38 εκατ. ευρώ σε 707 ΜΚΟ για 1.826 θέσεις εργασίας

Απαντώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επερώτησης που κατέθεσαν ζήτησαν την αναδίπλωση του υπουργείου Εργασίας στο ρόλο των ΜΚΟ, ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει και σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάληψη της διαδικασίας από το συμβούλιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αλλαγής της προκήρυξης -όπως διευκρίνισε τουλάχιστον στους δημοσιογράφους ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Επικαλούμενος ο υπουργός Εργασίας πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γ. Βέη, διαβεβαίωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ουσιαστική συνδρομή του συμβουλίου στη διαδικασία των προσλήψεων, ώστε να διασφαλιστούν η αξιοπιστία και η διαφάνεια του εγχειρήματος. Παραπέμποντας για μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η οριστική απάντηση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ για το εάν θα αναλάβει ή όχι τη διαδικασία.

Δήλωσε παράλληλα πως από πλευράς υπουργείου προστέθηκαν ακόμη τέσσερις ασφαλιστικές δικλίδες (για τις οποίες ενημέρωσε με επιστολή του τους πολιτικούς αρχηγούς), μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση επιτροπής από δικαστικούς λειτουργούς εγνωσμένου κύρους διατελέσαντες στο ΣτΕ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στο Συνήγορο του Πολίτη, που θα ελέγχουν την ανάπτυξη της διαδικασίας.

Σύγκρουση

Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως μειώνεται από 5% το ποσοστό της αποζημίωσης των ΜΚΟ που θα εμπλακούν -«δεν πρόκειται να υπογράψουμε καμία σύμβαση που να προβλέπει πάνω από 3% δαπάνες» είπε, επιμένοντας ταυτόχρονα πως κάθε άνεργος θα αμείβεται με 625 ευρώ ως καθαρές αποδοχές, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται από το υπουργείο.

Η συζήτηση οδήγησε σε σύγκρουση κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ο Γ. Κουτρουμάνης, έναντι της κριτικής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που μίλησαν για «μέγα σκάνδαλο» και για «μικροκομματική εξυπηρέτηση υμετέρων», κατέθεσε σε αντιπερισπασμό πίνακα με 707 ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από τη Ν.Δ. κατά την τελευταία τριετία διακυβέρνησής της (2007, 2008, 2009) με 38 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας, δόθηκαν με σχέδια που εγκρίθηκαν επί υπουργίας Σ. Τσιτουρίδη και Β. Μαγγίνα, με την υποχρέωση να προσλαμβάνουν τουλάχιστον έναν άνεργο, με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν 1.826 νέες θέσεις εργασίας.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος απάντησε πως επρόκειτο για «πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το 2001, επί κυβέρνησης Σημίτη», ενώ ο Κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε την επιχορήγηση με 125.000 ευρώ του ΙΣΤΑΜΕ, που περιλαμβάνεται στη λίστα. Σ’ αυτήν εμφανίζονται μεταξύ άλλων πολιτιστικοί σύλλογοι, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και μουσικά συγκροτήματα να εισπράττουν κονδύλια από 25.000 έως 150.000 ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα, ο «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός», που επιχορηγήθηκε με 150.000 ευρώ, οι «Νηφάλιοι» επίσης με 150.000 ευρώ, ο «Κορμοράνος» με 54.600 ευρώ, το Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού «Ψωμιάδειον» με 50.000 ευρώ, όπως και το «Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο οι Φίλοι των Ελληνικών Μαριονετών».

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=308534

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *