Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ)

img-newsplashΛευκωσία 31 -7-2013

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνουμε ότι η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ) η οποία καταρτίζεται με βάση τον περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχο) Νόμο 109 (1) του 2005 που αποτελεί το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η έγκριση του προγράμματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας αποτελεί κορυφαίο και ιστορικό γεγονός για το Πανεπιστήμιό μας. Είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης, επίπονης και μακρόχρονης προετοιμασίας και διαδικασίας εσωτερικών διεργασιών και εξωτερικής αξιολόγησης.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα ανοίξει τις πύλες της και θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη (2013), με ψηλής ποιότητας πρόγραμμα σπουδών, διεθνούς ακτινοβολίας διδακτικό προσωπικό, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομή, ενώ η κλινική άσκηση θα γίνεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου) αλλά και σε άλλα κρατικά νοσοκομεία.

Στόχος μας είναι η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να καταστεί διεθνές κέντρο ιατρικών σπουδών.

Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της Laureate International Universities, του μεγαλύτερου δικτύου πανεπιστημίων στον κόσμο, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι μέλος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το δίκτυο της Laureate International Universities διαθέτει 19 κέντρα αριστείας στην Ιατρική με παγκόσμιες διακρίσεις στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό τομέα. Η Ιατρική Σχολή θα δέχεται σπουδαστές από Κύπρο και Ελλάδα αλλά και διεθνείς φοιτητές από την Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, κρίνεται σκόπιμο να σας γνωρίσουμε ελάχιστα, βασικά ωστόσο στοιχεία της λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα διεθνές Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, υψηλών προδιαγραφών, γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια με ξεχωριστές διακρίσεις.

Είναι αναγνωρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι επίσημα εγγεγραμμένο στα μητρώα Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας ενώ παρέχει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών, πτυχιακού (Bachelor Degree), μεταπτυχιακού (Master Degree) και διδακτορικού (Ph. D) επιπέδου.

Είναι μέλος του Μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού Laureate International Universities που έχει έδρα τη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των Η.Π.Α. και λειτουργεί με 66 Πανεπιστήμια σε 28 χώρες του κόσμου, με σύνολο πλέον των 760.000 φοιτητών, διαμορφώνοντας μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής.

Ο επίτιμος Chancellor της Laureate International Universities είναι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής William J. Clinton.

Επιπρόσθετα, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συνάψει 253 συμφωνίες με 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Με απόφαση δε του ΔΟΑΤΑΠ έχει κριθεί, ως ομοταγές και ισότιμο με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ τα προγράμματα σπουδών της Νομικής, αλλά και των άλλων τμημάτων, έχουν κριθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Σχολών, γι’ αυτό και διασφαλίζουν πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά Δικαιώματα.

Έχει ενδιαφέρον δε να τονισθεί ακόμα ότι είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα σε ολόκληρη την Κύπρο και την Ελλάδα στο οποίο έχει δοθεί η ανώτατη διάκριση ECTS Label. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας, μέσω αυτής της διαδικασίας τις άριστες επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έτσι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα 40 Πανεπιστήμια σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που κατέχουν το ECTS Label.

Οποιαδήποτε άλλα πληροφοριακά στοιχεία, μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου http://www.euc.ac.cy/ .

Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος

Αντιπρύτανης Ερευνών & Διεθνών Σχέσεων

Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *