Νέα από Αρκαδία. Το άνοιγμα των καταστημάτων

ARKADIA18-150x1501Το σήριαλ για το άνοιγμα ή μη των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου έλαβε τέλος. Στους αντιπεριφερειάρχες έπεσε τελικά ο κλήρος να αποφασίσουν ύστερα από συζήτηση με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους για το ποιες και πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό. Οδηγός πάντα το συμφέρον της τοπικής οικονομίας, όπως αυτό περνά μέσα από τις ιδιομορφίες της περιοχής, γεγονός που σημαίνει πως η εφαρμογή του μέτρου δεν θα γίνεται σε οριζόντια κλίμακα για να μην επιτείνει τον μαρασμό των μικρών επιχειρήσεων και να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της αργίας και ξεκούρασης .

Είναι γεγονός πως το σημερινό ωράριο βόλευε τους πάντες πλην των καταναλωτών. Κατόπιν αυτού θα υπήρχε καμία αντίρρηση να μείνει ανέπαφο αν όλοι οι καταστηματάρχες μπορούσαν να συνεννοηθούν (και να εφαρμόσουν ιδίοις εξόδοις) για το πότε θα ανοίγουν και πότε θα κλείνουν τα μαγαζιά τους. Δικά τους είναι ό,τι θέλουν τα κάνουν. Η βασική αντίρρηση είναι ότι χρησιμοποιούν το κράτος για την επιβολή των δικών τους συμφερόντων. Χρησιμοποιούν τον μηχανισμό που χρηματοδοτείται από εμάς εναντίον ημών, διότι οι ίδιοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Και ταυτόχρονα μας πουλούν λαϊκισμό του στυλ: “τα λεφτά λείπουν από τον κόσμο, όχι οι ώρες”.

 

Από την άλλη στην εκκοσμικευμένη και αποχριστιανισμένη Ευρώπη, η Κυριακή-αργία διατηρήθηκε, όσο κι αν αποσυνδέεται καθημερινά, όλο και περισσότερο, από τη λατρεία του Θεού. Και με αυτήν πάντως τη μορφή η διατήρησή της έχει μεγάλη πνευματική σημασία. Η Κυριακή πρέπει να μείνει αργία, ακόμη και αν δεν εκκλησιάζεται κανείς. Η ζωή των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι ένα συνεχές πάρε δώσε με την οικονομία. Πρέπει κάποια στιγμή να παύει ο θόρυβος του κόσμου, να μην ακούγεται άλλο ο ήχος του χρήματος, να σταματούν οι άνθρωποι να πουλάνε και να αγοράζουν, να ησυχάζει η κοινωνία, να ξεκουράζονται τα σώματα, να γαληνεύουν οι ψυχές. Ανθρώπινος πολιτισμός σημαίνει εργασία όσο και αργία. Αργία κοινή για όλους, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. «Ασχολούμεθα γαρ ίνα σχολάζωμεν» (Ηθικά Νικομάχεια, 1177 b 5). Η κατάργηση της κοινής Κυριακής-αργίας δεν αποτελεί απλώς πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα, αποτελεί πολιτιστική οπισθοδρόμηση. Αυτό ας το καταλάβουν οι αντιπεριφερειάρχες στην αρμοδιότητα των οποίων πέρασε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

 

 

 

 

 

 

Ανακύκλωση ενδυμάτων

 

Ο Δήμος Μεγαλόπολης, σε συνεργασία με την εταιρεία RECYCOM, εγκαινιάζει Πρόγραμμα Ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων το οποίο προστίθεται στα αντίστοιχα Προγράμματα Ανακύκλωσης που υλοποιεί τις κατηγορίες των υλικών συσκευασίας, μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών. Με την εφαρμογή του Προγράμματος Ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων η συμβολή στη περαιτέρω μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων και στη δημιουργία καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος είναι σημαντική. Από τη προηγούμενη εβδομάδα έχουν τοποθετηθεί οι τρείς (3) πρώτοι, κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων στα κάτωθι σημεία της πόλης της Μεγαλόπολης: Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (έξω από τον Δημοτικό Κινηματογράφο), κλειστό Γυμναστήριο, οικισμός ΔΕΗ στην οδό Μακεδονίας και Πολυβίου γωνία.

 

Τι εναποτίθενται στους κάδους; Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κλπ.), τσάντες – ζώνες.

 

Γιορτή του ψαρά

 

Μια σημαντική γιορτή, αυτή του ψαρά, επανέκαμψε μετά από διακοπή κάποιων ετών στο Παράλιο Αστρος. Ο κόσμος την αγκάλισε θερμά και το περασμένο Σάββατο κατέκλυσε με την παρουσία του το Θέατρο για να απολαύσει μια από τις πολυπληθέτερες μουσικές εκδηλώσεις της περιοχής. Οδηγός στο μουσικό σεργιάνι η γνωστή Στέλλα Κονιτοπούλου που με τα τραγούδια της, σε συνδυασμό με τους ψαρομεζέδες και το κρασί, προσφορά των ψαράδων του Π. Αστρους, απογείωσε την ευθυμία του κόσμου .Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Αλιέων «Η Ευαγγελίστρια», οι οποίοι με τις βάρκες τους, ξεκινώντας από το Λιμάνι και πλησιάζοντας στο Θέατρο άναψαν βεγγαλικά, προσφέροντας ένας θέαμα μοναδικό.

 

Αφοι Ζαφειρόπουλοι

 

Ο νεοσύστατος Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που δραστηριοποιείται στο Παράλιο Αστρος, με την επωνυμία «ΠΥΡΑΜΙΑ», διοργανώνει εκδήλωση, συνέχεια της επιτυχημένης περσινής, όπου είχε παρουσιάσει τμήμα του σημαντικού φωτογραφικού υλικού της ιστορίας του Παραλίου Αστρους. Φέτος, εκτίθενται αρχειακά κείμενα, όπως σώζονται στις μέρες μας, που αφορούν στη δραστηριότητα των αδελφών Ζαφειρόπουλων στην ευρύτερη περιοχή του Παραλίου Αστρους και παρέχουν σημαντικότατες πληροφορίες για τη μορφή και τη χρησιμότητα του Φρουρίου στην κορυφή του Λόφου «Νησί», στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια πλήρης εικόνα της ιστορίας αυτού του τόπου, τόσο στα χρόνια της επανάστασης, όσο και κατά τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 11 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από τις 20:00 έως τις 23:00 καθημερινά στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους. Το «κλείσιμο» της Έκθεσης θα γίνει με την προβολή της ταινίας «Et in Arcadia ego, Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία» και θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη Αλέκο Παπαηλιού.

 

Κυριακάτικη αργία

 

«Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία» ζητούν με επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Κοδέλας Δημήτριος, Πετράκος Αθανάσιος από του Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, Γιαννακούρα, Δέδε, Τζανετέα και Αλευρά. Τούτο γιατί «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επιβίωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες κλείνουν κατά χιλιάδες λόγω της αδυναμίας των πολιτών να καταναλώσουν, της φορολογικής επιδρομής και των κάθε είδους χαρατσιών, αλλά για την κυριαρχία των μεγάλων αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων. Ενώ «με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στη ρύθμιση εντάσσονται και καταστήματα franchise ενώ θεωρείται βέβαιο ότι εάν προσφύγουν στη δικαιοσύνη τα μεγάλα καταστήματα που έχουν προσωρινά αποκλειστεί από την ψηφισθείσα ρύθμιση θα δικαιωθούν».

 

Τους καλούν δε να αρνηθούν την καθιέρωση της Κυριακής ως εργάσιμης μέρας με τη δυνατότητα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, πέραν των υποχρεωτικών Κυριακών που προβλέπει ο νόμος και πέραν των ειδικών ρυθμίσεων που υπάρχουν σε τουριστικές περιοχές και τουριστικά καταστήματα.

 

Τον στηρίζουν

 

Την πολιτική κατάσταση ανέλυε σε στενό κύκλο συνομιλητών του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο πρώην υπουργός αναφερόταν στα “αγκάθια” που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και τόνιζε πως σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αρκαδίας είπε, αναφερόμενος και στον πρώην πρωθυπουργό… «Όλοι στηρίζουμε τον Σαμαρά και την κυβέρνηση και κυρίως ο Καραμανλής», στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση… Πηγή: Parapolitia.gr

 

Χαμογελάτε

 

Μου στέλνει ο άλλος μήνυμα.

 

“Τη κανις; πώτε θα τα πούμαι;”

 

Όταν τελειώσεις τη Α’ δημοτικού του είπα, και παρεξηγήθηκε ..!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *