Ποια τροφή προστατεύει απ’τον καρκίνο του μαστού;

mastosΟι γυναίκες που τρώνε δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, μπορεί να έχουν κάποια προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η προσθήκη των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που παρέχουν στην εβδομαδιαία διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδηλώσης του συγκεκριμένου καρκίνου κατά 14%.

Όπως αναφέρει η “Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση” (BMJ), επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν τα στοιχεία από 26 προγενέστερες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότερες από 800.000 γυναίκες, οι 20.000 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του μαστού.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως ανά 0,1% των ημερήσιων θερμίδων που προερχόταν από ψάρια, μειωνόταν κατά 5% ο κίνδυνος καρκίνος του μαστού, με την μέγιστη μείωση να φτάνει το 14% μεταξύ των γυναικών που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια και εκείνων που έτρωγαν δύο μερίδες την εβδομάδα. Φυσικά, τα ποσοστά αυτά είναι μεγάλα και μας εντυπωσιάζουν όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση του κινδύνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες των ασιατικών μελετών, πιθανώς διότι η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ υψηλότερη στην Ασία απ’ ό,τι στη Δύση.

Περαιτέρω αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι τα πιο αντικαρκινικά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από “παχιά” ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος και οι αντζούγιες.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους παρέχει στοιχεία ότι η κατανάλωση ψαριών επηρεάζει τη συχνότητα του καρκίνου του μαστού.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *