ΙΣΘ. Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας. Θέμα: Αυτοαξιολόγηση Διαγνωστικών Εργαστηρίων

θεσσαλονικη ισ.Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2013

Αρ. Πρωτ. : 3649/Γ

Προς

τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 20-05-2013 εκδόθηκε μία σειρά «κριτηρίων ποιότητας» για τα Βιοπαθαλογικά και Ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια βάσει των οποίων εκλήθησαν να «αυτοαξιολογηθούν» με καταληκτική ημερομηνία την 20/07/2013.

Επειδή:

1. Η επιλογή αυτών των κριτηρίων ΔΕΝ εναρμονίζεται με την εφαρμογή του Ν. 4025/2011 (Άρθρο 34) αναφορικά με τον «Ποιοτικό έλεγχο ιδιωτικών Φορέων Υγείας», όπου η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη στο ότι το προαπαιτούμενο ορθής λειτουργίας ενός Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου είναι η εφαρμογή εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και ότι ΜΟΝΟ για τα «εργαστήρια επεξεργασίας βιολογικών δειγμάτων για λογαριασμό άλλων φορέων υγείας υποχρεούνται εντός διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος να διαπιστευτούν για τις εξετάσεις που εκτελούν με ISO 15189 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοσή του». Οποιαδήποτε απαίτηση πέραν των ήδη νομοθετημένων διατάξεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

2. Δεν είναι δυνατόν η επείγουσα εφαρμογή «κριτηρίων ποιότητας» να αφορά μόνο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που θα συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι και τις δημόσιες δομές στις οποίες εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μονάδες υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.τ.λ.).

3. Το χρονικό περιθώριο προσαρμογής των εργαστηρίων που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τις αυθαίρετες απαιτήσεις αυτές είναι υπερβολικά μικρό, το δε κόστος για την πιστοποίηση είναι δυσβάστακτο συνυπολογίζοντας την οικονομική συγκυρία

και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους επί σειρά ετών.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αναγκαίο και εν όψει της αδειοδότησης των εργαστηρίων από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, την ενσωμάτωση οποιονδήποτε κριτηρίων ποιότητας σαν προαπαιτούμενα στην άδεια λειτουργίας προκειμένου οποιοδήποτε εργαστήριο αδειοδοτείται να τηρεί και τις προϋποθέσεις για υπογραφή ισότιμης σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Τέλος σας καλούμε να αναστείλετε την κατάθεση της «αυτοαξιολόγησης» ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του θέματος της ποιότητας της ΠΦΥ από το Υπουργείο Υγείας, βάσει του Ν 4025/11, κάτι που είναι και δικός μας στόχος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτρης Τσάμης

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *