Ενα απλό τεστ θα προλαμβάνει τον καρκίνο του στοματικού σεξ

μαικλ νταγκλαςΜια απλή αιματολογική εξέταση θα μπορεί να προβλέψει εγκαίρως εάν κάποιος κινδυνεύει να εκδηλώσει στοματικό και φαρυγγικό καρκίνο από ιό που έχει κολλήσει, χωρίς να το γνωρίζει, έπειτα από στοματικό έρωτα. Πρόκειται για τον ιό HPV (ανθρώπινων θηλωμάτων) που προκαλεί και τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Η υπόθεση του ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος έπαθε καρκίνο του φάρυγγα από ιό που κόλλησε από αιδοιολειχία, έκανε ευρύτερα γνωστό ότι από το σεξ μπορεί να μεταδοθεί και καρκίνος. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι γνωστό ότι μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων διά της στοματικής επαφής. Εντούτοις έως σήμερα δεν υπήρχε εξέταση (όπως είναι το τεστ Παπ για τον τράχηλο της μήτρας) που μπορεί να προβλέψει εάν κάποιος θα εκδηλώσει καρκίνο.

Χθες ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαλύψει ένα αντίσωμα, το Ε6, που όποιος το έχει διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στην περιοχή του στοματοφάρυγγα. Τα αντισώματα είναι τα εκτελεστικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα κατασκευάζει ο οργανισμός με μοναδικό στόχο να αναγνωρίζουν τους εισβολείς και να τους καταστρέφουν. Σε αυτή την περίπτωση εισβολέας είναι ο ιός HPV, ο οποίος με τα χρόνια εξελίσσεται σε αρκετές περιπτώσεις σε καρκίνο. Μάλιστα, όπως φάνηκε από την έρευνα, το ένα τρίτο των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του λάρυγγα έχει μολυνθεί από τον ιό HPV.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, «υπάρχουν περισσότεροι από 100 υποτύποι του ιού HPV και οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα κολλήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Ωστόσο δεν θα έχουν κανένα σύμπτωμα που μπορούν να το καταλάβουν, αλλά μόνο τα αντισώματα που αυξάνονται στο αίμα τους».

 

Η ΕΡΕΥΝΑ. Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο τη σχέση του HPV με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Μελέτησαν διεξοδικά δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει από υγιή άτομα και τους έκαναν ερωτήσεις για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων 135 ατόμων που τελικά εκδήλωσαν καρκίνο του λάρυγγα με τους υπόλοιπους 1.599 υγιείς (δεν εκδήλωσαν καρκίνο).

Οπως φάνηκε, το 35% των πασχόντων από καρκίνο του λάρυγγα είχε αντισώματα Ε6, συγκριτικά με το 1% της ομάδας ελέγχου, δηλαδή τα είχαν και κάποιοι που δεν είχαν καρκίνο. Ωστόσο οι ασθενείς που είχαν καρκίνο λόγω του HPV είχαν περισσότερες πιθανότητες θεραπείας συγκριτικά με άτομα των οποίων η νόσος είχε άλλα αίτια, όπως η κατάχρηση αλκοόλ ή το κάπνισμα.

http://www.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *