Γνωρίζουν …πιένες δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Ενισχύεται συνεχώς  το ΕΣΥ με τους Έλληνες να επιλέγουν  πλέον τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για εξετάσεις, επεμβάσεις, επισκέψεις. Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός χώρος  της υγείας καταγράφει απώλειες και  προσπαθεί να ανακτήσει τους…χαμένους  ασθενείς με προσφορές και εκπτώσεις.

Μετά την αύξηση της τάξεως του 30% στην προσέλευση ασθενών  στα δημόσια νοσοκομεία που καταγράφεται σταθερά τον τελευταίο ενάμιση  χρόνο, ιδίως για εξετάσεις και  χειρουργεία, η προσέλευση συνεχίζεται  με αμείωτη ένταση στα Κέντρα Υγείας: κατά 17% έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις σε αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μειωμένη προσέλευση ασθενών στα  ιδιωτικά νοσοκομεία της τάξεως του 25%-30%. Κατά τους ειδικούς, η αυξημένη κίνηση στο ΕΣΥ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη αύξηση της πίεσης που υφίστανται τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της δραματικής οικονομικής συγκυρίας.

Όπως δείχνουν τα επίσημα  στοιχεία του υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκαν 4, 2 εκατ. επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας έναντι 3, 6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Παράλληλα, φαίνεται ότι συνεχίζεται η τάση που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2010, με τους πολίτες να (επι)στρέφουν στο ΕΣΥ για περίθαλψη. Ο αριθμός νοσηλευθέντων στα δημόσια νοσοκομεία το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου  είναι 192.218 ασθενείς έναντι 178.041 που ήταν το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010 (αύξηση 8%). Αύξηση καταγράφεται και στις εργαστηριακές εξετάσεις (κατά 15% σε σχέση με πέρυσι) καθώς έγιναν 12, 9 εκατ. εξετάσεις το πρώτο οκτάμηνο του έτους έναντι 10, 8 εκατ εξετάσεων που είχαν γίνει αντιστοίχως πέρυσι. Κατά 7% αυξήθηκε ο αριθμός των χειρουργείων: 39.153 χειρουργικές επεμβάσεις ο φετινός μέσος αριθμός έναντι 36.410 πέρυσι.

Αγώνας  δρόμου και… προσφορών  για τις ιδιωτικές μονάδες υγείας
Η οικονομική κρίση  αφήνει ολοένα και πιο έντονα τα σημάδια της στους ιδιωτικούς ομίλους υγείας,  που βλέπουν  τους πελάτες τους να στρέφονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καταγράφοντας  απώλειες της τάξεως του 25-30%. Οι μειώσεις τιμών, η δωρεάν παροχή ακριβοπληρωμένων μέχρι πρότινος ιατρικών υπηρεσιών, οι εκπτωτικές κάρτες υγείας αποτελούν το «φάρμακο» στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι μεγάλοι όμιλοι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Ο κλάδος της υγείας αλλάζει ενώ διάγει περίοδο ισχνών αγελάδων, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει από την κρίση» εκτιμά ο πρόεδρος του Ομίλου ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ κ. Γιώργος Αποστολόπουλος. Το  Ιατρικό Κέντρο προσφέρει ελκυστικές τιμές μέσω συγκεκριμένων πιστωτικών καρτών, ενώ προσφέρει την κάρτα υγείας, MasterMed. Οι κάτοχοι της πληρώνοντας 130 ευρώ το χρόνο έχουν δωρεάν και απεριόριστες επισκέψεις στους γιατρούς του νοσοκομείου, δωρεάν τσεκ απ, μειωμένο τιμολόγιο σε διαγνωστικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, δωρεάν 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης αλλά και δωρεάν χρήση κινητών ιατρικών μονάδων.

Στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ  τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του  έτους μειώθηκαν κατά 14,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Ρίτα Σουβατζόγλου αποδίδει τη μείωση «στον περιορισμό των περιστατικών του μαιευτικού κλάδου». Αυξήθηκαν όμως τα έσοδα του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ κατά 3,9 %, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις εξειδικευμένες θεραπείες που εφαρμόζει για νοσήματα όπως ο καρκίνος κα. Ο Όμιλος σε συνεργασία με την Μarfin Ρopular Βank διαθέτει τον λογαριασμό ταμιευτηρίου Μarfin Ταμιευτήριο και Υγεία. Μέσω αυτού με 60 ευρώ το χρόνο, προσφέρονται δωρεάν απεριόριστες επισκέψεις σε ιατρούς 32 ειδικοτήτων, εκπτώσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, δωρεάν ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες και ετήσιο τεστ κοπώσεως για τους άνδρες. Άλλη προσφορά «στοχεύει» στον πληθυσμό των διαβητικών ασθενών και προσφέρει ετήσιο πρόγραμμα περίθαλψης κόστους 295 ευρώ. Τα μαιευτήρια  ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ προσφέρουν προγεννητικό έλεγχο αξίας 170  ευρώ για το πρώτο παιδί και 125 ευρώ για το δεύτερο, ασφαλίζουν για ένα έτος τα παιδιά και προσφέρουν δωρεάν τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων.

Στο ΙΑΣΩ General οι απώλειες είναι ορατές αλλά τείνουν να περιοριστούν. «Οι ασθενείς επιστρέφουν στις κλινικές μας και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέραμε. Είναι ενδεικτικό ότι ο περασμένος Ιανουάριος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 21% ενώ τον Αύγουστο η μείωση κυμάνθηκε στο 8%» λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Πασχάλης Μπουχώρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, η κρίση δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τις ογκολογικές και μαιευτικές κλινικές του ΙΑΣΩ. Ο συγκεκριμένος όμιλος προσφέρει ειδικές, μειωμένες τιμές για εξετάσεις και νοσηλεία στους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με αναπηρία, τους φοιτητές, τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Οι κάτοχοι δε ειδικής κάρτας του ΙΑΣΩ My Club Card έχουν ακόμη πιο προνομιακή μεταχείριση σε υπηρεσίες αλλά και τιμές, όπως πχ τιμή 20 ευρώ στις επισκέψεις των εφημερευόντων ιατρών στο ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ή άτοκες δόσεις στη φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Παναγιώτα Καρλατήρα

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=144638

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *