Ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης. Καταγγελία για την αφαίρεση εσωτερικών πορτών.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ-ΤΡΙΠΟΛΗΣ1Ανακοίνωση- καταγγελία εξέδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης για τις συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο που είναι, όπως τις χαρακτηρίζει, επικίνδυνες, για την ασφάλεια όσων εργάζονται στο νοσοκομείο καθώς και των νοσηλευόμενων. Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε η κίνηση να αφαιρεθούν ξαφνικά την Παρασκευή το μεσημέρι ενδιάμεσες πόρτες εσωτερικά των δύο κλινικών του νοσοκομείο που είχαν τοποθετηθεί για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων που είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σωματείου που υπογράφεται από την πρόεδρο Ευαγγελία Μαρινάκου και τον αναπληρωτή γραμματέα Χρήστο Παπακώστα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ

 

Την Παρασκευή 26-07-2013 το μεσημέρι στις 12:00 με προφορική εντολή της αναπληρώτριας Διοικήτριας, αφαιρέθηκαν οι ενδιάμεσες πόρτες εσωτερικά των 2 κλινικών εισαγωγών στο Ψυχιατρείο που είχαν τοποθετηθεί για να προσφέρουν πρόσθετη ασφάλεια στους νοσηλευόμενους. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι το ψυχιατρείο είναι ειδικό νοσοκομείο για άτομα που έχουν ήδη κριθεί επικίνδυνοι για τον εαυτό τους η για τους άλλους και διακομίζονται για αναγκαστική νοσηλεία έπειτα από γραπτή απόφαση του εισαγγελέα της περιοχής που διαμένουν. Συνοδεύονται δε από 4-5 αστυνομικούς και τις περισσότερες φορές προσέρχονται δεμένοι με χειροπέδες. Συνεχίζουν και τις επόμενες μέρες να είναι επικίνδυνοι μέχρι να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία τους.

Οι πόρτες αυτές δεν είχαν μπει τυχαία ή γιατί κάποιοι θέλουν να φυλακίζουν ασθενείς. Είχαν τοποθετηθεί έπειτα από εισηγήσεις διευθυντών Ψυχιάτρων κατά το παρελθόν για να μειώσουν τους κινδύνους κατά την διαβίωση των ασθενών, να αποτρέψουν απόπειρες απόδρασης ασθενών που καιροφυλακτούσαν πίσω από την εξώπορτα της κλινικής και όταν για κάποιο λόγο άνοιγε προσπαθούσαν να αποδράσουν. Επίσης εξασφάλιζαν να μην μπαίνουν επισκέπτες στα δωμάτια νοσηλευομένων και τους διακινούσαν ψυχοκινητικά όταν υπήρχαν διωκτικά παραληρήματα. Διασφάλιζαν επίσης την ασφάλεια των επισκεπτών από επιθέσεις από ανήσυχους ασθενείς.

Τα 2 τμήματα εισαγωγών τα απογεύματα και τις νύκτες λειτουργούν και ως εξωτερικά Ιατρεία και δέχονται εξωτερικούς ασθενείς αλλά και άτομα που έρχονται για κάθε είδους βοήθεια. Είναι δεκάδες τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να γράψουμε. Οι εσωτερικές πόρτες κρατούσαν με λίγα λόγια κάποιες ισορροπίες και βοηθούσαν το ολιγομελές προσωπικό σε θέματα ασφαλείας . Σε κάθε βάρδια στις 2 κλινικές εργάζονται 2 άντρες νοσοκόμοι και 1 αδελφή. Για να φροντίζουν για την ατομική τους υγιεινή, να στρώσουν τα κρεβάτια, να περιποιηθούν κατάκοιτους ασθενείς χρειάζεται να μπαίνουν όλοι μέσα στην κλινική. Το ίδιο συμβαίνει επίσης κατά την διάρκεια του φαγητού και της νοσηλείας.

Για να αφαιρέσει τις πόρτες η αναπληρώτρια διοικήτρια στηρίχθηκε σε κάποιες προτάσεις και συστάσεις της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτροπή είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο στις 09-04-2013 για να διαπιστώσει αν είναι σεβαστά τα δικαιώματα των ασθενών. Συνέταξε ένα πόρισμα στο οποίο εμπεριέχονται κάποιες προτάσεις και συστάσεις για να γίνουν κάποιες αλλαγές στην λειτουργία του νοσοκομείου το οποίο κοινοποίησε σε κάποιους φορείς και στην αναπληρώτρια διοικήτρια με ημερομηνία 25-06-2013.

Η ίδια επιτροπή είχε επισκεφτεί και το 2006 το νοσοκομείο και είχε προτείνει τα ίδια πράγματα και μέσα σε αυτά ήταν και η δημιουργία και του δωματίου περιορισμού . Να τονίσουμε εδώ πως ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να δημιουργηθεί αντίστοιχος θάλαμος στο δεύτερο τμήμα εισαγωγών. Σχετικά με τη δημιουργία του θαλάμου η επιτροπή είχε αποστείλει και το 2008 σχετικά έγγραφα στο νοσοκομείο. Αν ο θάλαμος είχε δημιουργηθεί από τότε θα είχαμε αποφύγει να συμβεί ο τραγικός θάνατος του ασθενούς το Φεβρουάριο. Όλες οι διοικήσεις όμως και η τωρινή με τις ολιγωρίες τους φέρουν βαρύτατη ευθύνη για το γεγονός αυτό. Την ώρα που το 2010 είχαν βρεθεί περίπου 200.000€ για να αντικαταστήσουν τον ανελκυστήρα σε ένα ψυχιατρείο που φαινόταν ότι έχει κλείσει δεν διέθεσαν λίγες χιλιάδες € για να δημιουργήσουν τα δωμάτια αυτά. Βεβαίως ήταν απαραίτητο να αντικατασταθεί ο ανελκυστήρας, σπουδαιότερο όμως από αυτό ήταν να δημιουργηθούν τα ασφαλή δωμάτια περιορισμού. Επίσης να τονίσουμε την καθυστέρηση 7 ετών για να εφαρμόσουν τις προτάσεις της επιτροπής.

Εδώ γεννιούνται πολλά ερωτήματα από την σπουδή να εφαρμόσουν το μέτρο που αφορά τις εσωτερικές πόρτες και μάλιστα Παρασκευή μεσημέρι σε μια περίοδο που το ήδη μειωμένο προσωπικό με απόφαση της κοινής Διοικήτριας το 12ο του 2012, μειώθηκε ακόμα περισσοτερο με τις αποχωρήσεις συναδέλφων με πρόωρη συνταξιοδότηση, δουλευει υπερεντατικά για να καλυφθούν και οι αδειούχοι .Τα οφειλόμενα ρεπό του προσωπικού έχουν φθάσει και ξεπεράσει τα 110. Οι εργαζόμενοι νοσηλευτικοί έχουν φθάσει στα όρια της κατάρρευσης. Προχθές το απόγευμα συνάδελφος που ερχόταν για απογευματινή βάρδια ένοιωσε δυσφορία και πόνο στο στήθος και χρειάστηκε να εξεταστεί στο Παναρκαδικό. Εργαζόταν σε ένα από τα τμήματα ενδιάμεσης νοσηλείας που αυτό το σαββατοκύριακο τα απογεύματα και τις νύκτες έχουν μόνο ένα άτομο στη βάρδια γιατί ο δεύτερος αποφασίστηκε να ενισχύει τα τμήματα εισαγωγών. Αν είχε πάθει έμφραγμα ποιος θα τον εύρισκε; Η επόμενη βάρδια στην αλλαγή; Ποιος θα πρόσεχε τους ασθενείς;

Οι δυο ξενώνες αυτοί είναι μακριά από το κεντρικό κτήριο μέσα στο δάσος. Στον άλλο ξενώνα το πρωί του Σαββάτου που εργάζονταν 2 νοσοκόμες μπήκε άτομο το οποίο δεν νοσηλευόταν , έκανε το μπάνιο του, έφαγε από το φαγητό των νοσηλευομένων , ξάπλωσε σε κρεβάτι και ήταν λεκτικά επιθετικός προς τις συναδέλφους. Την Κυριακή 28-07-2013 στις 02:00 ο ξενώνας ΗΡΑΙΑ δέχθηκε επίθεση από άγνωστο. Με πέτρα προσπάθησε να σπάσει το τζάμι της εξωτερικής πόρτας με αδιευκρίνιστες προθέσεις και έπειτα τράπηκε σε φυγή. Η συνάδελφος που κάλυπτε μόνη της τη βάρδια κατατρομοκρατήθηκε.

Το νοσοκομείο είναι ξέφραγο αμπέλι διότι η μπάρα στην πύλη δεν δουλεύει. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι προς τα κτίρια αυτά που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν.

Το χειρότερο είναι ότι η απόφαση να δουλέψουν με ένα άτομο λήφθηκε την Παρασκευή στις 15:00 και οι προϊστάμενες των ξενώνων αυτών δεν είχαν το χρόνο ή τον τρόπο να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.

Το νοσοκομείο είχε καθυστερήσει 7 χρόνια να υλοποιήσει τις αποφάσεις της επιτροπής. Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η βιασύνη μέσα στο σαββατοκύριακο και μάλιστα σε μέρες που δεν υπάρχουν ενεργείς εφημερίες επιμελητών αλλά τα περιστατικά τα αναλαμβάνουν οι ειδικευόμενοι ιατροί; Γιατί άφησαν τους δυο ξενώνες να λειτουργούν με ένα άτομο;

Τι θα άλλαζε αν γινόταν με καθυστέρηση λίγων ημερών και πιο οργανωμένα;

Τα τμήματα εισαγωγών για να δουλέψουν χωρίς τις ενδιάμεσες πόρτες πρέπει να έχουν το διπλάσιο προσωπικό. Πρέπει να έχουν 4-5 νοσοκόμους σε κάθε βάρδια και 2 νοσοκόμες για να μην υπάρχουν προβλήματα στην ασφάλεια και των ασθενών και του προσωπικού.

Οι δυο επίσης ξενώνες δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται επαρκώς με λιγότερα από δυο άτομα τουλάχιστον.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για κάποιο νέο τραγικό συμβάν. Σήμερα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια όσον αφορά και τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό στο ψυχιατρείο.

Ας ευχηθούμε να μην θρηνήσουμε νέα θύματα

http://www.arcadiaportal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *