Αδειάζει το ΕΣΥ! Πόσοι έφυγαν από τα νοσοκομεία λόγω μνημονίου

ΕΣΥ (2)Αδειάζει μέρα με την ημέρα το ΕΣΥ με τους εργαζόμενους να το εγκαταλείπουν για να σωθούν από τη λαίλαπα των περικοπών της κυβέρνησης και της τρόικας.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι δραματικά: μόνο μέσα σε πέντε μήνες από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο της φετινής χρονιάς εγκατέλειψαν άρον άρον τα δημόσια νοσοκομεία 4006 εργαζόμενοι, είτε με συνταξιοδότηση είτε παίρνοντας το καπελάκι τους για άλλες πολιτείες… Ενώ το Δεκέμβριο του 2012 υπήρχαν 94.208 άτομα, το Μάιο του 2013 μειώθηκαν στα 90.214.

Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς όλοι οι εργαζόμενοι φοβούνται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιδιώκουν να διατηρήσουν τουλάχιστον τα υπάρχοντα δικαιώματά τους.

Αποτέλεσμα όμως είναι να αποψιλώνεται καθημερινά το δημόσιο σύστημα, κάτι που προφανώς διευκολύνει δεόντως την κυβέρνηση. Άλλωστε όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, η αναλογία των προσλήψεων –αποχωρήσεων δεν είναι 1 προς 10 όπως θέλουν να δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά 1 προς 24.

 

Και το σημαντικότερο είναι πως αν αυτή η τάση φυγής συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, οι συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας εκτιμούν, ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει αποχωρήσει το 10% του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων. «Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει περίπου 10.000 άτομα που θα προέρχονται στο μεγαλύτερο τους μέρος από τα νοσοκομεία» σημειώνει ο Χρήστος Κόνιαρης της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ και έφυγαν περίπου 4100 εργαζόμενοι με βάση τις επίσημες καταγραφές.

 

Οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις όμως οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία σε δραματική συρρίκνωση αφού υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2013 δε θα εργάζονται σε αυτά ούτε 85.000 άτομα, όταν μόλις πριν από 5 χρόνια ήταν κοντά στις 115.000 όπως είχε προκύψει από την απογραφή που είχε γίνει.

 

Συνέπεια είναι να φθίνει μέρα με τη μέρα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών οι οποίοι σπεύδουν στις δημόσιες δομές λόγω έλλειψης χρημάτων (αύξηση προσέλευσης 30% τα τελευταία 2 χρόνια). Και χωρίς βεβαίως να υπολογίσει κανείς ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν ήδη έλλειψη προσωπικού (κοντά στο 20 με 30%) ενώ λείπουν και 6000 γιατροί σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

 

Εκτιμάται ότι συνολικά έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια 25.000 θέσεις εργασίας αφού οι εργαζόμενοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς τα επόμενα 2 με 3 χρόνια λόγω της γήρανσης του προσωπικού θα χαθούν άλλες 20.000 θέσεις.

 

Την ίδια ώρα όμως κυβέρνηση και τρόικα σκοπεύουν να βάλουν φέτος σε διαθεσιμότητα 1250 εργαζόμενους της Υγείας και άλλους τόσους το 2014, χωρίς φυσικά να υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση να αντικατασταθούν έστω λίγοι από αυτούς.

 

Άλλωστε το ποσοστό προσλήψεων –αποχωρήσεων δεν ξεπερνά ειδικά στην Υγεία το 1 προς 24. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 είχαμε 4285 αποχωρήσεις, ενώ έγιναν 182 προσλήψεις-μεταφορές εργαζομένων με την καθαρή μείωση του προσωπικού να αγγίζει τα 4103 άτομα. Ξεκάθαρα η αναλογία των προλήψεων που προκύπτει σε σχέση με τις αποχωρήσεις είναι περίπου 1 προς 24.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

http://iatropedia.gr/articles/read/4526

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *