”Πιστοποιητικό υγείας” για περίπου 20.000 ιερόδουλες

iero_0Με κάρτες υγείας στις περίπου 20.000 εκδιδόμενες γυναίκες της Αττικής σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναχαιτίσει την «επιδημία» του ιού HIV/AIDS και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που πλήττει τα άτομα, γυναίκες και άνδρες, που εργάζονται στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα και απειλεί όσους εισέρχονται σε αυτές ως πελάτες ζητώντας «πληρωμένο σεξ».

 

Με δεδομένο ότι οι νόμιμα εκδιδόμενες γυναίκες αποτελούν ισχνή μειοψηφία στην πρωτεύουσα -μόλις 1.100 γυναίκες δηλώνονται ως εκδιδόμενες και συνεπώς ως ιατρικώς ελεγμένες σε οίκους ανοχής με άδεια λειτουργίας- ο βασικός σχεδιασμός των αρμόδιων για τη δημόσια υγεία στοχεύει στον εφοδιασμό με κάρτα υγείας των χιλιάδων παράνομα εκδιδόμενων γυναικών.

 

Ολοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας για τη χάραξη της πολιτικής στη δημόσια υγεία συμφωνούν ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι εξίσου σημαντική με την προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι η κάρτα υγείας των εκδιδομένων είναι απαραίτητη, πλην όμως τονίζουν ότι η απόκτησή της πρέπει να προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εκδιδόμενων γυναικών – ή και ανδρών.

 

Δύο είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους εκτιμούν ότι μπορεί να εδραιωθεί αποτελεσματικά και ουσιαστικά η έκδοση των καρτών υγείας: πρώτον, η ενημέρωση των εκδιδόμενων ατόμων για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και δεύτερον, το δικαίωμά τους να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό, νοσοκομειακό ή ιδιώτη, για την υποβολή τους σε ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, την απόκτηση του πιστοποιητικού υγείας.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται συστηματικά οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με τις δράσεις και τα Προγράμματα Δρόμου που υλοποιούν το τελευταίο έτος.

 

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ οργώνουν το κέντρο της πρωτεύουσας σε περιοχές όπου υπάρχουν πιάτσες πορνείας, μοιράζοντας φυλλάδια ενημερωτικά σε επτά γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, βουλγαρικά, αλβανικά, ρουμανικά, ρωσικά) καθώς και προφυλακτικά. Η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς το προφυλακτικό πληρώνεται καλά από τους ενδιαφερομένους, γεγονός που αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τα εκδιδόμενα άτομα και φυσικά τον βασικό παράγοντα για την αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων.

 

«Εμείς δεν υπεισερχόμαστε ούτε στο ηθικό θέμα ούτε στις πράξεις και παραλείψεις της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των οίκων ανοχής ή την πορνεία στους δρόμους. Εμείς ως επιστήμονες επικεντρωνόμαστε στο μείζον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η επαφή μας με τις εκδιδόμενες γυναίκες αποσκοπεί στο να ενημερωθούν και συνεπώς να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους από μολυσματικές νόσους. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σημειώνουν δραματική αύξηση και η παράνομη πορνεία έχει συντελέσει πολύ σε αυτό», λέει ο κ. Ηλίας Λιάντης, ψυχολόγος του προγράμματος.

 

Κονδυλώματα (HPV), σύφιλη, γονόρροια, ηπατίτιδες και φυματίωση βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Ωστόσο, το υπ’ αριθμόν ένα επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο νόσημα είναι το AIDS. Η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός HIV/AIDS έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και οι παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες θεωρούνται η πλέον ανεξάντλητη δεξαμενή της νόσου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αύξηση των νέων περιστατικών μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS αγγίζει το 580%, ενώ οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες, 25-35 ετών.

 

Επίσης, σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρείται ότι το 12,9% των ατόμων με HIV/AIDS στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *