνια αυτή ανικανότητα και αβελτηρία έρχεται να βάλει η επιλογή του αναδόχου για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κόντρα στην παραφωνία των «καλοθελητών» της μικροπολιτικής, των εργολαβικών συμφερόντων, της μαφίας των σκουπιδιών και των ανώνυμων μπλογκς που προέβλεπαν ότι δεν θα υποβληθούν προσφορές, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μικρής τιμής που επέβαλε η Περιφέρεια στα πλαίσια του διαγωνισμού ως ανώτατο όριο για την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος, η τελική συμμετοχή των κοινοπραξιών και η επιλογή του αναδόχου δικαίωσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τόλμη της στον σχεδιασμό του μοντέλου, το οποίο έχει πλέον υιοθετηθεί ως Εθνικό μοντέλο. Η πολυπληθής παρουσία υπουργών προχθές στα γραφεία της Περιφέρειας για τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κεντρικής εξουσίας για το σοβαρό αυτό θέμα και δρομολογεί την ελπίδα πως υπάρχει φως στη άκρη του τούνελ. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να φέρει χρήμα στην αγορά και να κινήσει την οικονομία, που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση αλλά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάκαμψη και αναχαίτιση της οικονομίας με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να έλθουν καλύτερες μέρες στην περιοχή μας ενώ οι απειλές για παραπομπές και τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.

 

 

 

 

 

Εύσημα από όλους

 

Συγχαρητήρια για την όλη του δραστηριότητα στο θέμα των σκουπιδιών μάζεψε από τους υπουργούς που παραβρέθηκαν στην χθεσινή παρουσίαση του αναδόχου της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Γι αυτό και έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Όχι άδικα, βεβαίως, αν σκεφθεί κανείς ότι ο δρόμος που διήνυσε μέχρι να φθάσει ως το τέλος δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Όταν, μάλιστα, υπολογίσει το γεγονός ότι το υπουργικό πάνελ ήταν διακομματικό, τα συγχαρητήρια αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία ενόψει των μελλοντικών αυτοδιοικητικών εκλογών, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

 

Συμβατός με Εθνικό Σχεδιασμό

 

Ικανοποίηση εξέφρασε για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Σε δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρεται πως ο σχεδιασμός είναι απόλυτα συμβατός με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που το ΥΠΕΚΑ εκπονεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινοτικής Οδηγίας-Πλαίσιο και του Ν.4042/2012 για τα Απόβλητα. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού (2010) προβλέπεται η κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και δίκτυο σταθμών μεταφόρτωσης και προεπεξεργασίας, που σε συνδυασμό με το έργο της ανακύκλωσης θα αξιοποιεί τα απόβλητα και θα ελαχιστοποιεί τα αδρανοποιημένα υπολείμματα, τα οποία θα διαθέτει σε τεχνικά άρτιους χώρους υγειονομικής ταφής. Η δημόσια δαπάνη, ύψους 68,5 εκατ. Ευρώ, θα καλυφθεί από πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ που έχουν εκχωρηθεί από το ΥΠΕΚΑ στην Περιφέρεια. Το υπόλοιπο, θα καλυφθεί από αντίστοιχου ύψους ιδιωτική χρηματοδότηση. Ο ανάδοχος της Σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας για 28 έτη, σε χώρους που θα υποδείξει ο ίδιος, καθώς και την προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων κατά την περίοδο κατασκευής του Έργου

 

Διαμαρτυρίες

 

Για αδιαφανείς διαδικασίες κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση , που ακολουθήθηκαν στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών τα δυο αυτά χρόνια. Ακόμα και για στέρηση της ενημέρωσης των μελών της οικονομικής επιτροπής σε όλα τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας, καθώς όπως λέει σε ανακοίνωσή της: «Αρνήθηκαν να ενημερώσουν για: τη Σύμβαση της Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, τα τεύχη δημοπράτησης, τα πρακτικά περαίωσης της διαδικασίας, κ.α.». Γι αυτό και κατά την Περιφερειακή αυτή παράταξη: «Την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους επιχειρηματικούς ομίλους θα την πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με πανάκριβα τέλη και διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραμείνει ανοιχτή χωματερή. Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Τατούλης στήνει τέτοιες φιέστες με Υπουργούς και Κυβερνητικούς παράγοντες.»

 

Πυρόσβεση σε Τρόπαια

 

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή των Ελλήνων επιστολή του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλου Ιωάννη προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία περιγράφονται τα προβλήματα πυροφύλαξης και πυρόσβεσης στη δυσπρόσιτη περιοχή του Δήμου Γορτυνίας. Θεωρεί δε ως επιτακτική ανάγκη τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τροπαίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό για να είναι άμεσες και αποτελεσματικές οι δράσεις πυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας. ΤΑ παραπάνω αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σάκης Τσιώλης

 

Ικανοποιημένος από τη φιλοξενία της Ραπίντ στο Βέλγιο δηλώνει ο προπονητής του Αστέρα Σάκης Τσιώλης. Παρακολούθησε αγώνα της ομάδας αυτής για να σχηματίσει καλύτερη γνώμη, εν όψει του σημερινού κρίσιμου παιχνιδιού και έχει να το λέει για την αβρότητα και τη καλοσύνη με την οποία τον υποδέχτηκαν και τον φιλοξένησαν. Ανάλογης φιλοξενίας θα τύχουν και οι σημερινοί φιλοξενούμενοι, στην πόλη βέβαια, όχι όμως και στο γήπεδο όπου εκεί πρέπει να τους στεναχωρήσει το αποτέλεσμα. Τα εισιτήρια του σημερινού αγώνα κοστίζουν 20 για όλες τις θύρες και η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία φιλάθλων κρίνεται επιβεβλημένη.

 

Απόβλητα Β. Κυνουρίας

 

ΤΟ Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε προχθές τη ΜΠΕ του έργου «Μονάδα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Δήμου Β. Κυνουρίας» στη θέση «Καραχασάνι» Δήμου Β. Κυνουρίας, της Π.Ε. Αρκαδίας». Κατόπιν αυτού ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης, δεματοποίησης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων.

 

Χαμογελάτε

 

Γυρνάει η μάνα μου από 8ωρο καθαρίστρια, πλένει, μαγειρεύει.

Γυρνάω από γυμναστήριο:

– Κάτσε αγόρι να σου βάλω να φας, θα ‘σαι κουρασμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *