ΕΟΠΥΥ. Μειώνονται οι παροχές, αυξάνεται η ταλαιπωρία

Περισσότερο χαμένοι θα είναι οι περίπου 1,7 εκατ. ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που θα δουν τα δικαιώματά τους να κόβονται στη μέση, ώστε να εξισορροπηθούν με αυτά των υπόλοιπων ασφαλισμένων, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ αλλά και των άλλων Ταμείων πρέπει να συνηθίσουν, με την πλήρη εφαρμογή των νέων κανονισμών, να επισκέπτονται το γιατρό τους μόλις για… 2 λεπτά. Τόσος χρόνος αντιστοιχεί σε κάθε ασθενή με βάση την τετράωρη σύμβαση που θα υπογράψει ο νέος φορέας με ιδιώτες γιατρούς. Οι αμοιβές τους θα είναι 1.200 ευρώ το μήνα, και θα εξετάζουν κάπου μεταξύ 2.501 έως 4.500 ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να τους επιλέξουν από τη λίστα των 22.000 γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ! Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, η επίσκεψη ενός ασθενούς κοστολογείται από 50 λεπτά έως 1 ευρώ!

Για να εισπράξει ένας γιατρός του ΕΠΟΠΥΥ μηνιαίως πάνω από 2.000 ευρώ πρέπει να έχει επιλεγεί τουλάχιστον από 5.001 ασθενείς! Σε χειρότερη μοίρα θα είναι οι ασθενείς του ΟΠΑΔ σε ό,τι αφορά και τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη. Δεν θα μπορούν πλέον να νοσηλεύονται σε κλίνες πρώτης θέσης, δηλαδή σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Αν επιθυμούν να αναβαθμίσουν το δωμάτιό τους, θα πληρώνουν τη διαφορά από την τσέπη τους, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ. Ανάλογη νοσηλεία θα έχουν όλοι όσοι θα ενταχθούν στον νέο φορέα.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να περιορίσει τις δαπάνες των μέχρι σήμερα… ευνοημένων Ταμείων επιβάλλοντας ένα μέσο όρο για όλους. Σήμερα ο ΟΠΑΔ έχει διπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας σε σύγκριση με το ΙΚΑ και σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Πάντως, με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που το 2012 θα περιορισθεί στα 7 δισ. από 8 δισ. το 2011 (και 10,6 το 2009), για κάθε ασφαλισμένο θα αναλογούν το πολύ 770 ευρώ το χρόνο για νοσοκομεία, φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς!

Οι γιατροί πάντως δεν σκοπεύουν να δεχθούν τις νέες συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές που τους προσφέρονται. Παρότι οι ιατρικοί σύλλογοι συνιστούν στα μέλη τους να μην υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας μετά την 1.1.2012, όπως όλα δείχνουν αρκετοί νέοι γιατροί, κυρίως των κορεσμένων ειδικοτήτων, θα εγγραφούν στον νέο φορέα ως ύστατη λύση εν μέσω κρίσης. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις σπάνιες ειδικότητες.

Στο μεταξύ διάχυτη είναι η ανησυχία μήπως με την πλήρη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω συμπίεση των αποδοχών υπάρξει εργασιακή εφεδρεία και για γιατρούς του ΙΚΑ, καθώς είναι οι μόνοι που θα λαμβάνουν σταθερό μισθό στο νέο σύστημα.

Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού, ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Μ. Βλασταράκος δεν κρύβει τις ανησυχίες του: «Εκείνο που φαίνεται πια ξεκάθαρα είναι ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας στοχεύουν στον περιορισμό των δημόσιων δομών υγείας. Απόδειξη ότι δεν γίνονται πλέον προσλήψεις, ιδιώτες γιατροί θα συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία ενώ δίνεται δυνατότητα δημιουργίας μονάδων υγείας από ιδιώτες χωρίς το 51% των μετοχών να ανήκουν σε γιατρούς. Ολα ευνοούν τον ιδιωτικό τομέα. Είναι και πολύ πιθανό να κλείσουν μονάδες υγείας του ΙΚΑ αλλά και πολλοί εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο είτε μέσω απολύσεων είτε εργασιακής εφεδρείας».

Ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Ελευθερίου, αναφέρει σχετικά με τις αμοιβές των ιατρών: «Αν κανείς έχει τη δυνατότητα να τον επιλέξουν 5.000 ασθενείς και άνω, τότε μάλλον θα πρέπει να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν αποτελεί βάση διαλόγου αυτή η πρόταση, καθώς θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες αμοιβές είναι απαξιωτικές. Η ιατρική επίσκεψη αποτιμάται από 50 λεπτά έως 1 ευρώ. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους γιατρούς της χώρας να μην υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ και να ακολουθήσουν το δρόμο των οδοντιάτρων, που χρόνια τώρα δεν έχουν συμβάσεις με τα ταμεία λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών. Για ό,τι επακολουθήσει, θα είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού».

Να σημειωθεί ότι οι απασχολούμενοι γιατροί του ΙΚΑ με κάθε είδους εργασιακή σχέση είναι περίπου 6.000, οι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ 4.000 και οι του ΟΠΑΔ 12.000, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός 8.000 συμβεβλημένων στον ΟΓΑ. Ως νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν μόνο στο ΙΚΑ 4.000 άτομα, ενώ το διοικητικό προσωπικό σε όλες τις δραστηριότητες εκτιμάται σε 10.000 (8.000 στο ΙΚΑ και 2.000 στον ΟΑΕΕ).

* Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» διαψεύδει κατηγορηματικά την ανησυχία ότι θα υπάρξει εργασιακή εφεδρεία και για τους γιατρούς του ΙΚΑ: «Καμία περίπτωση δεν υπάρχει να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία γιατροί του ΙΚΑ ή άλλοι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ».

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ edimitra@enet.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=308686

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *