Το ταρακούνημα ήρθε..by openpolitics

το ταρακούνημαΤι νομίζετε ότι οι νέοι ξαφνού γίνηκαν ωφελιμιστές ή ότι κάποτε ήταν πρόβατα;

Δε μου αρέσει να μιλώ για γενιές, ούτε να ακούω ορισμένες κοινοτοπίες όπως «η νέα γενιά χρειάζεται τώρα, εμείς παλιώσαμε», «να δώσουμε τη σκυτάλη στους νέους..», «εσείς οι παλαιότεροι..», «εμείς οι (αγνοί) νέοι» κοκ..Κοινοτοπίες που γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, εξαρτήσεων, αλλά πάνω από όλα μετατρέπουν τη νέα γενιά πάντοτε ως μια εξαίρεση της κοινωνίας (λες και δε ‘ζει’ η νέα γενιά, λες και είναι σε μια γυάλα μέσα).

Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη διαμορφωμένη εκλογική συμπεριφορά της σημερινής νέας γενιάς, η οποία αποκτά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά όσο ποτέ τα τελευταία 10-15 χρόνια. Πρόκειται για ένα γκρουπ που κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσει τις συνέπειες του τέλους της γραμμικής μεγέθυνσης της οικονομίας και των παχιών αγελάδων, κάτι για το οποίο κατά μια όψη τουλάχιστον το βρίσκω ..τυχερό…

Η κατάσταση σταθεροποιείται σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις της νέας γενιάς. Οι νέοι φαίνεται να εγκαταλείπουν τα 2 πρώην μεγάλα κόμματα. Η ‘φλόγα’ που προσέδιδαν οι ηγέτες των τελευταίων 10-15 ετών φθίνει.

Οι αυτοαναιρούμενες δηλώσεις, η εύκολη ειρωνεία και οι επαναλαμβανόμενες ανόητες κατηγορίες φαίνεται να απωθούν το γκρουπ πολιτών που λέγεται νέοι κάτω των 30 ετών. Οι νέοι απωθούνται και από αυτομαστιγώματα και ηθικολογικές διατυπώσεις τύπου «..φταίμε όλοι..όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι..αυτό το πάρτι τελειώνει..».

 

Αυτό που φαίνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων του έτους, αλλά και από τα αποτελέσματα των ίδιων των εκλογών του 2012 είναι ότι:

 

Όση σφριγηλότητα και να δείχνει ο πρωθυπουργός της χώρας, με στομφώδεις διακηρύξεις, με επικοινωνιακά ανοίγματα, αλλά και με αμείλικτες διαταγές (βλέπε κλείσιμο ΕΡΤ), όσο πάθος και βαθιά πίστη ότι «θα τα καταφέρουμε» διαλαλεί ο αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης των νέων το αυτί δεν ιδρώνει..

 

 

 

ταρακουνημα.wake up call

 

Η εύκολη κριτική και όχι η αυτογνωσία- η οποία μπορεί και να σήμαινε αυτοαπόσυρση- δεν προσθέτει νέους ‘πιστούς’, δεν προσθέτει τίποτα. Οι διακηρύξεις τύπου: «τέλος οι πελατειακές σχέσεις», «βλέπουμε φως στο τούνελ», «η ανάπτυξη μας χτυπά την πόρτα..» συνοδευόμενες από το κλασσικό πλέον «για τη σωτηρία του τόπου» είναι κενές περιεχομένου, όταν δεν συνοδεύονται από εμπράγματα αποτελέσματα.

 

Το ηθικό πλεονέκτημα φαίνεται να χάνεται..

 

Πιο εύκολα η νέα γενιά, από τη φύση της άλλωστε, θεωρεί πιο ζωτικό και επίκαιρο αυτό που έλεγε ο Αϊνστάιν «..δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που τα δημιουργήσαμε..»..

 

Το ταρακούνημα ήρθε, το χαστούκι δεν έχει έρθει ακόμα. Σε ένα χρόνο έρχονται οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έρχεται η στιγμή που η παθητικότητα θα εκλείψει, που θα αναδυθούν οι νέες αυτόνομες δυνάμεις, μέσα από αναζήτηση, προσπάθεια, αμφιβολίες, συγκρούσεις.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

leftprint

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

www.bertzeletos.gr
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *