Ιατρικός Σύλλογος Έβρου. Σχετικά με τό φυλάκιο, λαθρομεταναστών Ορεστιάδος

 

εβροςΑ. Π. 777 ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 04/07/2013

Προς

Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη – Σπυρίδων Γεωργιάδη Αθήνα

κ. Υπουργέ Υγείας,

Η νέα μάστιγα της εποχής μας, φέρει το όνομα παράνομη διακίνηση οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ασίας και Αφρικής προς την χώρα μας και την Ευρώπη.

Ο νομός Έβρου και ειδικότερα το Βόρειο τμήμα του, αποτελούν την ανατολικότερη πύλη εισόδου, της Ελλάδος και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.

Στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας, υπάρχει σταθμός προσωρινής φύλαξης παράνομων μεταναστών όπου φιλοξενούνται 300-400 μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Δυστυχώς οι περισσότεροι εξ αυτών φθάνουν στην περιοχή μας εξασθενημένοι και ασθενείς από το μακρύ και επικίνδυνο, πολλές φορές, ταξίδι τους προς την υποτιθέμενη γη της επαγγελίας με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Εξ αντικειμένου λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη παρουσίας υγειονομικού προσωπικού ( ιατρού και νοσηλεύτριας ) στο χώρο φιλοξενίας τους, για την άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων υγείας τους ή όταν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει επιτόπου, για την διακομιδή τους στο πλησιέστερο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, είτε για προληπτικές εξετάσεις είτε για νοσηλεία.

Σημειωτέον ότι προληπτικές εξετάσεις (ακτινογραφία θώρακος και εξέταση δερμοαντίδρασης Mantoux) διενεργούνται στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, σε όλους τους μετανάστες του σταθμού φιλοξενίας για την έγκαιρη εντόπιση παθήσεων από το αναπνευστικό σύστημα, κυρίως της φυματίωσης ( Τ.Β.C).

Δυστυχώς η παρουσία του ως άνω αναφερθέντος υγειονομικού προσωπικού, όταν υφίσταται, έχει μικρή διάρκεια. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 μετά από προκήρυξη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ προσελήφθη ιατρός και νοσηλεύτρια με σύμβαση δύο μηνών και με την λήξη της σύμβασης απεχώρησαν. Οι φρουροί συνοριακής φύλαξης που υπηρετούν στον ως άνω σταθμό μετατρέπονται σε νοσηλευτές για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Δεν μπορεί όμως η κατάσταση αυτή να διαιωνίζεται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των φιλοξενούμενων μεταναστών αλλά και του ένστολου προσωπικού που υπηρετεί στον σταθμό φύλαξής των.

Καθίσταται λοιπόν επιτακτική, κ. Υπουργέ, η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στον ως άνω σταθμό φιλοξενίας για τον προληπτικό έλεγχο και την αντιμετώπιση των πολλαπλών και ποικίλων προβλημάτων υγείας των παράνομων μεταναστών, διασφαλίζοντας έμμεσα και την υγεία των ένστολων που υπηρετούν στο σταθμό αυτό.

Με τιμή

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *