Νύχτα τρόμου στην Αίγυπτο

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας πέταξαν από τα παράθυρα δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα, ενώ υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν. Κατέστρεψαν επίσης τρία περιπολικά της αστυνομίας.

Αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν κοντά στην πρεσβεία, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους.

Την μεγάλη του ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να προστατευτεί η πρεσβεία.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έξω από το κτίριο, ενώ στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές τραυματίστηκαν 235 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 450 διαδηλωτές.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο, Γιτζάκ Λεβανόν, εγκατέλειψε το Κάιρο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να παραλάβει τον πρεσβευτή, την οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ και να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Ωστόσο, ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρεσβευτή Λεβανόν θα παραμείνει στην Αίγυπτο προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Πηγές του αεροδρομίου αναφέρουν, επίσης, ότι δεκάδες Ισραηλινοί φτάνουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέστειλε τις άδειες όλων των αστυνομικών.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε εκτάκτως μία κυβερνητική ομάδα κρίσης.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προστασία της πρεσβείας του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν ώστε να προστατευτεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές.

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κάιρο σε συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία.

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4655990

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *