Η Ιρλανδία επιτρέπει τις αμβλώσεις υπό αυστηρούς όρους. Σφοδρές αντιδράσεις από τους καθολικούς

ΑΜΒΛΩΣΕΙςΜετά από μία δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση στην ιρλανδική Βουλή, ο νόμος που επιτρέπει υπό αυστηρούς όρους τις αμβλώσεις υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα θέτοντας τέλος σε μία πολύμηνη, θυελλώδη διαμάχη. Η καθολική Εκκλησία είναι τόσο εξοργισμένη όσο και οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων, που πιστεύουν ότι ο νόμος δεν φτάνει αρκετά μακριά, ενώ το ζήτημα στοίχισε περισσότερους βουλευτές στο κυβερνών κόμμα από όσους τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει για πρώτη φορά τις εκτρώσεις μόνο στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ως κίνδυνος λογίζεται και η πιθανότητα αυτοκτονίας, σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η οργή των αντιτιθέμενων (που θεωρούν πως θα χρησιμεύσει ως «παράθυρο»).

Τελικά, στη δεύτερη κατά σειρά συνεχόμενη κοινοβουλευτική συνεδρίαση για το νομοσχέδιο, το νέο πλαίσιο υπερψηφίστηκε με 127 υπέρ και 31 κατά. Ενδεικτικό του πόσο αμφιλεγόμενο παρέμενε το ζήτημα είναι ότι πέντε βουλευτές του κυβερνώντος Fine Gael καταψήφισαν και τέθηκαν εκτός κόμματος -συγκριτικά, μόνο ένας βουλευτής έχει διαγραφεί λόγω της αντίθεσης στα μέτρα λιτότητας.

 

Στους μήνες που είχαν προηγηθεί, τα πνεύματα δεν ήταν λιγότερο ήρεμα: Στον πρωθυπουργό Έντνα Κένι στέλνονταν πλαστικά ομοιώματα εμβρύων και μία επιστολή γραμμένη με αίμα, ενώ μπροστά από το σπίτι του συγκεντρώνονταν αντιτιθέμενοι στις εκτρώσεις φορώντας μάσκες με κρανία.

 

Παράλληλα, η καθολική Εκκλησία καλούσε τους πιστούς να πιέσουν τους βουλευτές της περιφέρειάς τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ενώ ορισμένοι εκκλησιαστικοί ηγέτες ήγειραν ακόμη και θέμα αφορισμού όσων υπερψήφιζαν.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *