Πόρισμα – κόλαφος Ρακιντζή για ΕΟΠΥΥ

rakintzis-660_0Παθογένειες που διέπουν το σύνολο του ΕΟΠΥΥ εντοπίζει έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Όπως διαπιστώνεται στο πόρισμα – κόλαφος του κ. Ρακιντζή που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός λειτουργεί ανορθολογικά σε όλο το εύρος των διαδικασιών, με ανυπαρξία ελέγχου δαπανών και ποιότητας υπηρεσιών. Ειδικά η νοσηλεία στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα αιτήσεις να απορρίπτονται αναιτιολόγητα και άλλες να εγκρίνονται χωρίς η απόφαση να δικαιολογείται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση το θολό τοπίο της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι η φημολογούμενη μαύρη τρύπα του 1,2 δις. ευρώ μοιάζει αυθαίρετη, αφού δεν υπάρχει σαφής και πλήρης εικόνα τόσο για τις δαπάνες όσο και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, συγκεκριμλενες κατηγορίες ασφαλισμένων (πανεπιστημιακοί, γιατροί, πολιτικοί κλπ) κάνουν κατά δυσανάλογο ποσοστό χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα των 9 βουλευτών που παρατίθεται σε αυτό το σημείο, οι οποίοι παρότι δεν είχαν καταβάλλει εισφορές για μακρύ χρονικό διάστημα και ενώ είναι κατά τεκμήριο οικονομικά εύρωστοι, έσπευσαν να κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τον ΟΠΑΔ στον οποίο βρέθηκαν ευκαιριακά ασφαλισμένοι λόγω της ιδιότητάς τους.

 

Μετά τον εντοπισμό και επισήμανση σειράς ελλείψεων και παρατυπιών, η έκθεση Ρακιντζή καταλήγει σε προτάσεις για τον εξορθολογισμό του οργανισμού επανασχεδιάζοντάς τον από μηδενική βάση.

 

«Χωρίς δραστική άμεση παρέμβαση», φέρεται να καταλήγει η έκθεση «ο οργανισμός οδηγείται σε αδιέξοδο στο εγγύς μέλλον με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την εθνική οικονομία».

 

 

Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *