Αναβρασμός στο Ωνάσειο. Κινδυνεύει η λειτουργία του νοσοκομείου

ΩΝΑΣΙΟ Οι απεργίες και γενικότερα οι κινητοποιήσεις στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας ειδικά μέσα στην κρίση κάθε άλλο παρά ευχάριστο γεγονός αποτελούν. Πόσο μάλλον όταν στο επίκεντρο βρίσκονται νοσοκομεία όπως το Ωνάσειο το οποίο για δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομα του με λεπτές καρδιολογικές εξετάσεις και επεμβάσεις. Όμως, το τελευταίο διάστημα οι γιατροί έχουν “εξεγερθεί” ενάντια σε δεύτερη μεγάλη μείωση του μισθού τους την ίδια ώρα που, όπως καταγγέλλουν, υπάρχουν τουλάχιστον περίεργες προσλήψεις.

Η κατάσταση στο Ωνάσειο σαφώς και δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αν και το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σε προσωπικό, από τα λίγα που δεν έχουν, εντούτοις η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει σε δεύτερη μείωση μισθών στους γιατρούς έχει προκαλέσει την αντίδραση τους.

Ήδη την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξε στάση εργασίας, ενώ όπως μας λέει η Επιστημονική Ένωση Ιατρών του Ωνασείου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε από Σεπτέμβριο υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει απεργία διαρκείας.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον Νίκο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Επιστημονικής Ένωσης των γιατρών στο Ωνάσειο, ο οποίος μας είπε για την επικρατούσα κατάσταση, μετά τη συνάντηση των γιατρών με τη διοίκηση του νοσοκομείου, μία συνάντηση η οποία βαφτίστηκε από άλλους γιατρούς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ως “αηδία”. Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί γιατί ναυάγησε η συνάντηση.

 

“Η ιστορία ξεκινά όταν μας κάλεσε η διοίκηση να συζητήσουμε για τα οικονομικά του νοσοκομείου και τους μισθούς μας”. Η διοίκηση εξήγησε πως τα οικονομικά του νοσοκομείου δεν είναι καλά λόγω των χρεών του ΕΕΟΠΥ αλλά και της χρηματοδότησης η οποία δεν έχει δοθεί ακόμα. Οι γιατροί συμφώνησαν να κατεβάσουν τους μισθούς μεσοσταθμικά κατά 30%. Αυτό ισχύει για όλους τους γιατρούς όλες τις ειδικότητες. Κατέβηκαν λοιπόν πρακτικά οι αμοιβές κατά 25% – 40%.

 

Να σημειωθεί εδώ πως οι γιατροί στο Ωνάσειο, η αμοιβή τους, δεν εξαρτάται από το δημόσιο αλλά από την εργασία – παραγωγικότητα. Στην περίπτωση που γίνονται χειρουργεία ας πούμε υπάρχει έξτρα αμοιβή αλλιώς ο γιατρός λαμβάνει το βασικό μισθό.

 

Αυτή λοιπόν η μείωση έγινε περίπου πριν έναν χρόνο οπότε και η διοίκηση ανέλαβε μία υποχρέωση, αυτό είχε συμφωνηθεί, να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση στους μισθούς των γιατρών για τρία χρόνια.

 

Η διοίκηση όμως, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννόπουλος, επανήλθε φέτος και δη πριν περίπου ένα μήνα, με νέες αιτιάσεις για περικοπή στους μισθούς. Μάλιστα, σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, ότι οι γιατροί έχουν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο μία μείωση στο μισθολόγιό τους θα βοηθούσε τα οικονομικά του νοσοκομείου και τονίζει πως σε αυτό συμφωνούν και ο πρόεδρος και ο τεχνικός σύμβουλος.

 

Η διοίκηση επικαλείται τα “χάλια” οικονομικά του νοσοκομείου και εμφανίζεται ως αναγκασμένη να προχωρήσει στις περικοπές.

 

Πριν περίπου 15 ημέρες ο υπουργός Υγείας παρενέβη, καθώς υπήρξε ανακοίνωση της Επιστημονικής Ένωσης για το θέμα. Έδωσε κατά προτεραιότητα 36 εκατ. ευρώ από τα χρέη του ΕΕΟΠΥ και άλλα οκτώ εκατ. από την επιχορήγηση η οποία δεν είχε δοθεί αν και προβλέπεται κάθε χρόνο. Ο ίδιος δε ο υπουργός υπογράμμισε πως το νοσοκομείο δεν θα κλείσει.

 

Ενώ λοιπόν δεν θα έπρεπε να επανερχόταν εκ νέου η διοίκηση, εντούτοις έγινε το αντίθετο. Την Τρίτη 16 Ιουλίου έγινε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και στο οποίο συμβούλιο λαμβάνεται η απόφαση για περαιτέρω μείωση των μισθών των ιατρών ακόμα και κατά 55%.

 

Τα μπόνους και τα αναπάντητα ερωτηματικά

 

Στο σημείο αυτό ο κ. Γιαννόπουλος κάνει λόγο για “περίεργα μπόνους”.

 

“Εμείς έχουμε τρεις χειρουργούς σε κάθε περιστατικό, σε κάθε περίπτωση ανάληψης μπόνους. Με μία ξαφνική απόφαση αυτοί γίνονται δύο. Θα αναγνωρίζουν δηλαδή δύο ονόματα χειρουργών από αυτούς που παίρνουν μέρος στις αποφάσεις για μπόνους. Επιπλέον, το μπόνους κανονικά έχει καταργηθεί, έχει εγκαταλειφθεί ως πρακτική ακριβώς επειδή δημιουργεί προβλήματα αδιαφάνειας.

 

εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους και τους είπαμε ελάτε να ξεκινήσουμε να συζητάμε από τον Νοέμβριο για την οικονομική πολιτική του 2014. Θα έχουν περάσει δύο χρόνια δεν πειράζει ας μην περάσουν και τα τρία που έλεγε η διοίκηση (πρόκειται για τη δέσμευση της για τους μισθούς)”.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών του Ωνασείου, πρόκειται για μία προσπάθεια συνολικότερης απαξίωσης των γιατρών ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως δεν αξίζει το προσωπικό τις αμοιβές που παίρνει.

 

“Να σημειωθεί πως προκηρύσσουν θέση διευθυντή τον οποίον και προσλαμβάνουν. Ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες. Ενώ λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και πρέπει να γίνουν περικοπές, με άνεση προσλαμβάνουν έναν ακόμα γιατρό ο οποίος θα παίρνει 250.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης η μείωση των μισθών επί της ουσίας αφαιρεί χρήματα από το δημόσιο. Διότι εμείς ανήκουμε στις κλίμακες εκείνες με την υψηλή φορολογία”.

 

Απαντώντας ο κ. Γιαννόπουλος στο ερώτημα μας για το εάν και κατά πόσο επηρεάζουν οι μισθοί των ιατρών το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά και την οικονομική πολιτική, λέει:

 

“Το νοσοκομείο παράγει τους μισθούς των εργαζομένων. Είτε είναι γιατροί είτε είναι άλλες ειδικότητες. Το δικό μας νοσοκομείο από τα ταμεία και από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που έχει παράγει τους μισθούς του. Επομένως δεν ακουμπάνε σε κάτι τους άλλους εργαζόμενους οι δικοί μας μισθοί. Είναι ζήτημα του νοσοκομείου. Αντίθετα, θα χαθούν χρήματα από το δημόσιο λόγω της μείωσης μας και χρήματα τα οποία τα επιστρέφαμε εμείς ως φορολογία. Δεν είμαστε ένα νοσοκομείο το οποίο συσχετίζεται άμεσα με το δημόσιο (για τη μισθοδοσία του). Άλλωστε το νοσοκομείο αυτό εξυπηρετεί και διαφορετικές, ανάγκες πανελλαδικά. Ας πούμε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη. Έχει υψηλό κόστος λειτουργίας”.

 

Και ερωτά τη διοίκηση:

 

“Εάν εμείς πάψουμε να πληρωνόμαστε το λύσατε το πρόβλημα σας;”

 

Το αξιοσημείωτο είναι πως το Ωνάσειο, από την πλευρά του προσωπικού, κάλυψης δηλαδή αναγκών από το απαραίτητο δυναμικό, είναι σε καλό επίπεδο. Το προσωπικό επαρκεί και είναι μάλιστα από τα λίγα νοσοκομεία αν όχι το μόνο που δεν έχει αποκλειστικές νοσοκόμες, ενώ συγχρόνως έχει εφημερεύοντες ειδικευμένους γιατρούς και όχι ειδικευόμενους.

 

Με αυτή ως εικόνα, το προσωπικό βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και από την Τετάρτη ξεκινάνε κυλιόμενες στάσεις εργασίας, οι οποίες θα κρατήσουν για όλο το υπόλοιπο του μήνα αλλά και τον επόμενο. Όσο για το που θα φτάσουν;

 

“Υπάρχει και η πρόταση για απεργία διαρκείας από το Σεπτέμβριο, εφόσον βέβαια έχουν ξεκινήσει αυτά τα οικονομικά μέτρα τα οποία θέλουν να πάρουν και δεν έχουν προχωρήσει σε διάλογο μαζί μας”.

 

*Το NEWS 247 επικοινώνησε και με τη διοίκηση του Ωνασείου, ωστόσο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτό να γίνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

 

Τι καταγγέλλουν οι γιατροί του Ωνασείου

 

Η τελευταία ανακοίνωση των γιατρών του Ωνασείου έλεγε, ανάμεσα στα άλλα:

 

“Η 20ετής διαδρομή και προσφορά του ΩΚΚ και των ανθρώπων του είναι αναμφίβολα καταξιωμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η λεγόμενη “κουλτούρα” του ΩΚΚ βασίσθηκε στην ομαδικότητα, στην εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας, στην άμιλλα, στη διαφανή ανταμοιβή της καλώς εννοούμενης παραγωγικότητας. Αυτά όλα φαίνεται πως έπρεπε να “ξηλωθούν”, και …ξηλώνονται.

 

Η επιτυχία του ΩΚΚ, και κυρίως η διαχρονική καταξίωσή του στην ελληνική κοινωνία, ως του κορυφαίου ποιοτικά νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ και ΕΝΟΧΛΕΙ. Ενοχλεί “ακαδημαϊκούς” κύκλους, επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας (λείπουν τα 2000 καρδιοχειρουργικά και τα 10.000 καρδιολογικά περιστατικά τον χρόνο από τον αμιγώς Ιδιωτικό χώρο), πολιτικούς παράγοντες, πρώην εξέχοντα στελέχη του, που είτε επιδίωξαν -ανεπιτυχώς- να μεταφέρουν τη συνταγή του στα νέα τους πόστα, είτε απλώς ήθελαν να φανεί ότι “μετά από Εμένα το χάος”. Ενοχλεί και κάποιους που ανήκουν σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες,

 

Επελέγη λοιπόν η μέθοδος της εκ των έσω άλωσης.

 

-Στη διοίκηση του νοσοκομείου τοποθετήθηκαν άνθρωποι με συγκεκριμένες εξαρτήσεις και αναφορές που δεν είχαν σχέση ή/και εχθρεύονταν την κουλτούρα του ΩΚΚ. Η θητεία τους υπήρξε σκανδαλώδης. Ρουσφέτια, “εξυπηρετήσεις”, “βολέματα”, και στρατηγική διάλυσης των επιτυχημένων δομών.

 

-Τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής ένας συνταξιούχος, “δικτυωμένος” πολιτικά με δομές νοοτροπίας της δεκαετίας του 1980, μετά από μια καλοκαιρινή προκήρυξη παρωδία, κριθείς και ΕΠΙΛΕΧΘΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ….ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΛΟΣ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έρχεται από παρελθόν, όπου και ανήκει και τα αποτελέσματα της διαχείρισής του κρίνονται ανεπαρκή και επικίνδυνα.

 

– Έγιναν διορισμοί ακόμη και πρώτου βαθμού συγγενών μελών του ΔΣ στην υπερπλήρη στρατιά των διοικητικών του νοσοκομείου.

 

– Συντάχθηκε και προωθήθηκε νέος Οργανισμός του Κέντρου, που ουσιαστικά διέλυσε το άκρως επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας, δημιουργώντας μια εσκεμμένα ασπόνδυλη, πλαδαρή, ασαφή και κατά συνέπεια αναποτελεσματική δομή, αυτή του Τομέα. Η μοναδική θετική διάταξη του Οργανισμού ήταν η πρόβλεψη θεσμοθέτησης της διαδικασίας αξιολόγησης και εξέλιξης. Δυστυχώς ακόμα και αυτή η διαδικασία δεν υλοποιήθηκε και εκφυλίστηκε στη πράξη με συνεχείς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

 

– Αυθαίρετες μετακινήσεις ιατρών από τμήμα σε τμήμα, καταργήσεις απαραιτήτων οργανικών θέσεων με έλλειψη στρατηγικής και εξυπηρέτηση μικρο-συμφερόντων στη λειτουργία της Ιατρικής Υπηρεσίας δημιουργούν και εμπεδώνουν κλίμα αναστάτωσης, ανασφάλειας και πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

– Αγνοήθηκαν σκόπιμα και συστηματικά, εποικοδομητικές και ζωτικής σημασίας προτάσεις της ΕΕΙ ΩΚΚ για τη βελτίωση των οικονομικών του Κέντρου.

 

Η πρότασή μας στη Διοίκηση να αναλάβει κεντρικά τη διαχείριση της λίστας ασθενών προς εισαγωγή, αφαιρώντας αυτό το “προνόμιο” από τις ιατρικές διευθύνσεις, αποσκοπούσε στη αποτροπή πιθανής διακίνησης μαύρου χρήματος, (με όλες τις ενδεχόμενες παρένέργειες διαπλοκής που αυτό προκαλεί) και στην αύξηση των εσόδων του Κέντρου με περισσότερο ρεαλιστική τιμολογιακή πολιτική.

 

– Αγνοήθηκαν, ή όχι, από το Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες καταγγελίες για χρηματισμό;

 

– Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής στενότητας προσελήφθη διευθυντής καρδιοχειρουργός, χωρίς ακόμη να έχει αφυπηρετήσει ο προηγούμενος, και ενώ η θέση θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί από το ήδη υπάρχον ιατρικό δυναμικό, χωρίς επιπλέον κόστος.

 

– Χωρίς καμία προηγηθείσα συζήτηση διαβούλευση και διαπραγμάτευση, πέραν αυτών με τους συνήθεις “μυστικοσυμβούλους από το βασίλειο του απυρόβλητου”, αποφασίσθηκαν μονομερείς ακραίες ( έως και 55% ) περικοπές των ιατρικών αμοιβών, σε μια κλασσική λογική «διαίρει και βασίλευε». Το ΔΣ αθέτησε τις προ έτους δεσμεύσεις του, όταν είχε προβεί σε σημαντικές μειώσεις των ιατρικών αποδοχών της τάξης του 30%. Το Ιατρικό Σώμα υλοποίησε την παραίνεση της Διοίκησης, για αύξηση της παραγωγικότητας για το 2012 και παρόλα αυτά η οικονομική πολιτική και διαχείριση της Διοίκησης απέτυχε να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα του ΩΚΚ. Ως εκ τούτου πρόκειται για μια εκτός λογικής απόφαση, που δεν συνεισφέρει τίποτα ουσιώδες στην βελτίωση της οικονομικής θέσης του Ωνασείου ΚΚ (κατά δημόσια δήλωση του Προέδρου του ΔΣ του ΩΚΚ), ούτε στην ανακούφιση του δημόσιου προϋπολογισμού, με δεδομένη την κάλυψη της μισθοδοσίας του Ιατρικού Προσωπικού από τα έσοδα του Κέντρου. Αντίθετα, υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία με έντονα χαρακτηριστικά αντεκδίκησης και χαιρεκακίας. Είναι χαρακτηριστικές οι μεμψίμοιρες ερωτοαποκρίσεις των Μελών του ΔΣ του ΩΚΚ για τους δικούς τους – προσωπικούς- μισθούς και συντάξεις, παρουσία του ΔΣ της ΕΕ των Ιατρών του Κέντρου”.

 

“Η πρόθεση για κοινωνική προσφορά του ευεργέτη Α. Ωνάση του ΩΚΚ, υλοποιείται στο ακέραιο από το κορυφαίο ιατρικό προσωπικό, με την άοκνη εργασία και την άριστη τεχνογνωσία του. Έτσι το Ωνάσειο ΚΚ κατέχει σταθερά πρωτεύουσα θέση στο χώρο της Υγείας, με αναντικατάστατο κοινωνικό ρόλο και επιβιώνει των διοικήσεών του. Η Επιστημονική Ένωση Ιατρών ΩΚΚ εκφράζει τη βαθειά ανησυχία της για τις εξελίξεις στο κορυφαίο καρδιοχειρουργικό-καρδιολογικό κέντρο της χώρας και δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στους σχεδιασμούς και την πρακτική της διοίκησης του Κέντρου που -είναι πλέον βέβαιο- ενσυνείδητα και προμελετημένα το αποδομεί.

 

Το μόνο που λείπει στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι σύγχρονη, επαγγελματική διοίκηση με όραμα. Θα κάνουμε το ΠΑΝ για να την αποκτήσει”, καταλήγει η ανακοίνωση.

http://news247.gr/eidiseis/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *