Νέα από Αρκαδία. Συσσίτια μίσους

ARKADIA18-150x1501Ο δήμος Αθηναίων απαγορεύοντας το νέο «συσσίτιο μίσους» που είχε προγραμματίσει για χθες Τετάρτη η Χρυσή Αυγή στην πλατεία Αττικής, ως «παράνομο» και «πολιτικά απαράδεκτο, διότι προάγει συνειδητά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία», βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι αδιανόητο, για κάθε έλλογο πολίτη, η διανομή υλικών αγαθών σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη για βιοπορισμό να γίνεται με την επίδειξη της ελληνικής τους ταυτότητας, ξεπερνά τα όρια κάθε φαντασίας και δηλώνει την ώρα μηδέν για την ελληνική κοινωνία, την ώρα της ηθικής και ψυχικής της αποσάθρωσης. Μόνο ντροπή μπορεί να νιώσει ένας κάτοικος όπου γης, πόσω μάλλον ένας Ελληνας, ακόμη και στην σημερινή πληγωμένη Ελλάδα του 2013, όταν συνάνθρωποί μας στήνουν συσσίτια μοιράζοντας τρόφιμα ύστερα από πιστοποίηση της ελληνικότητας του αίματος του ατόμου που τα έχει ανάγκη.

Προσβάλλει, η πράξη αυτή, διαχρονικά την ιστορία μας ως Ελλήνων, από την αρχαία εποχή, τότε που οι πρόγονοί μας πίστευαν στην αξία της φιλοξενίας και είχαν εφεύρει τον Ξένιο Δία ως προστάτη της ενώ αργότερα ο Μέγας Βασίλειος με την ίδρυση της «Βασιλειάδας», η οποία υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων, διακήρυξε πως: «Εάν εύρης εχθρόν που ευρίσκεται εις δυσκολίαν μη προσθέσης εις την οργήν που σε κατέχει την εκδίκησιν, αλλά να τον θρέψης όπως εκείνος έθρεψε τους αδελφούς που τον επώλησαν». (Μ. Βασίλειος, Εν λιμώ και αυχμώ). Για να βρει έτσι εφαρμογή το ευαγγελικό, που συνιστά μια από ιδρυτικές συνθήκες της ανθρωπιάς: «Ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με, γυμνός και ου περιεβάλετέ με, ασθενής και εν φυλακή και ουκ επεσκέψασθέ με».

Και βέβαια δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς μωρός σήμερα: «Κύριε, πότε σε είδομεν πεινώντα ή διψώντα ή ξένον ή γυμνόν ή ασθενή ή εν φυλακή και ου διηκονήσαμέν σοι;». Η απάντηση θα είναι πάντα η ίδια, τρομερή και φοβερή: «Εφ’ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε.» (Ματθ. 25:41-46).

Οι παραπάνω επιλογές για τη διανομή τροφίμων και φροντίδα ατόμων που έχουν ανάγκη, εφόσον υιοθετούνται από μερίδα συμπολιτών μας, όσο μικρή και αν είναι, οδηγούν σταδιακά σε μια κόλαση αυτήν την κοινωνία Γιατί, τι άλλο από κόλαση είναι το μαρτύριο του να μην μπορείς να αγαπήσεις τον διπλανό σου, κατά πως μας υπενθυμίζει ο μεγάλος ηθογράφος Φ,. Ντοστογιέφσκι.

Κι όσοι προσπερνούν τέτοιες ωμότητες, με μικροδικαιολογίες και μουρμουρητά, ας ετοιμαστούν να δείχνουν εφεξής ταυτότητα και αίμα, για να μιλούν, να σκέφτονται, να αναπνέουν.

 

 

 

Φωτοβολταϊκά …

Δουλειές με φούντες αυτές τις ημέρες στα Σαπουνακαίικα, το μικρό γραφικό χωριό της Κυνουρίας, στην Αρκαδία. Ενα υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό σύστημα θα τοποθετηθεί στη στέγη του σχολείου, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου τον χειμώνα που έρχεται. Ισως δεν γίνει αντιληπτό από όλους τους κατοίκους του χωριού, όμως υπάρχει κι ένα κρυφό μήνυμα στην παραπάνω ενέργεια. Το φωτοβολταϊκό σύστημα έχει αγορασθεί με έξοδα της κοινότητας των ξένων -στην πλειονότητά τους Ευρωπαίων- που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στον όμορφο τόπο. Είναι ο τρόπος τους να πουν «ευχαριστώ» και «είμαστε εδώ για εσάς».

… Στα Τυροσαπουνακαίικα

Σύμφωνα με τα μητρώα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, στη δημοτική ενότητα Τυρού που περιλαμβάνει τον Τυρό, τα Σαπουνακαίικα και τα Μέλανα, έχουν αγορασθεί συνολικά 301 σπίτια από αλλοδαπούς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να καταγράφεται στα Σαπουνακαίικα. Η κοινότητα των ξένων ωστόσο περιλαμβάνει και δεκάδες άλλους οι οποίοι έχουν παντρευτεί στην Ελλάδα και έχουν μεταφέρει τη ζωή τους εδώ ή που νοικιάζουν σπίτια για τις διακοπές τους. Κάπως έτσι, η περιοχή έχει σταδιακά μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμών, μια μικρή «Ευρωπαϊκή Ενωση». «Είναι η Ευρώπη όπως θα θέλαμε να είναι», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Απόστολος Ζίκογλου, ομογενής από τη Γερμανία, ο οποίος με τη σύζυγό του Ρενάτε, έχει αγοράσει στα Σαπουνακαίικα σπίτι με στόχο κάποια στιγμή να ζήσουν μόνιμα εκεί. (Tης Λινας Γιανναρου , εφ. Η Καθημερινή 21-07-13)

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τρίπολης (Κ.Ε.ΔΗ.Τ.) ενημερώνει τις μητέρες βρεφών από οκτώ μηνών και νηπίων από δυόμιση ετών που επιθυμούν να γράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς Σταθμούς της Επιχείρησης, ότι μπορούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία της επιχείρησης από 25-07-2013 ημέρα Πέμπτη. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η 2/8/2013 και ώρα 14:00 βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή Εταιρίας ταχυμεταφοράς (courier).

Ο Αγαμέμνων

Το πλέον σημαντικό και γι αυτό κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματικής τέχνης ο «Αγαμέμνων¨ του Αισχύλου παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στο θέατρο του Αγιώργη. Εξαίρετες ερμηνείες από μια πλειάδα ηθοποιών με επί κεφαλής την Καρυοφυλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα, με σεβασμό στον τρόπο ανάγνωσης και παρουσίασης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Μια βραδινή απόλαυση σε ένα χώρο που εμπνέει και υποβάλλει και που διασώζει τη φετινή ποιότητα του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Χαμογελάτε

 

Σε συνέχεια της περιγραφής από τον Γ. Σουρή της οικονομικής κατάστασης της εποχής του, το 1883, ο δισέγγονός του Νικόλας Γιαννακόπουλος – Σουρής περιγράφει με τρόπο ανάλογο του παππού του τη σημερινή οικονομική συγκυρία, ως εξής:

Ίσως δεν το ακούσατε, θα βάλουν κι’ άλλους φόρους / φόρο εις τις ανηφοριές μα και στους κατηφόρους

κι’ αν ανασαίνεις το λεπτό μονάχα μια φορά / έκτακτη θα σου στέλνουνε να δώσεις εισφορά.

Μα όποιος είναι πονηρός και μένει σε ισιάδα / αυτόν θα συλλαμβάνουνε ωσάν φοροφυγάδα.

 

Φόρο εις το κατούρημα, φόρο στους αποπάτους, / φόρο στους κάδους σκουπιδιών, φόρο και εις τους γάτους.

Φόρο εις τα τετράποδα και δίποδα γαϊδούρια, / φόρο στους ψύλλους των σκυλιών, φόρο και στα τσιμπούρια

φόρο σε κάθε έξυπνο, φόρο σε κάθε βλάκα / φόρο και στον πολύτεκνο, φόρο και στον μαλάκα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *