Το πρώτο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα

κουνουπιΠανικός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές καθώς επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνδρα στην περιοχή της Αττικής

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σήμερα 16 Ιούλιου 2013 το περιστατικό επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά. Αφορά σε άνδρα κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2012 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει ότι αναμένει τη κυκλοφορία του Ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.

 

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μας ενημέρωσε και για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

http://iatropedia.gr/articles/read/4548

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *